2. 11. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 11. 2006

Okrádání důchodců

Také vás to rozčiluje, když slyšíte, že okradli důchodce? Nemyslím to, že jej okradl nějaký penzijní fond, stát nebo nějaká správa sociálního zabezpečení vlastního úřednictva. Na to jsou důchodci zvyklí. Tak je okrádali celý život. Ani nemyslím to, že okradli důchodce někde na ulici. To je také normální. Jako je normální, že mu nikdo nepomohl (bodejť, když jej přepadla parta ogarů a vy jste byli jen sami, kdo by mu snad chtěl z kolemjdoucích pomoci, takže jste stejně neměli žádnou šanci).

Ostatně takové okrádání je vlastně spravedlivé.

Média a umělečtí i političtí herci všeho druhu v nich vystupující, se nad tím rozčilují jen na oko. Vždyť přece všichni stejně uznávají právo silnějšího a k silnějšímu se vždy úslužně staví tváří v "tvář" (patřičnou částí těla k patřičné části těla). Ve společnosti dělá na osazenstvo takové rozhořčování nad nepravostmi druhu okrádání důchodců velice dobrý dojem. Takové rozhořčení posiluje kredit ctnostného občana a iluzi, že by on sám přeci něco takového nikdy nemohl neudělat. A navíc, člověk se rozčílí, samolibě se mu uleví nad tím, jak je šlechetný a pak opět v klidu jde do svého zaměstnání, kde cílevědomě a pečlivě pracuje, aby nějakým víceméně legálním způsobem zase okrádal slabšího. Jinak to přeci nejde. Všichni přece uznáváme systém soutěživého výběru druhu. (Že by nějaký marxistický přežitek?) Spravedlivé je to v tom, že až občanovi v produktivním věku dojdou síly, nebo až bude důchodcem, tak se mu jeho celoživotní prozíravě vložené investice zaslouženě vrátí.

Okrádat důchodce je spravedlivé i z politických důvodů. Vždyť přece dnešní důchodci celý život poctivě pracovali na totalitní systém, který přičinlivě a nesvobodně rozkrádali, a který ukradnul všechno všem. Nebýt jejich budovatelského úsilí, nemohli bychom dnes svobodně krást my, kterým ještě všechny dravé zuby nevypadaly z h... Jak si kdo ustele, tak si lehne.

Nemám na mysli ani okrádání důchodců, kteří okrádají stát o prostředky, které pak schází jinde. Víme přece dobře, že vymíráme, že počty nově narozených dětí se snižují a jsou menší než počty zemřelých. Všichni také dobře víme, že zvyšovat počty narozených je ekonomicky naprostá a nevýhodná hloupost, která se pouze hodí jako propaganda. Ta má zakrýt to, že nám ve skutečnosti jde o zvýšení počtu zemřelých občanů (samozřejmě těch II.-IV. třídy), kteří již nejsou produktivní. Proto letos v zimě můžete zase očekávat zvláště silnou invazi chřipky. Bude proto nejlepší, zvláště pro důchodce, kteří mají již zdraví chatrné, když si již nyní koupí nějaká séra proti chřipce. Tato séra jsou sice drahá a zabírají jen proti loňské chřipce, takže jsou neúčinná proti letošnímu (ne)známému kmeni, ale co by člověk neudělal pro své zdraví, že ano?

Ne, toto všechno okrádání důchodců nemám na mysli. Nikdo se nad takovým okrádáním již nepozastavuje. Byla by to ztráta času, který člověk může věnovat sledování televizních seriálů, kde může vidět spoustu mladých, krásných a inteligentních lidí, skrze které si může užít všech těch podvodů, násilí, nevěr, sexu, intrik, okrádání, vytahování a všeho toho, čeho nemá ve svém okolí více než dost a co pro sledování televize nevidí. Navíc, když se venku v parcích plouží a potulují jenom samí nehezcí a zchátralí důchodci, špinaví bezdomovci, zubožení feťáci, a také gangy sebevědomých, mladistvých a nehledaných delikventů.

Na pořadu dne v oblasti okrádání důchodců je dnes velký marketing. Jistě znáte ty případy, kdy nějaká společnost, napůl dobročinně, třeba jenom za nějakých 150,- Kč, vyveze tlupy ošuntělých důchodců v autobusech do nějakého města, kde jim nabídne prohlídku nějaké pamětihodnosti, oběd, prezentaci nějakého výrobku a malý dárek na uspokojenou. Rozradostnění důchodci nad tím, že má o ně konečně někdo zájem, neboť dokonce i vlastní děti nemají na ně žádný čas (chtějí jenom peníze a zrovna třeba okrádají jiné důchodce), si koupí velice drahý a zbytečný výrobek. Dokonce jdou tak daleko, že si kvůli tomu vezmou i velmi vysoké půjčky, které budou splácet do konce života. No řekněte, koho by to nerozčílilo, takové okrádání důchodců?

