5. 10. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 10. 2006

Občanské sdružení Oživení pracuje netransparentně a v rozporu se svými stanovami

Jak donutit poslance a senátory dodržovat zákon? ptá se ve své výroční zprávě občanské sdružení Oživení. Jak ale donutit k dodržování zákona samo sdružení Oživení?

Financování "neziskových" struktur TÉMA BL

Od roku 1999 se - podle svých slov - Oživení zabývá systematickým odhalováním střetu zájmů a korupce ve veřejné správě a zvyšováním transparentnosti veřejného sektoru. Podle svých slov přitom spolupracuje s bývalým starostou, dnes blanenským zastupitelem a poslancem ČSSD, členem hospodářského výboru Miroslavem Kalou, jinak také členem dozorčí rady ČKA. "V této oblasti se věnujeme především monitorování střetu zájmů a korupce a následně informování veřejnosti, přípravě systémových opatření včetně ovlivňování legislativy, prosazování práva na informace," píše na svých internetových stránkách občanské sdružení.

Stanovy Oživení, zveřejněné také na jeho stránkách a registrované u ministerstva vnitra, nedávají ovšem této organizaci možnost vyvíjet tu činnost, které jsme nyní svědky a kterou se organizace chlubí - věnovat se protikorupčním aktivitám a vést databáze o majetkových poměrech osob, byť by se jednalo o osoby veřejně činné.

Stanovy občanského sdružení Oživení ze dne 13. 11. 1997 ZDE

Podivný střet zájmů

O poslanci Kalovi je známo, že je jedním z tvůrců poslanecké novely zákona o střetu zájmů. O návrhu ovšem ve své výroční zprávě Oživení praví, že jej připravila další z amerických vládních a polovládních peněz placená vlivová organizace, Transparency International ČR.

Stanislav Křeček: "Zpráva" Transparency International? Nebrat! ZDE

Stanislav Berka: Transparency International: pod povrchem špína ZDE

Dle zpackaného zákona se dostalo množství zastupitelů souběhem svého mandátu a funkce v městské organizaci do střetu zájmů. Zákon dopadl na ředitele škol, mateřských škol, knihovníky či vedoucí školních jídelen. Ne však na podnikatele. Ústavní soud pak sporné paragrafy zrušil. Kdo ten zmetek připravoval? Kala, nebo aktivisté Transparency International ČR ve spolupráci s aktivisty Oživení? Řídila tuto legislativní činnost "sponzorská" aktivita americké ambasády?

Štěpán Kotrba: Open Society Fund korumpuje novináře, zavádí "nové principy do praxe policie" a ještě se tím chlubí ZDE

"Ten zákon musel vymyslet někdo, kdo nemá mozek. Ředitelka knihovny má podle mě minimální vliv oproti jiným podnikatelům, kteří mohou v zastupitelstvu zůstat", tvrdila v Hospodářských novinách rozezlená ředitelka knihovny ve Žluticích na Karlovarsku a Ústavní soud jí dal zapravdu. Zákon totiž souběh funkce se soukromým podnikáním zastupitelům umožňoval, zatímco souběh funkcí v obecních společnostech s výkonem mandátu ne. Protikorupční opatření? Ale vůbec ne. Filtr. Podnikatelům s madátem zastupitelů měl odstraňovat z cesty lidi, kteří stav městských financí i činnost radnice mohli znát z té druhé strany.

Osobní údaje a transparentnost

Shromažďovat "zveřejněná majetková přiznání" - prokazatelně osobní údaje fyzických osob - lze jen s jejich výslovným souhlasem a v souladu se zákonem na ochranu osobních údajů.

Informace o svých vlastních aktivitách není sdružení Oživení podle sých stanov povinno zveřejňovat, stejně jako není povinno zveřejňovat závazky, kterými ho úkolují jeho sponzoři. Oživení přitom financuje Ambasáda USA, fond bratří Rockefellerů a Sorosův "Open society" fond. Přijaté granty za rok 2004 činily přitom 1 438 570 Kč. Všem těmto institucím je povinno občanské sdružení poskytovat podrobné výkazy dle jejich požadvků. Přestože je říjen roku 2006, není zveřejněna výroční zpráva Oživení za rok 2005.

