"Nemůžeme opustit lidi na polích"

26. 10. 2015

čas čtení 4 minuty

EU a balkánské země schválily plán na 100 000 míst v recepčních střediscích pro uprchlíky

Slovinský premiér Miro Cerar varoval, že se EU "začne rozpadat", jestli nebude schopna podniknout do několika týdnů kroky na vyřešení uprchlické krize.

"Imperativem je poskytnout přístřeší," řekl Juncker. "Není možné, aby se v Evropě roku 2015 museli lidi starat sami o sebe a spát na polích."

Německá kancléřka Angela Merkelová, která požadovala uspořádání této vrcholné schůzky, zdůraznila: "Evropa musí ukázat, že je kontinentem hodnot, kontinentem solidarity. Toto je základní kámen, ale musíme přijmout mnoho dalších kroků."

Bruselský summit schválil plán o sedmnácti bodech s cílem zvládnout proud uprchlíků na Balkáně. Součástí plánu jsou nová přístřeší, pohraniční registrace a zvýšené námořní operace.

Vedoucí politikové z EU a z balkánských zemí schválil v Bruselu plán o 17 bodech o spolupráci při zvládání proudu uprchlíků cestujících přes Turecko, Řecko a západní Balkán ve snaze dostat se před zimou do Německa a do Skandinávie.

Evropská komise uvedla, že v rámci 11 státy schválených opatření vznikne více než 100 000 míst v recepčních střediscích po trase z Řecka až k Německu, polovina z nich bude v Řecku a polovina v severnějších zemích. Vybudovat je pomůže Vysoký úřad OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Politikové také souhlasili, že pohraniční úřad EU Frontex zvýší svou činnost na řecko-makedonské hranici, aby přicházející lidé byli registrováni.

"Jasně jsme dali najevo, že politika, kdy se prostě lidé nechají projít bez registrace, musí skončit," řekl Jean-Claud Juncker, prezident Evropské komise.

Německá kancléřka Angela Merkelová, která požadovala uspořádání této vrcholné schůzky, zdůraznila: "Evropa musí ukázat, že je kontinentem hodnot, kontinentem solidarity. Toto je základní kámen, ale musíme přijmout mnoho dalších kroků."

Už před zahájením jednání byl však plán podroben kritice za to, že navrhoval, aby balkánské a východoevropské země nepouštěly uprchlíky dál, dokud k tomu nedostanou souhlas od sousedních zemí. Chorvatský premiér Zoran Milanović zdůraznil už před schůzkou, že takové konzultace jsou "nemožné".

Slovinský premiér Miro Cerar varoval, že se EU "začne rozpadat", jestli nebude schopna podniknout do několika týdnů kroky na vyřešení uprchlické krize. Do Slovinska, které má 2 miliony obyvatel, přišlo v posledních dnech více než 60 000 příchozích.

Junckerův plán chce zpomalit cestu imigrantů bezpečným koridorem, který se utvořil středovýchodní Evropou k Rakousku a k Německu zvýšením ostrahy hranic, řádnou registrací přicházejících lidí a zastavením přesunu uprchlíků vlaky a autobusy k další hranici bez předchozího souhlasu další země.

"Imperativem je poskytnout přístřeší," řekl Juncker. "Není možné, aby se v Evropě roku 2015 museli lidi starat sami o sebe a spát na polích."

Hlavní body plánu:

- zvýšit kapacitu v Řecku do konce roku na 30 000 míst. Úřad OSN pro uprchlíky poskytne dotace na ubytování a na program rozmisťování lidí v rodinách pro alespoň 20 000 osob.

- vytvořit novou kapacitu pro dalších 50 000 osob, kapacita by měla na balkánské trase vzrůst na 100 000 osob

- poskytnout do týdne Slovinsku 400 policistů

- urychlit návrat imigrantů, kteří nepotřebují mezinárodní ochranu a zvýšit spolupráci ohledně repatriace s Afghánistánem, Bangladéší, Irákem a Pákistánem

- Zintenzivnit společné operace EU ve Středozemním moři. Podpořit Frontex v Řecku, aby byl schopen uprchlíky registrovat a brát jim otisky prstů.

- Nepřesouvat uprchlíky k hranicím další země

- vytvořit informační systém o množství a pohybu uprchlíků

- získat finance od Evropské investiční banky a Evropské banky pro rekonstrukci a rozvoj pro ubytování uprchlíků

- zvýšit policejní a soudní spolupráci proti pašování imigrantů

- podpořit Frontex v jeho akcích na hranicích mezi Bulharskem a Tureckem. Registrovat uprchlíky na řecko-makedonské a řecko-albánské hranici.

- Spolupracovat s Frontexem při zjišťování neregulérních přechodů hranic a podpořit registraci a braní otisků prstů v Chorvatsku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8563

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2015