Tvrdý rasismus v České republice povede ke katastrofě

31. 7. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

V reakci na kritiku rasistického článku v olomoucké IDnes přišlo, jak se dalo čekat, jako obvykle několik odmítavých čtenářských reakcí, potvrzujících tvrdý rasismus jejich autorů. Snad nejpozoruhodnější je tato rasistická reakce Pavly Cholevové:

Vážený pane Čulíku,

článek není rasistický. Popisoval střet dvou etnik, dvou neslučitelných kultur, narušení klidného soužití Čechů neukázněnými Romy, jejichž normy chování porušují zákony Čechů. Romové prostě jsou hluční, tvrdě si vynucují, co chtějí, a nerespektují zákony. Většina z nich. Většina natolik velká, že to ne-romové vnímají jako normální romské chování.

Romové sami sebe vnímají jako ne-čechy. Pokud šlo o střet Čechů s ne-čechy, Romů s ne-romy, jak jinak chcete ten střet definovat?

Hlavní a jediný významný rozlišovací znak znesvářených skupin byla národnost. Že ta jedna jsou Češi, není nutno v Česku uvádět. Pak zbývá určit tu druhou. A to prostě byli Romové.

Nebo že bychom se báli říct, že král je nahý?

Z reakce je vidět jak dlouhou cestu mají před sebou mnozí Češi, než se dokáží vcítit do situace jiných lidí a vnímat je jako lidské bytosti, nikoliv jako JINAKOST, která je ZOSOBNĚNÍM ZLA. To je naprostá cesta do pekla a budou-li někteří Češi a některá česká média v tomto pokračovat, dočkáme se, že chudnoucí etnika, české i romské, se budou nakonec opravdu střílet na ulicích tak, jako Srbové bosenské muslimy a obráceně.

Kriminální chování jedinců samozřejmě nelze tolerovat a úřady ho musejí efektivně vyšetřovat a trestat, zároveň ovšem zjišťovat, co je jeho motivací a tu motivaci odstraňovat. Připisovat však kriminální chování celému etniku (židům? Ukrajincům? Němcům? Rusům?) při představě, že jedině "my Češi jsme dokonalí a všichni se musejí přizpůsobit nám", protože jedině my Češi jsme ideál, který všichni musejí následovat - takové chování povede ke katastrofě, protože přirozeně si příslušníci všech ostatních etnik budou o sobě myslet totéž. Kriminální jedinci, kteří rebelují proti české společnosti, usoudili podobně jako Petra Cholevová, že oni jsou ti nejlepší a nějaké hodnoty a zákony většinové společnosti je naprosto nezajímají. Petra Cholevová tedy v nich kritizuje přesně totéž, jak se chová i ona.

Před několika týdny zaplnila česká méda zemi vlnou rasismu, když nekriticky opakovala lež mladíka z Břeclavi, že ho údajně zmlátili a vážně zranili Romové. V důsledku hysterie, která zavládla celou zemí, byl jinde v Česku kuší usmrcen nevinný muž. Člověk by si myslel, že se česká média trochu poučila a přestanou šířit rasismus. Bohužel nikoliv - rozdělování společnosti na "nás" a etnickou jinakostí definované "zločince" povede dříve nebo později skutečně ke katastrofě. Rozumní lidi by si to měli uvědomit a zastavit to, dokud je čas.

0
Vytisknout
9507

Diskuse

Obsah vydání | 6. 8. 2012