19. 7. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
premiér Jarosław Kaczyński a vicepremiér, ministr vnitra a státní administrativy Ludwik Dorn
19. 7. 2006

Polsko: S prezidenty nejsou žerty

V posledním čísle hamburského týdeníku "Der Spiegel" vystoupil Lech Walesa s ostrou kritikou polských vrcholových dvojčat Lecha a Jaroslawa Kaczyńskich za jejich postoj vůči Německu.

Označil jejich žádost o omluvu spolkové vlády za satirický článek "Polské nové brambory" , který 26. 7. otiskl berlínský list "Die Tageszeitung", za vtip. "I u nás vládne svoboda tisku" a diplomaté a novináři mohou o tom případu hovořit, ale německá vláda "v žádném případě nemusí na tento článek reagovat", prohlásil bývalý polský prezident a legendární vůdce "Solidarity". Walesa označil současného polského prezidenta a premiéra, dvojčata Kaczyńskich za "lidi bez nutného formátu" a je mu "stydno", že tak reagovali.

Upozornil, že v době změny v Polsku v roce 1989 s nimi seděl u kulatého stolu, kde jednali o konci komunistické diktatury. Později je však "vyhodil ze své kanceláře, když zjistil, že toho více rozbijí, než konstruktivně spolupracují". Poláky přitom vyzval, aby příště rozumněji hlasovali a vůči německým sousedům měli více pochopení. "Měli by se dvakrát nadechnout a třikrát obejít domovní blok, než reagují" prohlásil v interview nositel Nobelovy ceny míru Lech Walesa.

Aféra vznikla kolem satirického článku berlínského TAZu ze série článků "Lotři, kteří chtějí ovládnout svět - Dnes: Lech "Katsche" Kaczyński". Text nevybočoval z obdobně humorně laděných politických šlehů, jak je známe i u nás. Jeho obsah vycházel z různých prohlášení a stanovisek obou politiků, která, jak to již bývá v satiře, jsou prezentována ad absurdum. Tak na příklad zde stojí, že "se vědělo, že Kaczyński se chvástá, že po desítky let nepodal žádnému německému politikovi ani nehet na prstu. Často tento nejvyšší Polák prohlašoval, že z Německa nezná více než plivátko na pánské toaletě frankfurtského letiště".

V tomto smyslu je zde prezentován jako rozhodný odpůrce všeho německého a navíc i ruského a s narážkou na film "O dwóch takich, co ukradli ksinnyc" (Dva, kteří ukradli měsíc), kde oba protagonisté jako děti hráli hlavní roli, že jim je Měsíc bližší než oba velcí sousedé Polska. Satira pak končí, že oba bratři chtějí ještě dnes žijící komunisty odstranit ze státu i společnosti. Příkladem Kaczyńskich je zakladatel Polska Józef Pilsudski, který zavedl "řízenou demokracii" a s narážkou na jejich boj proti homosexualitě Lech zakázal varšavským mužům mít na veřejnosti obnažené zadky a Jaroslaw, který žije společně s vlastní matkou, nemá oddací list.

Zveřejněná satira se však pro Němce překvapivě změnila ve státní aféru. Národně katolický deník "Nasz Dziennik" uveřejnil černou listinu deseti německých dopisovatelů, jejichž "jména je dobré si zapamatovat". Mezi nimi jsou korespondenti DPA, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Süddeutsche Zeitung a Spieglu. Nově jmenovaný polský premiér Jaroslaw Kaczyński satiru označil za "zločin" a požádal spolkovou vládu, aby učinila "kroky" proti novinám, které ji zveřejnily. V rozhovoru s polským týdeníkem "Wprost" prohlásil, že "urážka hlavy státu je zločinem, z kterého musí být vyvozeny důsledky"". Upozornil, že jsou tím německo-polské vztahy zatíženy, ale nijak nespecifikoval, jaké kroky od spolkové vlády očekává. Ta dala však na srozuměnou, že svoboda tisku jí neumožňuje komentovat žádný článek, který se týká zahraničního politika.

Taktéž polští politici a některé deníky vyslovili nesouhlas s požadavky bratří Kaczyńskich.

Komentář v "Gazetě Wyborcza" zdůraznil, že "polský prezident ztrácí na své věrohodnosti, když zahraniční politiku směšuje se svými komplexy". Rovněž ředitel Centra pro mezinárodní vztahy ve Varšavě kritizoval nového premiéra ostrými slovy: "Co Poláci požadují od Německa, je nepřijatelné". Polský prezident se poté snažil vysvětlit, že se zlobil na satirický portrét v TAZu, protože v něm byla uvedena jeho matka. Pro něho se proto tento článek stal překračujícím všechny hranice a normy "alespoň pro polskou civilizaci". Odmítl přitom znovu, že se nezúčastnil schůze "Výmarského trojúhelníku" s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Jacquesem Chiracem z politických důvodů, ale ze "zdravotní indispozice".

