Rosstat po ukrajinských útocích na největší rafinerie konstatoval propad výroby benzínu

29. 3. 2024

čas čtení 2 minuty
Rusko se po sérii náletů ukrajinských dronů, které paralyzovaly provoz velkých rafinérií Rosněfti a Lukoilu, potýká s prudkým poklesem produkce benzínu.

Za týden končící 24. březnem klesla výroba motorového benzinu v zemi o 7,4 % a činila 754,6 tisíce tun, uvedl ve středu Rosstat.

O týden dříve bylo v Rusku vyrobeno 815,3 tisíc tun benzínu, za týden od 4. března do 10. března 838,9 tisíc tun. Za tři týdny tak ekonomika ztratila 10,1 % produkce benzínu. Výroba motorové nafty za stejné období klesla o 3,9 % na 1,648 milionu tun.

Podle odhadů agentury Reuters je v současné době nevyužito 14 % kapacit primární rafinace ropy v ruských rafinériích, z toho téměř 10 % tvoří rafinérie, které vyrábějí benzín a motorovou naftu pro domácí trh.

Největší rafinerie Rosněfti v Rjazani, která dodává palivo do Moskvy a regionu, byla 13. března zasažena úderem bezpilotního letounu. Po požáru přestaly v závodě pracovat dvě jednotky, v důsledku čehož klesla výroba benzínu o třetinu (3,3 tis. tun denně) a motorové nafty o více než polovinu (5,8 tis. tun denně). 16. března kvůli útoku bezpilotního letounu začala hořet jediná fungující ropná rafinérská jednotka v rafinérii Syzraň a minulý víkend byla jedna ze dvou ropných rafinérií společnosti Rosněfť odstavena v Kujbyševě.

Kvůli hrozbě nedostatku pohonných hmot Rusko zahájilo jednání s Běloruskem o dovozu benzínu, sdělily agentuře Reuters zdroje z průmyslu. Podle nich mohou ruské společnosti zvýšit dodávky ropy do běloruských rafinérií Naftan a Mozyr s kapacitou 12 milionů tun ročně. Plánuje se, že palivo z těchto rafinérií bude nakoupeno pro ruský trh, ale jednání "nejsou snadná", říká jeden ze zdrojů agentuře Reuters: "Pro Bělorusko je výhodné vyvážet své ropné produkty."

Zatím není jasné, kolik běloruského benzínu bude potřeba: Situace na trhu s pohonnými hmotami Ruské federace se neustále mění, v rafinériích dochází k novým požárům. "Pokud se podaří dokončit opravy v krátké době, pak nedostatek paliva nebude příliš patrný," řekl agentuře Reuters zdroj z jedné z velkých ropných společností.

Od 11. března, po sérii nehod ve velkých rafinériích, se velkoobchodní burzovní ceny benzínu AI-92 zvýšily o 13%, AI-95 o 8% a letní motorová nafta vzrostla o 11,9%.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
1311

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2024