Britská poslankyně EP za UKIP tvrdí, že jde ze strany konzervativců o podvod

Skotsko odmítá snahu konzervativců zrušit Zákon o lidských právech

14. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Záměr zrušit Zákon o lidských právech (obdoba Listiny základních lidských práv a svobod, která je součástí české ústavy), jenž oznámili britští konzervativci okamžitě po vítězných volbách, v nichž získali dostatečný počte křesel v dolní sněmovně na sestavení jednobarevné britské vlády, se střetl s odporem skotské vlády. Skotská vláda i skotští poslanci ve Westminsteru budou stát proti. Je možné, že Skotsko bude nadále uplatňovat evropské pojetí lidských práv, zatímco Anglie bude hledat "vyváženost mezi právy a odpovědností". To by vedlo k další prohloubení propasti mezi Skotskem a Anglií.

Jediný konzervativní poslanec ve skotském parlamentu David Mundell, jenž byl zároveň konzervativní vládou jmenován ministrem pro Skotsko, předstíral v rozhovoru pro BBC Radio Scotland, že nedochází k žádnému konfliktu a zároveň se snažil zastřít fakt, že britský parlament může při snaze prosadit zrušení zákona o lidských právech narazit na neřešitelný právní problém, jímž je nutnost souhlasu ze strany skotského parlamentu. 

Skotská vláda a parlament totiž musejí jednat jak v souladu se zákonem, který chtějí konzervativci zrušit, tak s evropskou konvencí na ochranu lidských práv a svobod, kterou chtějí konzervativci rozporovat. Skotský ministr pro sociální spravedlnost Alex Neil otevřeně prohlásil, že skotský parlament souhlas se zrušením a nahrazením zákona nedá. Podle deníku Guardian existuje minimálně jedna možnost, jak by mohl skotský parlament dosáhnout exkluze z legislativnío rozhodnutí Westminsteru.

Pikantní je, že britská poslankyně v Evropském parlamentu Diane James, zvolená za ultranacionalistickou stranu UKIP, označila konzervativní návrh za podvod, neboť  ve věci lidských práv podléhá Velká Británie evropskému právu.

Podrobnosti v angličtině ZDE.

0
Vytisknout
6020

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2015