Císařův pekař a pekařův císař

30. 3. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
  • Pokud Zemanovi projde bez následků omilostnění Baláka, můžeme s jistotou čekat i omilostnění prezidentského kandidáta Babiše. Petru Fialovi se tedy doporučuje zakročit. 

Prezident Miloš Zeman v naprostém rozporu s postoji na počátku svého prezidentování omilostnil zaměstnance Lánské obory Miloše Baláka odsouzeného za majetkovou trestnou činnost.


Nejenže je omilostnění Baláka naprosto zásadní součástí obrany šéfa prezidentovy kanceláře Vratislava Mynáře, ale nese sebou ještě jedno zásadní poselství.

Dojde-li konečně k také k odsouzení Andreje Babiše za jeho rozsáhlé podvody, Miloš Zeman nepochybně jednoho dne omilostní i jeho - a tím z něj znova udělá prvořadého protivládního prezidentského kandidáta. Z císařova pekaře se stane pekařův císař.

Kromě další hluboké degradace prezidentského úřadu by z takového počínání hlavy státu vyplynulo značné bolení hlavy pro premiéra a jeho vládu.

Petr Fiala by se tedy měl ještě jednou důkladně zamyslet, zda mu dohody s Hradem za takovouto cenu vůbec vyhovují. Jestli stojí o to, aby mu Zeman nadále systematicky házel klacky pod nohy. - A jestliže ne, pak je načase rozhodně jednat.

Pochopitelně, že ve velice pozdním stádiu druhého volebního období už Zemana nikdo z funkce neodvolá. To však ještě rozhodně neznamená, že by se nedalo vůbec nic dělat.

K dispozici je řada velice výmluvných opatření, u kterých postačí k prosazení prostá většina ve sněmovně. Například - nechci nikoho navádět - snížení měsíčního rozpočtu prezidentské kanceláře na úroveň průměrné měsíční hrubé mzdy, a to až do konce roku. Jedině tak si všichni příslušní Milošové včas uvědomí své tvrdé limity.

Lidé kolem Miloše Zemana už si za všechna ta léta, co sedí na Hradě, nakradli až až - tak ať si svého prezidenta pro změnu zase chvíli vydržují sami. Přivezou cisternu slivovice a vagón tlačenky. Dodají jedno letecké cargo cigaret Davidoff. Zaměstnají příjemné ošetřovatelky. Vypátrají paní Müllerovou, aby řádně tlačila kolečkové křeslo na Bělehrad.

A na pomníčku instalovaném v závěru zprivatizovaného státního pohřbu jezevce z Vysočiny se bude jednoho dne skvít vyvedeno zlaceným písmem v latince, azbuce a čínských znacích:

"Zde leží Miloš Zeman z Kolína, zadarmo drahej."

2
Vytisknout
8459

Diskuse

Obsah vydání | 5. 4. 2022