Češi od roku 2010 sníží zaváděcí tarif pro solární elektrárny o 5%

26. 11. 2009

KD│ Český energetický regulátor snížil zaváděcí tarify pro elektřinu vyráběnou ze slunečního záření od roku 2010 o 5%. Výrobci solární energie prodáváné kterémukoliv ze tří hlavních distributorů tak podle energetického regulačního úřadu dostanou za megawatthodinu 12 250 korun, namísto 12 890 korun v roce 2009, napsal pro Reuters Michael Kahn.

Nový tarif zahrnuje rovněž takzvaný "zelený bonus" 11 280 korun za megawatthodinu solární energie prodané obchodníkům nebo dalším zákazníkům, namísto nynější ceny 11 910 korun. Tarify mají pro solární energetiku klíčový význam, dokud nedojde k takzvané síťové paritě (grid parity - bodu, kdy obnovitelná energie bude díky úsporám z rozsahu, jichž rozšířené konvenční zdroje využívají již celé dekády, stejně drahá nebo i levnější než konvenční enegie; tohoto bodu již bylo letos dosaženo v Kalifornii a v Japonsku - KD).

Investoři hledají nové příležitosti ve střední a jihovýchodní Evropě, poté co Španělsko a Německo, globální průmysloví lídři ve fotovoltaice, buď pobídky omezily, nebo se k tomu chystají.

Česká republika dosud přitahovala podstatnou část investic ve východní Evropě právě kvůli značným podporám, ale investoři se obávají, že Praha může zaváděcí tarify ještě více omezit.

Velkorysé tarify ve Španělsku způsobily bublinu a Madrid v roce 2008 omezil subvence a zavedl strop, což zasáhlo celosvětový fotovoltaický průmysl, jenž se stal na španělském trhu závislým. Kvůli nedostatečně garantovaným cenám proto v roce 2008 činil nově instalovaný výkon ve Španělsku pouhých 1,4 megawattu, zatímco v České epublice to bylo 54 megawattů z celkových 63 megawattů v celé východní Evropě.

Česká kapacita může letos dosáhnout 200 MW, protože investoři spěchají s připojením solárních parků k síti, než vláda patrně rozhodne o snížení tarifů pro nové parky.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 26.11. 2009