Švýcarský svaz, náš vzor!

11. 10. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 2 minuty

Jestliže jsem si švýcarskou konfederaci dovolil nazvat svazem, pak jenom proto, abych parafrázoval heslo, s nímž vyrůstala má generace. Ale bez legrace: kéž by české soudy pracovaly jako švýcarské (mám samozřejmě na mysli kauzu MUS). Kéž by byly stejně nezávislé na politickém počasí. Kéž by v Česku fungovala skutečná a hlavně přímá demokracie, jíž si občané šestadvaceti švýcarských kantonů dosyta užívají!

Jsou samozřejmě i oblasti a (demokraticky však!) přijatá rozhodnutí, které se nám mohou zdát pojata příliš konzervativně. Švýcaři například v referendu odmítli vstup do EU. Ale bylo to jejich právo, na rozdíl od zemí Unie je nikdo zřejmě nestrašil katastrofálními dopady a ty nakonec ani nenastaly. Jsou prostě sví a unijní spletenec je musí respektovat.

Švýcarské soudy se dokáží na rozdíl od těch českých vyrovnat s kauzami komplikovaných podvodů v řádů měsíců rozsudky, po nichž v Čechách nedotknutelní "manažeři" doslova padnou na zadek. Občany konfederace si nikdo nedovolí podcenit, protože v jejich referendech rozhoduje každý jejich hlas. O tom se českému voliči, jehož hlas je jen k omezenému použití, může jenom zdát. Občané alpské země jsou na to právem hrdí.

Švýcarský vzor aktivního občanství si osvojilo několik českých politických subjektů, které s touto vizí vstoupily do předvolební řeže. Jeden má pojem přímá demokracie přímo ve svém názvu. Je příznačné, že agenturní prognózy je umisťují spíše mezi outsidery voleb, zatímco favority jsou ti, kdož vsadili na standardy myšlení českého voliče a díky nadupaným kontům disponují prací profesionálních agentur.

Jak už jsem ale zmínil v předchozím článku, i přímá demokracie může být "jako". Omezujícím kvórem pro závaznost referenda se z přímé demokracie švýcarského typu stává její český klon, který sice tímto pojmem šermuje na všechny strany, to však jen proto aby zakryl, že jde o demokracii, která sice přímo, ale kulhá.

Jedinou volební stranou, která nabízí tento institut v čisté, tedy "švýcarské" podobě je hnutí Změna. Dnes v 18,35 se na ČT 24 ukáže, zda Danielu Drtinovou bude v jejím Interview s předsedou Změny Janem Korytářem zajímat, proč hnutí jakékoli kvórum pro závaznost referenda odmítá.

0
Vytisknout
12413

Diskuse

Obsah vydání | 15. 10. 2013