Rusové začali na černém trhu nakupovat ukrajinské pasy

18. 3. 2024

čas čtení 3 minuty
Ruští přesídlenci a obyvatelé SNS začali na černém trhu nakupovat falešné ukrajinské pasy a další dokumenty.

Na internetu se objevilo obrovské množství nabídek na nákup pasu občana Ukrajiny, zahraničního pasu, rodného listu a dalších dokumentů této země. Ceny dokumentů se pohybují od několika tisíc rublů do 10 000 dolarů. Prodejci slibují biometrický pas Ukrajiny a "absolutně čisté" interní dokumenty se všemi potřebnými značkami.

"Pas je vyroben z originálních formulářů. Údaje zadáváme do státního registru prostřednictvím připojení, obdržíte DIČ a rodný list, který se také zapisuje na matrice. Série a číslo pasu jsou vytištěny na perforační tiskárně. Na stránkách budou všechna potřebná razítka. Výsledkem je autentický dokument," cituje publikace jednu z reklam na nákup dokumentu.

Autorka vyšetřování kontaktovala nelegální prodejce pod rouškou přesídlence žijícího v Gruzii. Podle legendy byly v Rusku proti dívce sepsány protokoly za "diskreditaci armády", takže k získání povolení k pobytu v zemi EU potřebuje doklad.

Výsledkem bylo, že obdržela tři nabídky: Biometrický pas za 9 000 dolarů, falešný rodný list a ukrajinský pas za 2 350 eur a třetí prodejce nabídl kompletní balíček dokumentů. V poslední nabídce obchodník neuvedl cenu, ale požadoval zálohu ve výši tisíc dolarů. Ukázalo se, že mužský pas je levnější než ženský a obyvatelé Turecka a Sýrie tyto služby neustále využívají k získání povolení k pobytu v zemích EU.

Podařilo se najít majitele padělaných dokladů, který se na jejich základě přestěhoval do Lotyšska a získal povolení k pobytu. Za 2 500 dolarů dostal ukrajinský pas a rodný list. Dokumenty mu byly zaslány poštou několik týdnů po zaplacení. Známí mu pomáhali najít prodejce falešných dokladů.

"Pohyboval jsem se s proudem ukrajinských uprchlíků. Řekl, že cestou ztratil pas. Nejděsivější byl rozhovor s pohraničníky. Ale nic, zkontrolovali mě, pustili mě dál," řekl, ale později všechny zprávy smazal kvůli obavám o svou bezpečnost.

Migrační právnička Anna Adajevská uvedla, že je nemožné zfalšovat biometrický pas, ale je docela možné překročit hranice s jinými padělanými dokumenty. V zemích postsovětského prostoru se vše kupuje za peníze, prostřednictvím známých. To, co je nepřijatelné v Rusku, toho je Moldavsku, Kazachstánu, na Ukrajině víc než dost," řekla.

Právníčka dodala, že je obtížné ověřit pravost certifikátu v ukrajinských vládních agenturách, protože nereagují na ruské žádosti, ale je možné překročit hranice Evropské unie s tím, že došlo ke ztrátě vnitřního pasu, ale existuje rodný list a zahraniční pas. Tato možnost je poměrně reálná, zejména pokud překročíte hranice v proudu uprchlíků, poznamenává právnička.

Další migrační právník Roman Stěpanov zase řekl RBC, že s takovou situací se v jeho praxi nesetkal a ukrajinské dokumenty v Ruské federaci "se kontrolují doslova pod lupou". Poznamenal, že v Evropě budou dokumenty kontrolovány velmi pečlivě a takové příběhy s falešnými pasy mohou být kusé.

Nezávislý odborník na migraci a demograf Igor Jefremov dodal, že do roku 2022 bylo možné získat občanství Moldavska, ale ne Ukrajiny, s padělanými dokumenty.

Ukrajina a Evropská unie podepsaly na jaře 2018 dohodu o zavedení bezvízového režimu. Ukrajinci mohou vstoupit do všech zemí schengenského prostoru bez víza, pokud mají biometrické pasy.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
1752

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2024