13. 7. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 7. 2005

Nebezpečný narcismus Západu

Pomalu, ale jistě roste odpor proti představě Západu, že je předurčen, aby vedl svět. O slovo se hlásí také Afrika, Asie i Rusko.

Patří ke koloritu summitů G-8, že je provázejí pouliční protesty, které někdy vyústí v násilí. Vůbec poprvé však došlo v době konání summitu k teroristickému útoku, který si vyžádal desítky mrtvých. Otázka je, zda tomu tak bylo naposled. Nejde pouze o to, zda budou také příští summit G-8, který má projednávat příští rok v Petrohradě otázky energetické bezpečnosti, demografie a vzdělávání, doprovázet výbuchy bomb. Mnohem důležitější je, zda summity G-8 v sobě nemají zakódovánu přitažlivost k takovémuto násilí.

I když lze jednání summitu G-8 ve skotském Gleneagles pokládat v diplomaticko-sociální rovině za úspěšné, tato schůzka symbolizovala pouze jeden pól světa. Sešly se tu nejbohatší či nejmocnější státy.

To znamená, že ve světě jsou i póly chudších a slabších států. Nalézt mezi nimi vztah odpovídající potřebám 21. století vyžaduje nejen úsilí G-8, ale i ostatních států. Tomu odpovídala i pozoruhodná erupce diplomatické aktivity, která byla patrná v období deseti dnů před schůzkou států G-8. Nešlo jen o jednání Vladimíra Putina, Jacquese Chiraca a Gerharda Schrödera v Kaliningradu, na němž se tito představitelé evropských mocností dohadovali (mimo jiné) o společném postupu na jednání osmičky. Možná ještě důležitější byly summity Africké unie (AU), Šanghajské organizace spolupráce (ŠOS) a rusko-čínský summit.

PÁTÝ ŘÁDNÝ SUMMIT AU -- podle statutu této organizace šlo o Shromáždění AU -- se sešel v libyjské Sirtě. Jeho jednání bylo bezprostředně zaměřeno k agendě G-8. O významu tohoto setkání svědčí i fakt, že se jej zúčastnili generální tajemník OSN a předseda Evropské komise, kteří pak odletěli do Skotska. V předvečer jednání G-8 vůdcové 53 afrických zemí podpořili návrh týkající se Afriky, který pro zasedání G-8 připravila skupina sestavená britským premiérem Tony Blairem. Závěrečný dokument Shromáždění AU hovoří o »pevné podpoře« tohoto britského návrhu a požaduje »plné přijetí« z něho plynoucích doporučení. V dokumentu se přímo hovoří o tom, že Shromáždění děkuje »britskému ministerskému předsedovi a jeho vládě za prosazování masivní globální akce na podporu afrického úsilí o růst, omezení chudoby a za dosažení prosperity«.

Britská ministryně pro mezinárodní rozvoj Hilary Bennová na summitu AU zdůraznila, že program podpory Africe »není charita, ale spravedlnost«. Nigerijský prezident Olusegun Obasanjo, který nyní AU předsedá, ovšem ve svém vystoupení požadoval rozšíření pomoci bohatých za rámec odpisu dluhů nejchudším africkým zemím. »Není čas pro tlachání, je čas pro zásadní a koordinovanou akci.« Současnou situaci v Africe charakterizoval jako »pomalý drobný rozvoj, nárůst chudoby a rostoucí míru nezaměstnanosti«. Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí neváhal odmítnout politicky podmiňovanou pomoc: »Když dáváte chudému dar, nechtějte, aby kvůli tomu měnil oblečení a způsob modlitby.«

ČÍNSKÝ PREZIDENT Chu Ťin-tchao přiletěl jako host na zasedání G-8 z kazašského hlavního města Astany. Tam se sešel summit ŠOS. Zasedání této organizace, která středoevropským médiím nestojí ani za zmínku, předznamenalo jednu z možných podob 21. století. Především se rozšířil počet účastníků jednání této organizace. Vedle stálých členů, kterými jsou Rusko, Čína a středoasijské republiky bývalého Sovětského svazu (včetně Kyrgyzstánu a Uzbekistánu, o nichž se v posledních týdnech často hovoří), se na jednání objevili noví oficiální pozorovatelé: k Mongolsku přibyla Indie, Pákistán a Írán. Pro porozumění tomu, jakou vážnost státy se statutem pozorovatele jednání ŠOS přisuzovali, lze uvést, že byli zastoupeni na úrovni mongolského prezidenta, íránského viceprezidenta, pakistánského premiéra a indického ministra zahraničních věcí. Tím se přiblížil počet obyvatel zemí podílejících se na práci ŠOS ke třem miliardám.