Štěpán Kotrba:Tomáš Kramár - Krysy vyrážejí z mediálního podpalubí do útoku ZDE

Kauza Srba-Slonková v hlubinách archivu Britských listů TÉMA BL
Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze TÉMA BL
Financování "neziskových" struktur TÉMA BL

Dům lidové tvořivosti

Oživení by také mohli odpovědět na své vztahy ke straně Zelených. Sídlí totiž v Sněmovní 7 v paláci, který obýval Ústřední dům lidové umělecké tvořivosti, známý za socialismu jako ÚKVČ (Ústav pro kulturně výchovnou činnost). Jeho polovinu získal v restituci a druhou polovinu odkoupil s podivným, dodnes nevyjasněným pozadím a souvislostmi na Bytový podnik Prahy 1 a grantovou politiku Magistrátu, předseda strany Zelených Martin Bursík spolu se svým příbuzným. Bursík doteď nevyvrátil všechna podezření, která v souvislosti s jeho nemovitým majetkem a restitucemi vyvstala před parlamentními volbami. Je také vlastníkem osminy domu na náměstí Míru 18. Zbytek domu byl vydán rodině bývalé poslankyně Dostálové z ODS. Ta byla členkou stálé komise pro sdělovací prostředky a kulturního výboru Parlamentu. Že je tato informace důležitá, dovodí čtenář záhy.

Předsedou Oživení je zastupitel strany Zelených Praze 4 Mgr. Petr Štěpánek, CSc. Absolvent a pracovník State University of New York. Místopředseda SZ. V roce 2002 lídr společné kandidátky Strany pro otevřenou společnost (SOS) a Strany zelených. Trojka pražské kandidátky strany Zelených v letošních parlamentních volbách. Člověk, který obvinil ze střetu zájmů kdekoho kolem sebe, autor "kodexu zastupitele". Nájemné, které zaplatili Oživení v Bursíkově paláci, tvořilo v roce 2004 celých 82 800 Kč. 6900 Kč měsíčně. To je nájemné "tržní", v místě obvyklé?

