Z univerzity ve Stalinově rodném městě vyhodili lektorku, která vystupovala proti navrácení sochy diktátora do centra

8. 4. 2016 / Jimi Dabrundašvili

čas čtení 2 minuty


Doktorka práv Arina Tavacharišviliová přednáší občanské právo na univerzitě ve městě Gori, v rodišti sovětského diktátora Josefa Stalina Džugašviliho (Gruzie). Po deseti letech práce, při přípravě na nový semestr, byly její přednášky zrušeny a nakonec je nucena z univerzity úplně odejít.


Důvodem je její otevřený protest proti přání místních stalinistů, kteří si přejí navrácení sochy Stalina, jenž byla odstraněna před 6 lety. Ve svém loňském projevu na radnici města vyzvala Tavacharišviliová místní zastupitelstvo, aby se vzdalo plánů na navrácení sochy Stalina, slovy: „Člověku, kterému patří podíl na ničení této země a mnoha životů, nesmíme postavit sochu“. Na místní radnici je početná skupina příznivců diktátora, po volbách v roce 2012 získali dokonce stalinisté v místní samosprávě většinu křesel.

Mezi radními je také lektor zmiňované univerzity.

Návštěvníci města Gori mohou v centru města zavítat na prohlídku muzea, velebícího sovětského diktátora Stalina, což vzbuzuje radost zejména na straně Ruska. Během krátké války mezi Ruskem a Gruzií v srpnu 2008 bylo město Gori nejvíce postiženo. Bomby však nedopadly na muzeum Stalina a ani na jeho tehdejší sochu na náměstí. V roce 2010 gruzínská vláda prezidenta Michaila Saakašviliho odstranila Stalinovu sochu. Už po volbách v roce 2012 však do vlády přišla strana, jejíž příznivci sympatizují se Stalinem. To bylo také důvodem nedávného rozpadu vládnoucí koalice „Gruzínský sen“.

Sovětský diktátor se podílel na represích a vraždě milionů občanů tehdejšího Sovětského svazu. Neúspěšný seminarista duchovní akademie v Tbilisi (hlavní město Gruzie), byl vyhnán z Gruzie. Stalin to Gruzíncům nikdy nezapomněl a poté co přišel k moci, nechal vyvraždit a deportovat více něž 100 000 gruzínských rodin. Vyvraždil šlechtu a inteligenci.

Doktorku Arinu Tavacharišviliovou podporuje část gruzínské společnosti. Svaz gruzínských studentů ohlásil pohotovost k protestním akcím ve všech městech Gruzie.

Město Gori je jedno z nejstarších měst v Gruzii. (ZDE). Město se nachází ve střední Gruzii, jeho okolí se pyšní historickými památkami a zajímavostmi. Ve městě se nachází nejstarší profesionální divadlo regionu. Je známé také jako rodiště gruzínského filozofa Meraba Mamardašviliho (ZDE), či zakladatele Gruzínského národního baletu Iliko Suchišviliho (ZDE).

Zdroje: ZDE ZDE

0
Vytisknout
6800

Diskuse

Obsah vydání | 11. 4. 2016