Nejvíce rezerv je v jedné z nejchudších zemí světa: Venezuele

Seznam zemí s největšími zásobami ropy

6. 8. 2015

čas čtení 3 minuty

Svět uzavřel s Íránem historickou dohodu: Teherán se vzdá svého jaderného programu. Bude mu umožněno využívat svá bohatá ropná ložiska a exportovat černé zlato. Tím se najednou ocitla země se čtvrtými nejbohatšími zásobami ropy na světovém trhu. Zde jsou další ropné státy (čísla z níže uvedeného seznamu pochází od analytika Barclays Michaela Cohena). Kupodivu, většina zásob ropy neleží v poušti Arabského poloostrova, nýbrž ve Venezuele a - mimo Saúdské Arábie - také v Kanadě a právě v Íránu. Souhrn s krátkým geopolitickým popisem přinesl německý server Finanzen100, partner portálu Focus on-line. Pro Britské listy přeložil Milan Lelek.

10. Nigérie – 6,1 bilionů litrů (38 miliard barelů)

V Nigérii je podle odhadů 38 miliard barelů ropy. To by mohlo naplnit jezero Starnberg u Mnichova, dokonce dvakrát. Ropa je pro Nigérii od roku 1970 hlavním zdrojem příjmů.

9. Libye – 7,9 bilionů litrů (49,7 miliard barelů)

Libye může ze svých obrovských naleziště ropy a zemního plynu v současné době exportovat jen velmi malé množství, protože v oblasti ropných polí a přístavů probíhají boje.

8. Rusko – 13,1 bilionů litrů (82,4 miliard barelů)

Rusko je jedním z největších konkurentů pro íránskou ropu v Evropě, protože Teherán může západní trh dobře dosáhnout přes Turecko.

7. Spojené arabské emiráty - 16 bilionů litrů (100,6 miliard barelů)

Emiráty by byly schopny asi tři roky ze svých zásob ropy zásobovat celý svět. Vzhledem k tomu, že cena ropy se vloni zhroutila, místní šejkové zvýšili svou těžbu na rekordní úroveň.

6. Kuvajt - 17 bilionů litrů (106,9 miliard barelů)

Kuvajt byl jedním z největších profitérů na základě dosavadních sankcí proti Íránu. Většina asijských obchodů s ropou probíhala přes malý emirát. Do roku 2020 má Kuvajt zájem výrazně zvýšit těžbu ropy.

5. Irák - 23 bilionů litrů (144,6 miliard barelů)

Když se začal ISIS v Iráku rozšiřovat, ceny ropy prudce vzrostly. Velká, ale nakonec neopodstatněná byla obava, že se světová produkce může zhroutit, pokud teroristická skupina převezme ropná pole Iráku. Pro ty, kdo řídí ISIS, jsou ropná pole hlavním zdrojem příjmů.

4. Írán – 25,7 bilionů litrů (161,6 miliard barelů)

Írán se vrací: s čtvrtou největší rezervou ropy na světě zaplaví Teherán trh. Experti předpokládají, že to sníží ceny, kromě toho se může zvýšit politické napětí mezi Íránem a jeho sousedy: Irákem a Saúdskou Arábii.

3. Kanada – 28,3 bilionů litrů (178 miliard barelů)

Kanada je hlavním dodavatelem Spojených států, ropu také vyváží do Evropy. Nicméně, kanadská ropa obsahuje více uhlíku než jiné ropy, což zvyšuje emise oxidu uhličitého.

2. Saúdská Arábie – 43,9 bilionů litrů (276 miliard barelů)

Saúdové jsou považováni za krále ropného byznysu, přitom mají pouze druhé největší zásoby ropy na světě. Ale hospodářská moc se nachází v Rijádu. Odtud se řídí organizace OPEC a tím je kontrolována celosvětová cena ropy.

1. Venezuela – 48,7 bilionů litrů (306,3 miliard barelů) 

Největší zásoby ropy na světě se nachází v jedné z nejchudších zemí. Venezuela je vysoce závislá na ropě, že propad cen v minulém roku uvrhl zemi do katastrofy. Země nyní hledá spojence mimo OPEC, kteří by pomohli opět zvýšit ceny. Ropou z Venezuely by bylo možno zcela zaplnit Bodamské jezero.

Kompletně v němčině ZDE

0
Vytisknout
49378

Diskuse

Obsah vydání | 6. 8. 2015