V zajímavé společnosti

Oživení není jediné, které má sídlo mimo kanceláře Martina Bursíka, ve Sněmovní 7 přímo proti Parlamentu. Sdružení výtvarníků Karlova mostu, a.k. Korbel, Tuháček Dohnalová a partneři, s.r.o. Krásná paní (Galerie Krásná paní Žofie Kanyzové, viz Jan Kanyza) , Bursíkova firma Ecoconsulting s.r.o.,o.s. Klub MEDIATOR (IČ 60437022, člen Winsdorfské skupiny která vznikla v r. 1993 s cílem iniciovat program "politické obnovy" v zemích střední Evropy, pořádal např. seminář "NATO: Nutnost rozšíření" , seminář o roli ozbrojených sil v demokracii, seminář o mediálním pokrytí zahraniční a bezpečnostní politiky a o spolupráci médií a lidmi, kteří se zabývají bezpečnostní politikou a zahraniční politikou, seminář "Kolik bude stát členství ČR v NATO", seminář "Profesionální armáda: klady a zápory", či seminář "Konzervativní agenda", na kterém vystupoval Václav Klaus), Top "C" spol. s r.o. (IČ 255 83 468, jednatelem a prokuristou do roku 2002 byl místopředseda ODS Petr Nečas, specialista ODS na otázky NATO a obrany, V letech 1995 až 1996 1. náměstek ministra obrany, předseda parlamentního výboru pro obranu a bezpečnost, dnes ministr práce a sociálních věcí ve vládě Mirka Topolánka), a.s. ECONOMY FINANCE (IČ 255 12 927, jednatelem do února 2002 byl advokát JUDr. Robert Čepek, jehož osoba je zajímavá vazbou k píárové a mediatréninkové agentuře AHA, s níž "na vedlejšák" spolupracují například advokátka Klára Veselá-Samková, soudce Městského soudu Jaroslav Cihlář, ale například i bývalý ředitel celorepublikové kriminálky a dnes ředitel police v Praze plk. JUDr. Petr Želásko, pracovníci Policejního prezidia Ivana Zelenáková, JUDr. Milan Kapek či kriminalista Lubomír Fiala. Spolupracuje s ní i PhDr. Marie Třeštíková, která pracovala jako školitelka pro Ministerstvo vnitra. S píárovou agenturou AHA spolupracuje jako klient farmaceutická firma Pfizer a jako lektor třebas i Václav Žák, předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Klientem agentury AHA je např. Česká televize, držitelé rádiových a televizních licencí PPF, Radio Faktor, DeeJay Radio, TV GIMI či Český Telecom (dnes O2) nebo Deltax System, který zpracovával sčítání lidu.... Jiřina Hůrková, vyučuje na DAMU teorii jevištní řeči. Jako lektorka agentury AHA se v agentuře zabývá analýzou mediálního projevu veřejně činných osob - mimo jiné prezidenta Klause... Zvláštní souvislosti, zvláštní vztahy a zvláštní PR.). To jsou firmy, které sídlí na adrese Sněmovní 7. Sídlila tam i CEC Government Relations (IČ 64577341), která ve sněmovně prosazovala zájmy provozovatelů kabelového vysílání. "Které z poslanců si agentura CEC Government Relations koupila či získala na svoji stranu, se dnes už nikdo nedozví," píše pedagog Milan Šmíd na serveru Louč.

Stanovy pro oživení Oživení

Podle stanov je cílem činnosti Oživení zejména:

ochrana přírody a krajiny a kulturních památek; příprava a provádění rozvojových programů pro obce v ČR; příprava a zřizování zelených koridorů (greenways) a stezek kulturního dědictví (heritage trails) a jejich napojení na celoevropskou síť; organizování mezinárodních společenských a ekonomických kontaktů pro spolupráci mezi českými občany a institucemi a jejich zahraničními protějšky; organizování finančních a lidských zdrojů pro rehabilitaci a využití českého kulturního a přírodního dědictví ; podpora kombinace české státní podpory a místních iniciativ se zahraničními sponzory a investory pro vytvoření soběstačného prostředí v oboru měkké turistiky; navrhování sítě pěších a cyklistických tras pro měkkou turistiku ve spolupráci s místními odborníky a podnikateli v souladu s místními předpisy.

Používání hrozeb skandalizace politiků v souvislosti s jejich majetkovými poměry a ekonomickými aktivitami, vynucování informací a jejich shromažďování nad rámec povinností uložených zastupitelům a politikům zákonem odporuje těmto stanovám.

Nikde ve stanovách jejich "protikorupční" aktivity a shromažďování údajů nejsou uvedeny, a nejsou tudíž ani v souladu s cíli organizace. Těmi jsou podle stanov stále ještě cyklostezky a procházkové trasy.

Dobrovolní špióni mají závazky vůči sponzorům

Stanovy občanského sdružení Oživení ale obsahují i odstavec, ze kterého mrazí. Protože jeho aplikací se sdružení stává nájemnou zpravodajskou a vlivovou agenturou svých sponzorů. O textu zpráv pro sponzory totiž není povinno sdružení veřejně informovat, ani je v plném rozsahu zveřejnit. Nečiní tak. Co se tedy dozvídá americká vláda prostřednictvím oživených fízlů, není a nebude nikdy jasné...

