27. 3. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 3. 2007

Oskar Lafontaine dosáhl svého cíle - nové levicové strany v Německu

Zatímco se v Berlíně se slavilo 50. výročí položení základů Evropské unie a demonstrovalo proti z toho plynoucí globalizaci, v Dortmundu se sešly paralelní sjezdy stran tvořící 53 člennou levicovou frakci v Bundestagu. Delegáti 10. sjezdu Levicové strany PDS a 5. sjezdu Strany práce a sociální spravedlnosti WASG rozhodovali tento víkend, zda dojde k sjednocovacímu aktu, který by se uskutečnil 16. června v Berlíně. S napětím se proto očekávaly výsledky hlasování delegátů obou stran, protože podmínkou, aby k tomu mohlo dojít, byla dvoutřetinová většina. Hlavním řečníkem na sjezdu PDS byl především spolušéf levicové parlamentní frakce Gregor Gysi. Přesvědčoval delegáty, že spojení strany s WASGem zabezpečí novou budoucnost levicovému hnutí, protože to bude novou politickou nabídkou pro Německo. "Na to můžeme být jedině hrdí. " Naplníme tak naši zásadu "Moudrost, suverenitu a mírnost". I když nebylo dosaženo plného souhlasu se všemi požadavky WASGu, zejména aby bylo zastaveno snižování stavů ve veřejných službách, hlasování proběhlo, jak poznamenal jeden z novinářů, jako za "starých dobrých časů". Z delegátů postkomunistické PDS, které své stoupence má ve východní části země, zdvihlo ruku 344 zástupců, což bylo 96,9% pro tuto fúzi.

V té době, kdy se o sjednocení na sjezdu WASGu, který má své stoupence v západní části Spolkové republiky, ještě debatovalo, vědělo se, že mnozí delegáti ještě nejsou rozhodnuti, jak budou hlasovat. Jeho šéf, bývalý předseda sociální demokracie Oskar Lafontaine je přesvědčoval o nutnosti založit celoněmeckou levicovou stranu, protože podle jeho názoru dvě třetiny Němců se nepovažují být zastoupeni v parlamentu. "Tato země již není demokraticky strukturována, a proto je nutno zavést přímou demokracii. Lidé nemají mít jen možnost hlasovat, ale také rozhodovat."

Šéf WASGu proto požaduje, aby ústředním požadavkem nové levice byla též "politická masová stávka" ve smyslu myšlenek Rosy Luxemburgové a Karla Liebknechta, levicových vůdců sociálních demokratů zavražděných v roce 1919. Též v ostatních evropských zemích je toto praktikováno "tak proč nyní nikoliv i v Německu?" prohlásil Lafontaine. S jistým napětím se proto očekával výsledek hlasování, protože se vědělo, že taková "vzácná jednomyslnost" jako u postkomunistů zde zřejmě nebude. Nakonec i tady 337 delegátů t. j. 88 procent hlasů se vyslovilo pro fúzi, což bylo více, než se očekávalo. Berlínská svatba, jak zdůraznil jeden z komentátorů, se bude tedy konat a na sjednocovacím sjezdu tak vznikne nový politický subjekt "Die Linke" - strana levice.

Berlínský závěrečný akt o vytvoření nové levicové strany však zřejmě nebude slavnostní veselicí, ale tvrdým bojem o předsednické místo "Strany levice" a o její základní program. Již na sjezdu PDS nevládla taková jednomyslnost, pokud se jednalo o základní usnesení, která budou v Berlíně předložena. Největší odpor vyvolal pasus o podmínkách vládní účasti. Nakonec bylo dosaženo kompromisu, že se tak stane pouze za předpokladu dodržení základních zásad levicové strany. Programovou zásadou je, že demokratický socialismus by měl "překonat" kapitalismu a "zatlačit" neoliberalismus. Přesto souhlasí s podnikatelskými aktivitami, které jsou zaměřeny ku prospěchu ostatních. Po delší diskusi bylo dosaženo dohody kategorického nesouhlasu s účastí na bojových nasazeních. V čele nové strany by zřejmě měli stát dva předsedové. Soupeřit o toto postavení bude současný předseda PDS 66 letý Lothar Bisky a šéf WASGu o dva roky mladší Oskar Lafontaine, oba poslanci Bundestagu. Zatím co Lafontaine je spolupředsedou levicové frakce ve sněmu, Bisky se marně pokoušel po volbách v roce 2005 stát se místopředsedou Bundestagu.

Ačkoliv na to měl formální nárok, nepodařilo se mu získat pro svou nevyjasněnou spolupráci s východoněmeckou STASI toto postavení a nakonec po vleklých půlročních jednáních na tuto funkci rezignoval. Bisky obdobně jako Lafontaine se narodil v západní Německu, ale jako osmnáctiletý odešel do tehdejší NDR, kde vystudoval několik univerzit a do roku 1990 byl rektorem vysoké školy pro film a televizi v Postupimi.