Zdá se, že se vytvářejí obrysy organizace, o níž snili provýchodně orientovaní geopolitici od 19. století. ŠOS se dnes rozprostírá od Kaliningradu po Šanghaj, od Severního ledového oceánu po Indický oceán. A podle řady náznaků není seznam států podílejících na práci ŠOS zdaleka uzavřen.

Původní zaměření ŠOS bylo úzce bezpečnostní -- účastnické státy navázaly spolupráci v boji proti terorismu. Na zasedání v Astaně byla podepsána koncepce spolupráce v oblasti boje proti terorismu, separatismu a extremismu. Agenda ŠOS se však mezitím rozšířila, vznikaly společné orgány. K nejzajímavějším tématům spolupráce přibyla na summitu minulý týden i problematika pozorovatelských misí na prezidentských a parlamentních volbách členských států ŠOS. Roste nedůvěra k dvojímu standardu pozorovatelů OBSE. Nejen uzbecký prezident Islam Karimov v této souvislosti hovořil o potřebě čelit exportované strategii »barevných revolucí«.

K nejpozoruhodnějším závěrům patří výzva k západním zemím, aby stanovily termín odchodu svých vojsk z Afghánistánu. S tím je spojena i otázka existence amerických vojenských základen v zemích, jako je Kyrgyzstán či Tádžikistán. Afghánistán je také důležitým exportérem opia, což přímo zasahuje bezpečnostní situaci v oblasti zájmu ŠOS. Summit ŠOS se též vyslovil proti koncepci »jednopolárního světa«.

ČTYŘDENNÍ NÁVŠTĚVA čínského prezidenta v Rusku na přelomu června a července předznamenala jednání G-8 a ŠOS. Kromě řady dohod -- od vytváření společných technologických parků přes příslib zvýšit do roku 2010 na čtyřnásobek (tedy na 80 miliard dolarů za rok) vzájemný obchod až po dohody o společném vojenském cvičení -- podepsali Putin a Chu prohlášení nazvané Nový mezinárodní řád pro 21.století. Základní teze tohoto dokumentu se dá charakterizovat slovy z textu: »multilateralismus a respekt k mezinárodnímu právu«. Státům by mělo být umožněno jednat autonomně ve vnitřních záležitostech, zatímco sporné otázky mezinárodních vztahů by měly být řešeny prostřednictvím dialogu a konzultací právě na bázi multilateralismu. Nový mezinárodní řád pro 21. století vyžaduje od mezinárodního společenství zcela se zříci mentality konfrontace a aliančních dohod. Mělo by zmizet úsilí o dominanci a monopol v mezinárodních vztazích.

Státy světa by neměly být rozděleny na vedoucí tábor a podřízený tábor. Ústřední otázkou lidstva v 21. století je zabezpečení »vzájemné důvěry, vzájemné výhodnosti, rovnosti a spolupráce«. To musí doprovázet zachování suverenity a zajištění trvale udržitelného rozvoje pro další generace, říká společné prohlášení Ruska a Číny.

Dikce dokumentů z jednání i výroků řady čelných představitelů států Afriky a Asie je zcela srozumitelná: je v ní obsaženo odmítnutí představ o nadřazenosti Západu. Zvláště jednání ŠOS a podepsané rusko-čínské prohlášení naznačují, že roste odhodlání řady zemí čelit představě o unitárních akcích Spojených států ve světě či NATO v euroatlantickém prostoru. To se týká nejen vojenských akcí, ale i vývozu »barevných revolucí« prostřednictvím pomoci vybraným skupinám. Na tom nic nemění fakt, že Putin na rusko-francouzsko-německém summitu v Kaliningradu vyzýval k porozumění pro současnou politiku USA v Iráku. Ovšem i on na tiskové konferenci na otázku, zda Kreml nechybil svým odmítavým postojem k intervenci v Iráku, odpověděl, že je rád, že v Iráku neumírají ruští vojáci.

VÝBUCHY V LONDÝNĚ zpochybňují opakovaná tvrzení George Bushe a Tonyho Blaira o tom, že se svět stal po intervenci v Iráku bezpečnější. Během počítání obětí teroristického útoku v Londýně při besedě na CNN zazněla důležitá poznámka jednoho z arabských diskutujících: v Iráku od zahájení intervence již zahynulo sto tisíc civilistů a v Afghánistánu od svržení vlády Talibanu vzrostla produkce opia na šestinásobek. »A tomu říkáte demokracie,« uzavřel diskusi.