Finanční prostředky pro svou činnost získává Oživení od sponzorů, které zajímá jeho program a činnost. O hospodaření s finančními prostředky získanými od sponzorů zpracovává zprávy podle požadavků jednotlivých sponzorů. Pro jednotlivé akce předkládá sponzorovi projekt s finančním plánem. Případný zisk je využit pro činnost uvedenou v bodě II. Hospodaření probíhá podle rozpočtu schváleného valnou hromadou a dle závazků vůči sponzorům. ...

Když nevíte kudy kam, pořiďte si poradce...

  • Martin Bursík -- environmentální poradenství
  • Ivan Dejmal -- krajinářství a územní plánování
  • Oldřich Kužílek -- problematika přístupu k informacím
  • Petr Kužvart -- správní řízení a právo
  • Eva Tylová -- problematika Parlamentu ČR
  • Petr Uhl -- správní řízení a právo

Politici řeknou, aktivisté sepíšou, sponzoři si přečtou a aktivistům zaplatí. Tak to alespoň vypadá podle dostupných dokumentů. Jaká ale může být realita? Ještě horší? Zelená.

Související informace

Zelení TÉMA BL

Financování "neziskových" struktur TÉMA BL
Veřejnoprávní média - média veřejné služby TÉMA BL

Tvorcovia revolúcií ZDE

Kdo stojí za kampaní proti klecovým lůžkám ZDE
Dolary a nevládní organizace mezi Washingtonem a Moskvou ZDE
Kdo platí, a tudíž kdo je Transparency International ZDE
"Barevné" revoluce s dolarovým pozadím ZDE
Kdo platí výlety s ekologickými aktivisty do Bavorského lesa ZDE
Lidové povstání, nebo dobře zosnované spiknutí? Miloševičův pád ZDE
Internet je svině, pane Janouchu ZDE
Duhové peníze - poznámka o tom, jakým způsobem je financováno a komu slouží takzvané "Sorosovo impérium" nevládních organizací ZDE
                 
