24. 10. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Pozice Severní Aliance 55 km od Kábulu
24. 10. 2001

Vojenské akce proti Afghánistánu očima tiskových agentur

  • Americké bombardéry zaútočily už třetí den na afghánské hlavní město Kábul a také na jednotky Talibánu, zakopané severně od tohoto města.
  • Obyvatelé Kábulu konstatovali, že nejméně deset bomb zasáhlo severní periferii města.
  • Od neděle se zaměřují americká letadla na vojska Talibánu, rozmístěná na sever od Kábulu, ve snaze vyvolat puč ve prospěch opoziční Severní aliance. Vedoucí představitelé opozice na severu země také informovali o silném americkém bombardování na frontě u města Mazar-i-Sharif. Severní aliance se snaží toto město ovládnout, neboť by to odřízlo Talibánu možnost používat zásobovacích tras vedoucích na sever.
  • Opozice v Afghánistánu požádala Spojené státy, aby začaly útočit na frontové linie Talibánu silněji. Podle jejich názoru nedělají americká letadla dost, aby uvolnila opozici cestu k ofenzívě do hlavních afghánských měst.
  • Jednotky Severní aliance podle agentury AFP nyní útočí na pozice Talibanu u města Rabatu, 55 km od Kábulu.
  • Pentagon mezitím vydal prohlášení, že široce v západních televizích v pondělí vysílané záběry kol a dalších částí amerického vrtulníku, o němž Talibán tvrdil, že minulý týden sestřelil, byly z amerického vrtulníku typu Chinook, který přišel během páteční razie amerických speciálních jednotek o přední kola a kus podvozku. Činitelé konstatovali, že jinak vrtulník neutrpěl žádné další škody...
  • V úterý bombardovala letadla pevnost organizace Al Qaeda na severu Kábulu.
  • Pentagon: Starobinec poblíž afghánského města Herátu zřejmě v pondělí omylem bombardovala americká letadla. Podle nejmenovaného zdroje z ministerstva obrany USA Pentagon obdržel informace, které údajně tuto možnost naznačují. Na starobinec dopadla tisíciliberní bomba a zničila jej.
  • Talibán informoval, že americké nálety usmrtily v noci z pondělí na úterý 45 osob, a to, podle Afghánské islámské tiskové kanceláře v Kábulu a v městě Herat. Americké bombardéry také zaútočily na konvoj nákladních automobilů s naftou, jedoucích z Heratu do Kandaháru na jihu země. Afghánská islámská tisková kancelář uvedla, že při náletu zahynulo pět osob a dvě cisterny začaly hořet.
  • Ministr informací Talibánu, Qatradullah Džamal, odsoudil Ameriku jako "nepřítele islámu" a znovu opakoval tvrzení, že se americká letadla zaměřují na civilisty.
  • Oficiální tisková kancelář Talibánu Bachtar uvedla, že americké bomby zasáhly byty v Heratu a usmrtily tam 15 osob. Jiný nálet na Kandahár usmrtil čtyři osoby, uvedla tato tisková kancelář.
  • Vojenský vládce Pákistánu, generál Pervez Musharraf, naléhal na brzké ukončení americké války. Vyjádřil naději, že vojenské akce v Afghánistánu skončí do poloviny listopadu, kdy začíná muslimský svatý měsíc ramadán. Vedoucí muslimští představité po celém světě varují, že dojde k lidovému povstání, jestliže budou americké útoky pokračovat i během ramadánu. Generál Musharraf varoval, že bombardování během ramadánu "by bezpochyby měo v muslimském světě určité záporné důsledky". Pákistán také doporučil Spojeným státům, aby omezily vliv Severní aliance anebo alespoň zpomalily její ofenzívu do hlavních civilních středisek v Afghánistánu. Generál Musharraf argumentuje, že Severní aliance, jíž dominují Tadžikové a Uzbeci, nebude nikdy přijata afghánskou většinou, kterou tvoří Pashtunové.
  • Severní aliance byla v době, kdy čtyři roky vláda v Kábulu, obětí bojů mezi svými jednotlivými frakcemi. Během této doby také přišlo o život 50 000 civilistů, než Talibán v roce 1996 Severní alianci z Kábulu vyhnal.
  • V britském tisku se vyskytly zprávy, podle nichž se Británie chystá vyslat do blížící se pozemní války asi 1000 vojáků.

                 
Obsah vydání       24. 10. 2001
24. 10. 2001 OSN potvrdila, že Američané vybombardovali vojenskou nemocnici
24. 10. 2001 Pentagon: Americký vrtulník se stal v Pákistánu terčem nepřátelské palby
24. 10. 2001 Tohle divadlo platit nechci Jan  Paul
24. 10. 2001 Vojenské akce proti Afghánistánu očima tiskových agentur
23. 10. 2001 Američané vybombardovali vojenskou nemocnici: co na to britský ministr obrany?
24. 10. 2001 Pro propagandisty z televize Nova: Pravý vlastenec vznáší tvrdě kritické otázky
24. 10. 2001 Britská demokracie: "Nesouhlasícím labouristickým poslancům se vůbec nic neděje"
24. 10. 2001 Obyčejní Afghánci jsou ochotni tolerovat bombardování, přinese-li zemi stabilitu
24. 10. 2001 Ivan Kytka: k profesionalizaci zpravodajství ČT jsem nedostal mandát
24. 10. 2001 Pracovník firmy ATS: Telefonní hlasování voláním do televize je v pořádku Daniel  Veselý
24. 10. 2001 "Česká cesta" ve službách zákazníkům: Do obchodu nesmíte s taškou! Tomáš  Kocanda
23. 10. 2001 Jordánsko se nechává vyzbrojit v Paříži
22. 10. 2001 Rádi budeme publikovat články se slovenskou tematikou