Ruští hackeři "pronikli do Bílého domu"

8. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Ruští hackeři jsou zřejmě původci kyberútoku na ministerstvo zahraničí, k němuž došlo v posledních měsících. Odsud pronikli až do Bílého domu a do citlivých částí jeho počítačového systému. Informují o tom představitelé seznámení s průběhem vyšetřování.

Bílý dům tvrdí, že průnik se týkal jen neutajovaných informací, jedná se však o bagatelizaci. Hackeři měli přístup k citlivým informacím jako informace o rozvrhu prezidenta v reálném čase. Tato informace sice není tajná, ale stejně je velmi citlivá a zahraniční zpravodajské služby si jí velmi cení.

Bílý dům v říjnu oznámil, že zaznamenal podezřelou aktivitu v neutajované síti využívané exekutivní kanceláří. Systém byl periodicky odstavován za účelem bezpečnostních vylepšení.

FBI, Tajná služba a zpravodajské agentury jsou zapojeny do vyšetřování útoku, který je povžován za nejsofistikovanější z těch, jež byly kdy spáchány proti vládním systémům v USA. K útoku byly použity routery po celém světě, avšak vyšetřovatelé nalezli stopy vedoucí k hackerům, kteří pravděpodobně pracují pro ruskou vládu.

CNN se neúspěšně pokusila získat vyjádření ministerstva zahraničí a ruského velvyslanectví. Bezpečnostní poradce prezidenta Ben Rhodes sdělil, že Bílý dům používá pro utjované informace zvláštní systém a ten nebyl zasažen.

Na počátku průniku byl jako v mnoha jiných případech phishing.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8939

Diskuse

Obsah vydání | 10. 4. 2015