Maďarsko: Po příjezdu šéfa Evropské lidové strany "zmizely" plakáty se Sorosem a Junckerem

13. 3. 2019

čas čtení 1 minuta
Lídr Evropské lidové strany (EPP) v Evropském parlamentu Manfred Weber včera navštívil Budapešť. Začal návštěvu na Středoevropské univerzitě, aby pokračoval debatou o členství maďarské vládní strany Fidesz v EPP s premiérem Orbánem, informuje Fani Kaszásová.


Před příjezdem německého politika vypukla válka o billboardy. Vláda pokryla město svými kontroverzními billboardy, zatímco opozice se snažila přitáhnout k nim Weberovu pozornost.

Již před příjezdem Weber vysvětlil, že ukončení členství Fidesz v EPP je možno se vyhnout při splnění tří podmínek. Požadoval, aby Orbán "neprodleně a trvale ukončil svou kampaň proti Bruselu". Vláda slíbila, že kontroverzní billboard v březnu vymění. Minulý týden předseda poslaneckého klubu strany Fidesz Gergely Gulyás potvrdil, že kampaň proti Bruselu nahradí propagace vládní rodinné politiky.

Před Weberovým příjezdem kontroverzní plakáty lemovaly dálnici v úseku mezi Letištěm Ference Liszta a městem. Nicméně v noci na úterý většinu z nich zakryly modré plakáty a materiály propagující rodinnou politiku. Weber tedy nemohl cestou z letiště na jednání s premiérem vidět, jak úsek ještě v pondělí vypadal. List 444.hu informoval, že spousta plakátů s Junckerem a Sorosem je stále roztroušena po hlavním městě a na venkově.

Mezitím aktivisté Socialistické strany pozměnily vládní plakáty a nahradili Junckerovu tvář Weberovou.

Také hnutí Momentum adresovalo lídrovi EPP poselství. Mluvčí Miklós Hajnal nasprejoval anglické věty adresované Weberovi, např. "O den dříve to byla nenávistná propaganda" a "Zde byl Juncker".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6472

Diskuse

Obsah vydání | 18. 3. 2019