Ještě, že ten čas splácení si budou moci doma zkracovat tím, jak budou bezradně sedět nad nepoužívaným výrobkem a lámat si hlavu nad rozsáhlým a nesrozumitelným návodem.

Jenomže i ono výše uvedené okrádání důchodců je spravedlivé. Jako ostatně všechno v naší v demokracii. Bohužel. Víte například kolik peněz stojí vystudování Harvardu? Mnozí naši občané měli možnost jej vystudovat dálkově v Harvardských fondech za pouhých deset tisíc! Ano, poznání je drahé a nelze s ním na rozdíl od všeho ostatního nijak kupčit. Poznání pravdy je potřeba obětovat všechno. Nelze přece sloužit bohu a přitom mamonu. Stoprocentní pravda mínus jedno procento nebo jedno promile, je již stoprocentní lež.

Tak jim to přejme, těm našim důchodcům, že mají před odchodem (sice již ne do důchodu) ještě možnost studovat na nestátních univerzitách třetího věku, ačkoliv školné je tam dost vysoké. A nerozčilujme se nad jejich okrádáním. Zvláště, když už jsme důchodci, nebo když nás něco podobného čeká a jistě nemine. My si přece také myslíme, stejně jako oni si mysleli celý život, že "My nebudeme jako vy a vy nebudete jako my", ačkoliv na většině českých hřbitovů je napsáno, že "My jsme byli jako vy a vy budete jako my".

Pokud to nevíte, tak se tam běžte rychle podívat. Třeba se tam někde potkáme. Poznáte mne snadno. Obvykle něco vykládám, přikládám nebo nakládám u spalovny. Nebo pracuji s lopatou někde za náhrobkem. Když není nic na práci, tak jdu alespoň jako sekat trávu. Pak chodím nezaměstnaný a plný v očekávání nějaké práce s kosou na rameni po zahrádce mrtvých. A když se nepotkáme, tak nevadí. Alespoň si zkontrolujete co vám zase ukradli z vašeho hrobu. Dnes už okrádají i mrtvé. Možná, že ztracené naleznete u prodejce hned vedle hlavní brány....

                 
Obsah vydání       2. 11. 2006
2. 11. 2006 Jak žijeme, tak řídíme Ivo  Antušek
2. 11. 2006 Počasíčko? Al Lauder, CME: K tomu se nemohu vyjádřit, protože neumím česky
2. 11. 2006 Dlouhověkost, myši a červené víno
2. 11. 2006 Školné podle Britů odrazuje mladé lidi od studia
2. 11. 2006 Chvění vody za požáru Petr  Fiala
2. 11. 2006 Michael  Marčák
2. 11. 2006 Zelená rekapitulace Pavel  Pečínka
2. 11. 2006 Egypt oživuje spolupráci s Ruskem Miroslav  Polreich
2. 11. 2006 Krátká sonda do českého sociálního parazitismu Ivan  Brezina
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín  Rašek
2. 11. 2006 Ženy jako lepší lidi, aneb Holky, jede se do Afghánistánu Uwe  Ladwig
2. 11. 2006 Proč nás ti mizerové nemají rádi? Jan  Polívka
2. 11. 2006 Prezident nemusí být Spasitel Petra  Procházková
2. 11. 2006 Madonna s dítětem Pavel  Kopecký
2. 11. 2006 Dva z mužů, obviněných ze spiknutí vyhodit do povětří transatlantická letadla, byli propuštěni
2. 11. 2006 Pentagon: Irák je na hranici chaosu
2. 11. 2006 Jazyk, nebo salát? Meike  Snijder
2. 11. 2006 Tongue, or salad? Meike  Snijder
1. 11. 2006 Petr Cibulka nebyl odsouzen za pomluvu
1. 11. 2006 Prodávejte potraviny bez pesticidů v celé Evropě! - vyzývají LIDL nevládní organizace 14 zemí
2. 11. 2006 Okrádání důchodců Wenzel  Lischka
1. 11. 2006 Kdo už konečně zastaví prolhané policejní grázly? Štěpán  Kotrba
31. 10. 2006 Radek Mikula: Dementi. Dopis ČTK Radek  Mikula
1. 11. 2006 Konec politiky v Čechách? Jiří  Pehe
1. 11. 2006 Reklamní agentury zahájily lobbying za zachování reklamy v ČT Štěpán  Kotrba
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Kdy předčasné volby Oskar  Krejčí
1. 11. 2006 Jak britské státní instituce už nyní bojují proti klimatickým změnám
31. 10. 2006 Zvítězila Velká říjnová revoluce, provedená v listopadu? Daniel  Rovný
6. 10. 2006 Hospodaření OSBL za září 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce