Ruské úřady zintenzivňují útlak krymských Tatarů

14. 11. 2017

čas čtení 1 minuta


Ruské úřady tvrdě pronásledují krymské Tatary kvůli jejich odporu vůči ruské okupaci Krymu už od roku 2014, upozorňuje organizace Human Rights Watch. Líčí politicky aktivní krymské Tatary jako extremisty a teroristy. Mnoho jich donutily odejít do exilu a zajišťují, aby ti, co na Krymu zůstali, se nemohli cítit v bezpečí, pokud vyjadřují své názory.

Od začátku ruské okupace Krymu podrobují ruské úřady a jejich pomahači krymské Tatary, včetně novinářů, blogerů, aktivistů i jiných občanů šikaně, zastrašování, hrozbám, intruzivním a nezákonným prohlídkám jejich domovů, fyzickým útokům a nuceným zmizením. Stížnosti úřadům nejsou vyšetřovány. Rusko zakázalo krymskotatarská média i organizace, které kritizovaly ruské akce na Krymu. Rusko zrušilo a zakázalo i Mejlis, nejvyšší samosprávný orgán krymských Tatarů na Krymu.

V říjnu 2017 zdokumentovala organizace Human Rights Watch trestní stíhání krymských Tatarů, kteří kritizovali ruské akce na Krymu,  za "separatismus" a také nové a bezpodstatné stíhání krymských Tatarů za "terorismus".

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
10375

Diskuse

Obsah vydání | 20. 11. 2017