Krize v Calais:

Zástupce OSN ostře zkritizoval Británii, Francii a střední Evropu za jejich krutost vůči uprchlíkům

10. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Podmínky v uprchlických táborech v Calais jsou "živou výčitkou evropské společnosti" a Velké Británii, že odmítá přijmout férový podíl uprchlíků, konstatoval mimořádný představitel OSN pro mezinárodní migraci Peter Sutherland.

Sutherland ostře kritizoval vlády Británie, Francie a několika středo a východoevropských zemí, že, jak se zdá, vůbec nechápou zoufalou situaci uprchlíků, kteří prchají z válečných zón.

Po návštěvě uprchlického tábora v Calais Sutherland uvažuje nad tím, zda tamější otřesné podmínky jsou záměrnou strategií, jejímž cílem je odradit uprchlíky, aby se snažili najít útočiště v Británii.

Sutherland hovořil na konferenci o uprchlících na člunech na University College v Dublinu. Zdůraznil: "Podmínky, v nichž tam imigranti žijí, jsou opravdu šokujících. Lékaři mě informovali, že tam vládne tuberkulóza a svrab. Je to ostudné. Je to také jasným důkazem, že Evropa vůbec nedodržuje v praxi hodnoty, které hlásá. Tito ubozí lidé, kteří se snaží dostat do Británie, a přežili už obrovské útrapy, než se dostali do Calais, tam uvázli. Ten tábor je živoucí výčitkou evropské společnosti. Je to zoufalé místo, kde žijí zoufalí lidé."

Sutherland dodal: "V táboře žije jen asi 3000 lidí a dalo by se jim lehce pomoci. Jsou záměrně udržováni v otřesných podmínkách, aby to odradilo jiné uprchlíky? Je případné zlepšení jejich situace považováno za možnost, že by pak přišli další?

Tato logika je téměř tak obscénní jako argumentace, že zachraňovat životy ve Středozemním moři by mohlo přilákat další lidi, aby se pokusili moře přeplout.

Skutečností je, že otázky, které jsou spojeny s mobilitou lidstva v éře globálních komunikací nejrůznějšího druhu vyžadují daleko víc než ustupovat xenofobii a rasismu, který je stále zřejmější v určitých částech rozvinutého světa."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6131

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2015