Výsledek britských voleb ohrožuje EU

9. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Jestliže přijde EU o Británii, riskuje sebezničení. A pokud vypadne Británie z Evropské unie, bude muset plout v nezmapovaných vodách a riskovat, že se stane malým, bezvýznamným hráčem v globalizovaném světě.

Evropa v současnosti čelí obrovským problémům: Ukrajina na východě, Libye na jihu, hluboké hospodářské a finanční problémy, sociální nesoudržnost, etnické napětí a rostoucí vlna politického populismu. Výsledky britských všeobecných voleb vznikl další existenciální problém, tentokrát na západě. Udrží se jednota Spojeného království a zůstane Británie v EU? Nebezpečná možnost britského odchodu z EU se náhle stala daleko pravděpodobnější realitou, píše Natalie Nougayrède v deníku Guardian.

V evropských hlavních městech se nyní politikové ptají, zda bude David Cameron v lepším postavení jak zvládnout kampaň, která má vést k referendu o možném odchodu Británie z EU, přislíbeném na rok 2017.

Nikdo v Berlíně, v Paříži ani nikde jinde nechce měnit smlouvy EU. Bylo by to příliš riskantní pro celou strukturu Evropské unie. Cameron má však jednu vzácnou výhodu - je jedním z mála politiků v Evropě, kteří nebyli vykopnuti z funkce během finanční krize. Je v podstatě proto ve stejné silné pozici jako Angela Merkelová.

Otázkou je, jak bude Cameron jednat s partnery v Evropě. Zatím projevil jen nezájem. Ve věci imigrace přistoupil na tlak z euroskeptické protiimigrantské strany UKIP a útočí na volný pohyb občanů - což je základní princip EU. Co se týče evropských zahraničních a strategických záležitostí, vládne názor, že Cameron se těchto záležitostí neúčastní.

V Británii se nyní konaly snad nejintrospektivnější všeobecné volby. Spojenci Británie jsou překvapeni, že se tato země vůbec nezabývá výhodami toho, že je součástí většího evropského projektu, a nenárokuje si aktivní roli v tomto klubu.

Hrozí nebezpečí, že během nadcházejících dvou let bude Británie postižena stále více zneklidňující domácí debatou o svém vztahu k EU a zároveň se bude snažit vytvořit nově vnitřní vztahy, kdy bude skotská otázka stále větším problémem. Do jaké míry ovlivní Camerona faktor strany UKIP? Dokáže Cameron uklidnit euroskeptiky ve své vlastní straně?

Jestliže přijde EU o Británii, riskuje sebezničení. A pokud vypadne Británie z Evropské unie, bude muset plout v nezmapovaných vodách a riskovat, že se stane malým, bezvýznamným hráčem v globalizovaném světě.

Evropané si musejí uvědomit, že je pro ně nebezpečné dovolit, aby se tato část světa roztříštila a oslabila ještě víc, než už je.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9537

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2015