Britští konzervativci poskytnou nezaměstnaným autobusovou dopravu zadarmo

10. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

V pondělí nabídnou největší britské autobusové společnosti nezaměstnaným veřejnou autobusovou dopravu zadarmo, aby mohli lehčeji hledat práci. Projektu se bude účastnit asi 70 procent autobusových tras v Anglii, ve Walesu a ve Skotsku. Iniciativa vznikla na popud konzervativního ministra pro práci a důchody Iaina Duncana Smithe, který argumentuje, že by nezaměstnaní měli "nastoupit do autobusů".

Šéf labouristické opozice předtím poukázal ve své letošní zprávě o nezaměstnanosti mladých lidí na problém vysokých cen dopravy autobusem. Upozornil, že cena veřejné dopravy je pro nezaměstnané závažný problém.

Sdělil v červenci listu Guardian: "Jet autobusem z Hastingsu do Brightonu stojí 17 liber (510 Kč). Na kolik pohovorů se člověk musí dostavit, než získá zaměstnání?"

Projekt relizují největší autobusové společnosti v Británii, Arriva, First, Go-Ahead, National Express a Stagecoach. Účastní se ho také řada menších autobusových firem

Od ledna v Británii také vznikne pro nezaměstnané na dobu delší než tři měsíce možnost cestovat vlakem za poloviční cenu.

V Británii už cestují osoby nad šedesát let autobusem zadarmo. Mají také nárok v zimním období na příplatek na energie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6097

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2012