Je skutečně problémem, jestliže se armády NATO usadily v Afghánistánu na dobře známý »dočasný pobyt«. Odmítá-li prezident USA George Bush sdělit termín stažení amerických vojsk z Iráku a jeho ministr obrany hovoří o tuctu let, po které má vojenská okupace této země trvat, pak to musí pro řadu lidí z Asie a Afriky znít jako varování. Není náhoda, že Američany podporovaná vláda v Bagdádu nepřivítala doposud žádnou oficiální návštěvu na vyšší úrovni z arabských zemí.

To, že se nám, lidem Západu, může jevit liberální podoba demokracie jako nejlepší forma vlády, neznamená, že stejné pocity mají lidé s jinou kulturou. Terorismu je nutné čelit nejen tvrdě a odhodlaně, ale i racionálně. Neohrabaná politika může měnit váhající na radikály a radikály na extremisty. Zhlédnout se narcisticky ve vlastních představách štěstí a zaslepeně je vnucovat ostatním -- to nutně vyvolává odpor.

Článek vyjde ve čtvrtek v týdeníku Ekonom

                 
Obsah vydání       13. 7. 2005
13. 7. 2005 Policie identifikovala čtvrtého atentátníka
13. 7. 2005 Damir Kapidžič: Mám muslimské kořeny, ale piju alkohol Jan  Čulík
13. 7. 2005 Nezákonné kácení Pod Vyšehradem a postoj úřadů potřetí Petr  Kužvart
13. 7. 2005 Důvody pro jugoslávské války byly ekonomické a mocenské
13. 7. 2005 Zkrat B. T. Chrochtan
13. 7. 2005 Strašidlo mediální digitalizace 2010 Štěpán  Kotrba
13. 7. 2005 Nebezpečný narcismus Západu Oskar  Krejčí
13. 7. 2005 Srebrenica: Josef Vít užívá faktů selektivně Pavel  Urban
13. 7. 2005 Jsem opravdu netrpělivý? Marek  Steiner
12. 7. 2005 Police zatkla v souvislosti s londýnskými atentáty několik osob
13. 7. 2005 Sázka Bohumil  Kartous
12. 7. 2005 ČR: Nezaměstnanost v červnu 2005: 8,6 procent
13. 7. 2005 Od vědy k ideologii, od světlých zítřků k temné budoucnosti Milan  Černý
13. 7. 2005 Za bouřky pod stromem tolik neprší Miloš  Dokulil
13. 7. 2005 Mistr Jan Hus - národní hrdina nebo nebezpečný náboženský fanatik? Petr  Sláma
13. 7. 2005 Upáĺme Jozefa Víta, lebo sa snaží vyjaviť pravdu o ekonómii Andrej  Sablič
13. 7. 2005 Liberální politická filozofie není pravicovou doktrínou
13. 7. 2005 Sociální jistoty nechci, pokud jsou možné jen v totalitě Jan  Mysliveček
13. 7. 2005 Nepodložené představy o ekonomii Jan  Mysliveček
13. 7. 2005 Ekonomie jako marxismus-leninismus naší epochy Jan  Tuláček
12. 7. 2005 Na "zlatého Stalina", pane Víte! Jan  Faltýsek
12. 7. 2005 "Nesmysly a faktické chyby" v článku Josefa Víta
13. 7. 2005 Sledovanost Britských listů v květnu 2005
12. 7. 2005 Jak je to se soudnictvím v České republice Jaroslav  Štemberk
12. 7. 2005 Advokátní komora prolamuje dosavadní mlčení? Aleš  Uhlíř
12. 7. 2005 Reagujeme na výpady vůči České advokátní komoře
11. 7. 2005 Jíme ropu a zemní plyn Jindřich  Kalous
11. 7. 2005 Clarke chce, aby vlády v EU zaznamenávaly informace o všech mobilních a emailových komunikacích
4. 7. 2005 Hospodaření OSBL za červen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Uzbekistán RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2005 Nebezpečný narcismus Západu Oskar  Krejčí
17. 6. 2005 Tvorcovia revolúcií   
17. 5. 2005 Demokracie v akci   
17. 5. 2005 Američané přitvrzují v postoji vůči Uzbekistánu   
16. 5. 2005 Nepokoje v Uzbekistánu Roman  Staněk
3. 2. 2005 Volby: chabá útěcha za proměnu Iráku v naprostý chaos   
25. 1. 2005 Boj za svobodu?   
14. 12. 2004 Kremeľ sa vracia -- bezbolestne a nadlho Peter  Stupavský
15. 11. 2004 Etická zahraniční politika "demokratických" zemí   
15. 4. 2004 Přátelství s ďáblem je někdy správné, jestliže účel světí prostředky Miloš  Kaláb
16. 2. 2004 Jak Západ vyzbrojuje brutálního tyrana v Uzbekistánu   
4. 12. 2001 Braňte demokracii, ne diktátory: Češi zatkli uzbeckého "demokrata"