Izraelské letouny při neobvyklém denním náletu na Sýrii přelétly Libanon

5. 9. 2018

čas čtení 1 minuta
Izraelské letouny, které přelétly vysoko nad Libanonem, udeřily na cíle v Sýrii, oznámila syrská média. Jde o neobvyklý denní nálet, při němž zemřela nejméně jedna osoba.


Státní agentura SANA oznámila, že protivzdušná obrana sestřelila pět raket a jedna osoba zemřela, zatímco dvanáct jich bylo zraněno. Hlášeny byly nálety na vádí Ajún v západní části provincie Hamá a na město Baniás v pobřežní provincii Tartús.

Organizace Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) se sídlem v Británii oznámila, že izraelské letouny se zaměřily na vojenské instalace náležející Íránu, který je klíčovým spojencem syrské vlády.

Obyvatelé oblastí severně od libanonského hlavního města Bejrútu hlásili, že zaslechli přelet proudových letounů před svítáním.

Panuje přesvědčení, že za sérií náletů na vládní a íránské vojenské instalace v Sýrii stojí Izrael. Cílem má být přerušení transferu výzbroje mezi Íránem a libanonskou militantní skupinou Hizballáh. Izraelská vláda zřídka přiznává útoky a k náletům zpravidla dochází pozdě v noci.

Syrská vláda v červenci obvinila Izrael z útoku na zařízení pro vývoj zbraní v Masjáfu, poblíž vádí Ajún. Útok zabil předního vojenského vědce.

Bílý dům varoval, že pokud syrské vládní jednotky při útoku na poslední povstaleckou baštu Idlíb použijí chemické zbraně, USA a jejich spojenci "odpoví rychle a přiměřeně". USA dvakrát zaútočily na syrské vojenské instalace v reakci na použití otravných plynů. Syrská vláda popírá, že by někdy použila chemické bojové látky. (Vyšetřování provedené OSN ovšem dokazuje opak ZDE - pozn. BL.)

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7320

Diskuse

Obsah vydání | 7. 9. 2018