Prodemokratičtí aktivisté v Hongkongu usilují o demokratické volby

1. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Aktivisté konstatují, že Hongkong vstupuje do "éry občanské neposlušnosti" poté, co se Čína vyjádřila, že svobodné volby správce Hongkongu by vedly k vzniku "chaotické společnosti"

Prodemokratičtí aktivisté v Hongkongu chtějí ovládnout finanční centrum svého města v kampani občanské neposlušnosti. Čína totiž nechce povolit obyvatelům Hongkongu svobodné volby příštího správce této enklávy.

Peking dlouho slibuje, že správce hongkongského regionu má být volen ve všeobecných volbách od roku 2017, což motivovalo organizaci Occupy Central a prodemokratické poslance, aby usilovali o podstatnou volební reformu.

Avšak v neděli dal Peking najevo, že bude určovat, kdo bude smět být pro volby nominován. Budou smět být nominováni jen dva nebo tři kandidáti a budou muset být schváleni nominačním výborem pekingských loajalistů. To znamená, že jakýkoliv demokrat bude z nominace vyloučen.

Li Fei, náměstek nominačního výboru, sdělil novinářům, že volné nominace by vytvořily "chaotickou společnost" a že příští správce Hongkongu musí "milovat tuto zemi a musí milovat stranu".

V Hongkongu jsou politicky daleko volnější poměry než v kontinentální Číně, avšak Xi Jinping tam utužuje poměry od té doby, co se dostal k moci, a aktivisté se obávají, že jejich svobody jsou likvidovány.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5666

Diskuse

Obsah vydání | 2. 9. 2014