Rusko "se chystá využívat vojenskou leteckou základnu v Íránu"

24. 9. 2018

čas čtení 3 minuty
Teherán po teroristickém útoku v Ahvazu, který stál život více než 30 lidí, včetně invalidů a dětí, bude při prosazování svých zájmů v regionu provádět ještě ostřejší politiku, napsal Vladimir Muchin. Íránské vedení zjevně nevěří, že organizátory tragédie v administrativním centru provincie Chúzistán byli ozbrojenci "islámského státu", kteří se k činu přihlásili, a také sunnitští Arabové bojující za oddělení Ahvazu od Íránu.


"Teroristé, kteří v sobotu provedli útok během vojenské přehlídky v íránském městě Ahvaz, jsou spojeni s USA a izraelskou vnější rozvědkou Mossad," tvrdila v sobotu agentura IRNA s odvoláním na oficiálního představitele Íránských ozbrojených sil brigádního generála Abolfazla Shekarchiho. V podobném duchu se vyjádřili i další státní představitelé, včetně prezidenta Hasana Rúháního. "Odpověď Islámské republiky Írán na sebemenší hrozbu bude tvrdá, ale ti, kdo sponzorují terorismus, je třeba pohnat před spravedlnost," prohlásil prezident.

Pokud máme věřit íránským zdrojům, teroristický čin v Ahvazu plánovali nepřátelé islámské republiky "se zohledněním místních podmínek". Přehlídka Sboru strážců islámské revoluce byla zorganizována na paměť íránsko-irácké války, která proběhla v Chúzistánu, kde žije nemálo sunnitských Arabů nepřátelsky naladěných k šíitskému vedení Íránu.

V Teheránu jsou přesvědčeni, že Rusko bude posilovat syrskou protivzdušnou obranu a také nebude bránit Íránu dělat totéž. Internetový portál iran.ru předložil materiál, který s odvoláním na "důvěrné zdroje" tvrdí, že "íránský ministr obrany slíbil poslat do Sýrie protiletadlové rakety, které mohou ohrozit lety izraelského letectva nad Sýrií a Libanonem". Právě letoun s takovou zbraní byl zničen na damašském letišti, když Izrael provedl nálety na Sýrii.

"Podle mínění osoby patřící k ruskému velení v Sýrii Rusko ztratilo svůj letoun jen proto, že nechtěla využít svou silnou pozici v Sýrii a dovolila libovolným vnějším silám, ať už USA, EU nebo Izraeli, bombardovat své spojence. Moskva zaplatila velkou cenu, ale Izrael ztratil výhodu beztrestných letů v regionu," tvrdí se v materiálu na webu iran.ru.

O úmyslu Ruska posílit vojenskou spolupráci s Íránem svědčí informace, kterou publikovala analytická agentura ANNA-News. S odvoláním na syrské zdroje tvrdí, že Rusko mělo požádat Írán o umožnění přístupu k vojenské letecké základně na severozápadě Íránu. "Předpokládá se, že letecká základna bude využívána jako průběžné letiště na cestě do Sýrie, kde se budou zásobovat ruské vojenské a vojenské dopravní letouny. Syrské zdroje tvrdí, že jde o několik stíhaček a čtyři vojenské dopravní Il-78," tvrdí ANNA-News.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7610

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2018