Země neuvěřitelných příběhů...

Staré penzijní fondy: privatizace veřejných peněz do soukromé kapsy

28. 3. 2024 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta
Dle databáze ČNB si za posledních deset let naúčtovaly penzijní fondy na poplatcích 38 miliard Kč, přičemž svým klientům vydělaly (zhodnotily vklad) o 46.7 miliardy. Státní příspěvek v této době činil 58.2 miliard.

Takže: z peněz, kterými do těchto fondů přispívá stát, si 65% vezmou soukromé finanční instituce "za správu" - tohle je privatizace veřejných peněz do soukromých kapes v přímém přenosu.

Dle studie Národní rozpočtové rady, což je státem ze zákona zřízená instituce (neplést si s NERV) jsou poplatky penzijních fondů nadměrné; autor studie uvádí, že jsou zhruba čtyřikrát předražené (!).

Evidentně to nikomu nevadí a ze všeho nejméně státu, který do toho sype hromady peněz, z nichž dvě třetiny obratem putují do soukromých kapes.

Výkonnost těchto fondů navíc není nijak zázračná a v současné době ji překonává i výnos z termínovaných vkladů, což je fakt bída. Výnos se ale hodně mění v čase a též podle zvolené strategie vyváženosti mezi akciemi a bondy; např. za propad hodnoty v posledních dvou letech, který byl až 20 % tyto fondy nemohou.

Může s tím stát něco dělat? Samozřejmě že ano: pokud někam dávám veřejné peníze, nastavím si pravidla hry - například maximální výši poplatků a provizí. Nechceš, neber, najde se jiný.

V jedné věci tenhle stát fakt exceluje: ve schopnosti lehnout si na záda, nechat se od korporátu škrabkat na bříšku a hlasitě u toho příst spokojeností.

3
Vytisknout
3441

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2024