Skotsko:

Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích

28. 8. 2006

Ve Skotsku byl zprovozněn systém tajných silničních kamer, které automaticky identifikují státní poznávací značky všech projíždějících automobilů na hlavních silnicích v této zemi. Účelem je zaznamenávat jízdy automobilem u osob, podezřívaných z terorismu, u prodejců narkotik a únosců dětí.

Avšak aktivisté, zasazující se za lidská práva, systém kritizují jako orwellovské porušování osobních svobod.

Policie má seznam 4000 podezřelých osob a kamery jim umožňují monitorovat jejich pohyb po zemi.

Zařízení bylo nejprve vyzkoušeno v krajích Strathclyde (kolem Glasgow) a Fife (kolem St. Andrews) a policie uvádí, že jeho provoz je obrovským způsobem úspěšný. Kamery totiž vedly k zatčení a k sledování tisíců podezřelých osob, pachatelů trestných činů, včetně sexuálních trestnách činů, falešných obchodních cestujících a řidičů, jimž byl odebrán řidičský průkaz.

Policie utajuje, kde jsou kamery rozmístěny, i kolik jich je, ale konstatuje, že má také k dispozici větší množství pojízdných kamerových jednotek takže je může operativně přesunout podle potřeby tam, kde se pohybuje podezřelá osoba, anebo se může zaměřit na místa, kde dochází k častým trestným činům.

Policie informovala, že další fáze programu, jehož součástí je rozšíření automatického poznávání SPZ všech projíždějících automobilů na průmyslovou televizi, kterou provozují komunální úřady, je už v současnosti realizována.

Skotská vláda investovala 1,5 milionů liber do systému, jehož kamery jsou schopny zaregistrovat až 3000 státních poznávacích značek projíždějících automobilů každou hodinu, jedoucích rychlostí až 160 km/h.

Policie si vytvořila ústřední databázi 4000 vozidel, vlastněných lidmi, které chce mít pod dohledem. Tato databáze byla propojena se Skotskou výzvědnou databází. Každý policista ve Skotsku může nyní kdykoliv požádat, aby byla zkontrolována historie jízd libovolného vozidla.

Při zkouškách systému v roce 2004 v regionu Fife odhalil systém 1247 trestných činů.

"Kamery dokáží odhalit nejzávažnější zločiny i to, že s automobilem jede někdo, kdo nezaplatil pojištění. Ale policie prioritizuje trestné činy. Kdybychom sledovali všechny trestné činy, byli bychom zahlceni."

Policie také informovala, že jí tato nová technologie umožňuje identifikovat tváře řidičů. Uvedl, že pro zaznamenávání tváří by musely být schváleny nové zákony, a přiznal, že "by se musela konat debata" o tom, zda je taková taktika přijatelná.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 29.8. 2006