"Tábory" pro uprchlíky v Řecku "nejsou vhodné ani pro zvířata"

28. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Řecké úřady přesunuly uprchlíky z Idomeni do armádou spravovaných skladišť bez elektřiny a tekoucí vody

Řecké úřady přesunuly uprchlík z Idomeni na makedonsko-řecké hranici do špinavých skladišť bez elektřiny a tekoucí vody. Jde o budovy, které nejsou vhodné jako příbytky pro lidi. Uprchlíci tam přebývají ve stanech:



Ve skladištích jsou po zemi poházené střepy. Skladiště mají rozbitá okna, není k dispozici tekoucí voda, žádné potřeby pro nemluvňata, nejsou tlumočníci, nikdo nezhodnotil rizika těchto skladišť, neexistuje evakuační plán. K dispozici není ani dřevo na topení. Matky nemají horkou vodu na sterilizaci lahví s mlékem a na rozdělání sunaru. Podle svědků se situace zhoršila, když řecké armádě, která organizovala evakuaci z Idomeni, došla voda, a nařídila dobrovolníkům, kteří rozdělovali vodu a potraviny pro uprchlíky, aby je přednostně dávali armádě.

Někteří uprchlíci byli v táboře bez vody až po dobu tří hodin. Pro tisíc uprchlíků bylo k dispozici jen šest chemických záchodů a nebylo zprovozněno wifi, takže uprchlíci nemohou žádat o azyl. Lékaři bez hranic informovali o pacientech v slzách, kterým bylo nařízeno, aby opustili Idomeni, aniž by věděli, kam jedou.

OSN v pátek apelovala na Řecko, aby urychleně zlepšilo nepřijatelné podmínky pro uprchlíky. Znepokojení vyjádřila i organizace International Rescue Committee.

V Řecku uvízlo v přeplněných táborech asi 54 000 osob.

Po uzavření tábora v Idomeni se nyní pohřešuje asi 4000 mužů, žen a dětí. Tyto osoby, včetně množství dětí bez doprovodu rodičů, nyní zřejmě přežívají na ulicích řeckých měst, jako je Soluň, skrývají se v lesích nedaleko makedonské hranice, anebo je dopravili pašeráci dále na sever Evropy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6994

Diskuse

Obsah vydání | 31. 5. 2016