Nová laboratoř plodin na University of Essex se zaměřuje na budoucí potravinovou bezpečnost

10. 5. 2024

čas čtení 2 minuty
Univerzita v Essexu spustila rostlinnou laboratoř za 3,7 milionu dolarů, jejímž cílem je vyvinout plodiny schopné prosperovat v budoucích klimatických podmínkách, charakterizovaných vyššími teplotami a sníženou dostupností vody.

Toto vlajkové zařízení s nejmodernější technologií vertikálního zemědělství a simulace životního prostředí umožňuje výzkumníkům experimentovat a manipulovat s růstovými faktory rostlin, jako jsou hladiny CO2 a teplota. Cílem je zvýšit potravinovou bezpečnost v době, kdy se celosvětová poptávka zvyšuje v důsledku předpokládaného nárůstu populace na 9,7 miliardy do roku 2050.

Laboratoř využívá pokročilé počítačové skenování ke sledování vývoje rostlin a přizpůsobování procesů fotosyntézy, podporované umělou inteligencí a robotikou, aby byla průkopníkem nových zemědělských technologií a strategií.

Iniciativu vede profesorka Tracy Lawsonová, přední světová bioložka s historií významných příspěvků k vědě o rostlinách. "Toto úžasné zařízení staví rostlinný výzkum v Essexu do jedinečné pozice, aby mohl pěstovat a vybírat rostliny pro atmosféru zítřka již dnes," komentoval Lawson.

Smart Technology Experimental Plant Suite (STEPS) na univerzitě se zaměřuje nejen na zlepšení odolnosti a produktivity rostlin, ale také na podporu komunitních vazeb a spolupráce s průmyslovými odvětvími, jako je zemědělství a zahradnictví.

Paul Ramsbottom, generální ředitel Wolfsonovy nadace, zdůraznil naléhavost přizpůsobení zemědělství klimatickým změnám. "Jsme v závodě s časem, abychom zajistili budoucnost zemědělství proti klimatickým změnám, a to nejen ve Velké Británii, ale celosvětově," řekl Ramsbottom. Nadace přispěla na projekt částkou 1,2 milionu dolarů, čímž uznala zásadní roli inovací v udržitelné produkci potravin.

Ve spolupráci se skupinou Innovation Agritech Group (IAG) představila univerzita také GrowFrame360, špičkovou vertikální zemědělskou jednotku. Kate Brunswick, ředitelka pro rozvoj obchodu IAG, vyjádřila nadšení ze společného úsilí o zvýšení odolnosti a produktivity zemědělství.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1505

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2024