Jak hodně se však Kaczyński rozčílil nad satirou v TAZu, se ukázalo velmi jasně na oficiální stránce varšavského prezidiálního úřadu. Tam byl list srovnáván se smutně proslulým nacistickým plátkem "Der Stürmer", jehož titulní stránka byla zde demonstrativně zveřejněna. Později byla však odstraněna, ale podle hodnocení diplomatů, jak komentuje rakouský "Kurier", se Polsko neúčastí na jednáních ve Výmaru zase o kus dále izolovalo od Evropy, než tak dosud činila národně konzervativní vláda ve Varšavě. Rovněž bývalý polský ministr zahraničí v období změny v roce 1989 v otevřeném dopise vytkl nynějšímu prezidentovi , že odřeknutí účasti bez udání přesvědčivých důkazů je "vyjádření nedůvěry" partnerským zemím.

Kancléřka Angela Merkelová nyní podle prohlášení mluvčího spolkové vlády telefonicky blahopřála Jaroslawu Kaczińskému k jeho jmenování do funkce premiéra. Oba politici se měli při této příležitosti zavázat k úzké spolupráci. Mluvčí však neuvedl podrobnosti, o jakých tématech se bude jednat. O telefonátu předem referovala Varšava a německý mluvčí Ulrich Wilhelm oznámil, že se bude týkat dalšího rozvoje německo-polských vztahů- "Polsko je náš velký důležitý soused vedle Francie". Proto považuji "úzký, přátelský a důvěryhodný vztah s Polskem za velmi vysokou hodnotu". Evropa se bude jedině tehdy dál dobře rozvíjet "budou-li německo-polské vztahy dobře probíhat". Kdo však dal iniciativu k tomuto telefonickému rozhovoru, Wilhelm nedovedl osvětlit.

                 
Obsah vydání       19. 7. 2006
19. 7. 2006 Polsko: S prezidenty nejsou žerty Richard  Seemann
19. 7. 2006 Podle průzkumu MfD odmítá základnu USA 83% Čechů
19. 7. 2006 Kolik jablek má Mirek ...aneb "musíš, musíš - dotkol si sa". Jaroslav  Pour
19. 7. 2006 Srbovi vracejí peníze i majetek, kdy mu vrátí svobodu a čest? Štěpán  Kotrba
19. 7. 2006 Podílí se ústavní soud na nepřehlednosti a obtížné předvídatelnosti práva? Jaroslav  Kuba
19. 7. 2006 Má-li Izrael právo používat síly v sebeobraně, totéž platí i pro jeho sousedy
19. 7. 2006 Citát dne (včerejšího)
19. 7. 2006 Záhada hlavolamu Oskar  Krejčí
19. 7. 2006 Protesty proti americké raketové základně v ČR
19. 7. 2006 Rozvod Štěpán  Kotrba
18. 7. 2006 Základnu si mohou Američané vybírat, schválit ji ale musí čeští občané Jiří G. Müller
19. 7. 2006 O raketách bez iluzí Oskar  Krejčí
18. 7. 2006 Jak vylepšit demokracii Jiří  Pehe
18. 7. 2006 Prezident prodlužuje pat Jiří  Pehe
18. 7. 2006 Prezident, Iva Brožová a zrušený paragraf Zdeněk  Jemelík
19. 7. 2006 Hans Küng - Světový étos. Projekt Stanislav  Heczko
19. 7. 2006 Navzdory revizionistům: Osvětim byl německý nacistický koncentrační tábor Stanislav  Kliment
19. 7. 2006 Julie Tymošenková prohrává a už hraje vabank Stanislav  Kliment
19. 7. 2006 Hájil někdo Brdy před vojskem za první republiky?
19. 7. 2006 Raketová základna v ČR: Organizuje někdo protesty?
17. 7. 2006 Tamtamy ČT: Na Paskvil prý se nikdo nedíval Bohumil  Kartous
17. 7. 2006 Bohemia Agency: Podvodná česká agentura v Glasgow okrádá české a slovenské občany
17. 7. 2006 Pěšák, kterého lze obětovat Rudolf  Převrátil
17. 7. 2006 Česká republika - ostrov umírněné politiky? Lukáš  Jelínek
18. 7. 2006 Raketová základna -- natruc bude Michal  Mašín
18. 7. 2006 Sarkozyho nová kniha Simone  Radačičová
17. 7. 2006 To máme zase krásné počasí! Jakub  Rolčík
22. 11. 2003 Adresy redakce