Od roku 1963 byl členem komunistické SED , která se po zhroucení zdi přejmenovala na Stranu demokratického socialismu PDS. V roce 1993 se stal jejím spolkovým předsedou. Lafontaine je vystudovaný fyzik, který do sociálně demokratické strany vstoupil v roce 1966. Od roku 1979 byl členem jejího vedení a po událostech v roce 1989 varoval před "nacionálním opojením" a požadoval znovusjednocení na základech "ekonomicky kritického" odstupu. V následujícím roce se stal obětí politického atentátu, kdy byl těžce zraněn psychicky nemocnou ženou.

V roce 1995 se stal předsedou sociální demokracie a zasloužil se o její volební vítězství v roce 1998. Sedm let poté na základě neutuchajících sporů s Gerhardem Schröderem vystoupil ze sociální demokracie a vstoupil do volební alternativy WASG, za kterou byl zvolen poslancem v posledních parlamentních volbách. Nyní ještě sjednocení obou stran musí podpořit jejich členové ve vnitrostranickém referendu, o čemž však po paralelních sjezdech není pochyb. Již dnes vyvolává obavy zejména u levicově orientovaných členů sociální demokracie. Šéf pracovní skupiny pro otázky zaměstnanců Schreiner upozornil, že sociální demokracie se dostává do nebezpečí, že části nespokojených skupin obyvatelstva mohou přejít ke konkurenční straně. Pokud budou nadále tak napjaté poměry v SPD vůči odborům jako nyní, hrozí jí ztráta důvěry i u středních pracovních skupin. Vzniká tak nebezpečí, že část voličů dá své hlasy nové levicové straně. Vicekancléř Franz Münterfering oznámil, že SPD se pokusí získat voliče levicové strany na svou stranu. V rozhovoru ve včerejším "Bild am Sonntag" konstatoval, že politická levice v posledních parlamentních volbách získala více hlasů než "tržní radikálové". Naším úkolem je nyní získat hlasy všech sociálně demokratických sympatizantů včetně voličů PDS. "To se nám také podaří" a vyloučil přitom spojenectví na úrovni celostátní politiky s nově vytvořenou stranou levice. Münterfering přitom označuje Lafontaina za zrádce německé sociální demokracie.

                 
Obsah vydání       27. 3. 2007
27. 3. 2007 Blair chce bombardovat Súdán
27. 3. 2007 Greenpeace: Jsme znepokojeni
27. 3. 2007 Kauza Uzunoglu: Pokračující řetězec taškařic Zdeněk  Jemelík
27. 3. 2007 Der Spiegel: Americká protiraketová obrana je kontroverzní v mnoha aspektech
27. 3. 2007 MZV ČR: "Nechte nás, my CHCEME lézt Američanům kamsi!" Jan  Čulík
26. 3. 2007 Informace o pokračování jednání o případném umístění komponentu Štěpán  Kotrba
27. 3. 2007 Klaus souhlasil, ale asi jen na několik hodin, aneb Berlínská deklarace jako fraška ve třech dějstvích Uwe  Ladwig
26. 3. 2007 Berlínská deklarace
27. 3. 2007 Otec v zahradě Petr  Španger
27. 3. 2007 Unie potřebuje odvahu Oskar  Krejčí
27. 3. 2007 Německo "se spiklo s Ruskem" kvůli energiím
27. 3. 2007 Zemřel rozhlasový režisér Jiří Horčička
27. 3. 2007 Čunek hodlá vymýtit soudní ochranu nájemníka Stanislav  Křeček
27. 3. 2007 Perly sviním Zdeněk  Bárta
27. 3. 2007 Ještě jednou o Mongolech v Blansku Lukáš  Zádrapa
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
27. 3. 2007 Oskar Lafontaine dosáhl svého cíle - nové levicové strany v Německu Richard  Seemann
27. 3. 2007 Pohrdání soudem v České republice
27. 3. 2007 Je environmentalista nebezpečný levičák? Rudolf  Havelka
27. 3. 2007 Klausův antiekologismus Jiří  Olšovský
27. 3. 2007 Z oken Pražského hradu ničení planety vidět není Ondřej  Rut
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
27. 3. 2007 Vlastimil Balín o Mostecké stávce
27. 3. 2007 Noční klid? Pouhý sen!
26. 3. 2007 Nemáme ani přístup do médií, ani miliony na informační kampaň Milan  Valach
26. 3. 2007 EU ve věku Abraháma Boris  Cvek
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
16. 3. 2007 Hospodaření OSBL za únor 2007