Obsah vydání       5. 10. 2006
5. 10. 2006 Tak trochu jiná Konzervativní strana
5. 10. 2006 Politika dnes: Nezáleží na programu, ale na stylu
5. 10. 2006 Žranice paloňů Tomáš  Krček
5. 10. 2006 Sexuální skandál ohledně emailů ohrožuje republikánskou většinu
5. 10. 2006 Šlo o mladistvé, a už dříve
5. 10. 2006 Občanské sdružení Oživení pracuje netransparentně a v rozporu se svými stanovami Štěpán  Kotrba
5. 10. 2006 Servis pro voliče: jaký je vztah kandidátů ke korupci
5. 10. 2006 ODS: Vám na žádné otázky o korupci odpovídat nebudeme
5. 10. 2006 Odpovědi kandidátů do pražského zastupitelstva na otázky ohledně korupce
5. 10. 2006 Dech věčnosti Jiří  Karásek ze Lvovic
5. 10. 2006 "Roční školné 120 000 Kč nestačí"
5. 10. 2006 Chyby v komentáři ČRo 6
5. 10. 2006 Lulu česká média ignorují Karel  Wichs
5. 10. 2006 Peníze lákají - a nejvíce asi 'lepší kruhy' Uwe  Ladwig
5. 10. 2006 "Skeptický ekolog" bude přednášet v Praze
5. 10. 2006 Lomborga pozvali ČEZ a Czech Coal
5. 10. 2006 Barevný podzim 1989 Pavel  Pečínka
5. 10. 2006 Ruce pryč od Kotrby!
5. 10. 2006 Ruce pryč od Čulíka! Jan  Rovenský
5. 10. 2006 "Kterej ... to dělal?!" František  Schilla
5. 10. 2006 Vzpomínka na Karla Kosíka
5. 10. 2006 Druhý život českých svitků Tóry
5. 10. 2006 Brno ZOOM 2006: festival digitální kultury ovládnou piráti
4. 10. 2006 Nejednotní lidovci
4. 10. 2006 Klaus: Cesta po dějinách komunismu s tržními prvky Štěpán  Kotrba
4. 10. 2006 Obchod je důležitý, důležitější je však slušnost Jan  Čulík
4. 10. 2006 O návratu avantgardy ducha do katakomb Jan  Paul
4. 10. 2006 Jiří David: Protestuji proti pořadu České televize o VŠUP Jiří  David
4. 10. 2006 Marek Wollner: Jiří David nevyvrací podstatu věci
4. 10. 2006 Příznivci americké základny v Česku zoufale hledají argumenty Zdeněk  Havel
4. 10. 2006 Radar u Mohyly míru? Miroslav  Jandora
4. 10. 2006 V Británii se už nesmí na veřejnosti demonstrovat
3. 10. 2006 V zemi je svoboda. Utěšujme se Oldřich  Průša
4. 9. 2006 Hospodaření OSBL za srpen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Zelení RSS 2.0      Historie >
5. 10. 2006 Občanské sdružení Oživení pracuje netransparentně a v rozporu se svými stanovami Štěpán  Kotrba
26. 9. 2006 Zelený fašismus Milan  Valach
18. 9. 2006 Bursík si nyní přeje, aby volby vyhrála ODS Pavel  Pečínka
13. 9. 2006 Mohou Zelení změnit ODS? Pavel  Pečínka
12. 9. 2006 Opičákovo doplnění Ivan  Brezina
5. 9. 2006 Zelený antikomunismus? Michal  Musil
29. 8. 2006 Jaké bylo pozadí útoku na Kateřinu Jacques? Štěpán  Kotrba
22. 8. 2006 Zelená mozaika pod drobnohledem Pavel  Pečínka
15. 8. 2006 "Zelenání" proevropské liberální pravice Pavel  Pečínka
10. 7. 2006 Hnědí a zelení: Vzájemný boj, ale i prorůstání Pavel  Pečínka
26. 6. 2006 Pražští zelení postavili kandidátku do Zastupitelstva hlavního města   
12. 6. 2006 Z buše chomutovského zooparku do parlamentní džungle Štěpán  Kotrba
10. 6. 2006 Jak mohou být Zelení součástí pravicové koalice?   
30. 5. 2006 Nejasnosti v majetkových poměrech Martina Bursíka   
26. 5. 2006 Pečínka z Kotrby, nebo kotrba z Pečínky Karel  Dolejší

Financování "neziskových" struktur RSS 2.0      Historie >
5. 10. 2006 Občanské sdružení Oživení pracuje netransparentně a v rozporu se svými stanovami Štěpán  Kotrba
18. 9. 2006 Open Society Fund korumpuje novináře, zavádí "nové principy do praxe policie" a ještě se tím chlubí Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Falešná karta lidských práv a zdravotní péče Ivan  David
24. 8. 2006 "Srbovi odborníci" podávají trestní oznámení na Respekt a Oživení Štěpán  Kotrba
17. 8. 2006 Past na mediální krysy - případ údajné korupce Srby na ministerstvu zahraničí byl vykonstruován fízly Štěpán  Kotrba
14. 8. 2006 Krysy vyrážejí z mediálního podpalubí do útoku Štěpán  Kotrba
3. 7. 2006 Dalším Sorosovým cílem bude Arménie? Stanislav  Kliment
26. 5. 2006 Pečínka z Kotrby, nebo kotrba z Pečínky Karel  Dolejší
9. 5. 2006 Mé námitky proti Greenpeace Ivan  Brezina
21. 4. 2006 Zakážeme Přátele Země a Greenpeace? Ivan  Brezina
19. 3. 2006 Koheze, nebo kolize? Na co také jsou euromiliardy   
17. 3. 2006 Hušák: Problémy Duhy nebo Martina Bursíka jsou nám jedno   
17. 3. 2006 Duha: Rozplétání nespletených sítí Vojtěch  Kotecký
16. 3. 2006 Spiklenecké teorie o financování NGO Miroslav  Šuta
16. 3. 2006 Nic z toho, co píše Kotrba o Nadaci Charty 77, není pravda František  Janouch