29. 2. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 3. 2008

Skončila mise UNESCO a ICOMOS v Praze

Třídenní reaktivní monitorovací mise Francisca Bandarina, ředitele Centra UNESCO v Paříži a Bruna Maldonera z ICOMOS (Mezinárodní rady památek a sídel - poradního orgánu UNESCO) skončila v sobotu 1. března. Protože dosud publikované zprávy neobsahují některé podstatné informace o čtvrtečním setkání obou pánů se zástupci pražské občanské veřejnosti, rozhodli jsme se informovat o nich nyní, kdy budou výsledky mise vyhodnocovány.

Sloupek
Jiří Studený

Tuhle báseň
napsal můj
dětský pokoj

ve kterém sedím
před zrcadlem

a váhám uvěřit
že jsem ten

koho vidím

z knihy Lotosové zajetí, 2004. Mezi svých Deset básní vybrala Kateřina Komorádová.

1. 3. 2008

Společnost Boeing, která má být hlavním dodavatelem při výstavbě plánovaných základen v ČR a Polsku, ztratila druhou největší zakázku pro americké letectvo v tomto desetiletí. Kontrakt získalo americkoevropské konsorcium Northrop Grumman/EADS. Oznámila to v pátek večer v článku Jima Wolfa agentura Reuters. Zprávu ihned zveřejnila také ruská agentura Ria-Novosti.

29. 2. 2008

ANALÝZA: ČESKÁ MÉDIA A ZÁKULISÍ VELKÉ HRY

Zatímco se česká média, vydrážděná editorem prosionistického serveru Eretz.cz Danielem Wardenem, rozčilují nad "zločinnou" pracovní návštěvou předsedy ČSSD Paroubka a stínového ministra zahraničí Zaorálka v Sýrii, evropští i světoví politici uvažují, jak zmírnit napětí nejen v okolí Iráku, ale na celém Blízkém a Středním východě. Zatímco český apologet americké neokonzervativní politiky Topolánek vzkazuje z cesty do USA za "zrušením" víz na tiskové konferenci v Bílém domě po setkání s prezidentem USA Georgem W. Bushem, že akce Paroubka je zločinná, ve stejnou dobu jako Paroubek se v Sýrii objevuje nestor americké zahraniční politiky a poradce demokratického kandidáta na prezidenta Baracka Obamy, Zbigniew Brzeziński, bývalý poradce pro národní bezpečnost Jimmyho Cartera. Syrská tisková agentura Cham tuto návštěvu popsala jako "důležité znamení, že konec oficiálního dialogu mezi Washingtonem a Damaškem nemá důsledek na pokračování dialogu s důležitými americkými intelektuály a politiky."

O Brzezińského návštěvě ve stejnou dobu, jako o Paroubkově, česká média mlčí...

New York Sun: Obama Adviser Leads Delegation to Damascus ZDE

Debka: Obama and Clinton's senior advisers visit Syrian president Assad ZDE
Michael Marčák: Móc dobře ti Češi dojednali s USA tu smlouvu o zrušení víz. Ještě že mě ten jejich Topolánek nezastupuje u soudu !
1. 3. 2008

29. 2. 2008

Na mimořádném zasedání Rady Českého rozhlasu 19. září 2007, konané v budově Českého rozhlasu v Praze a v rozporu s jednacím řádem Rady (zasedání nebylo předem zveřejněno na internetových stránkách Rady dle článku IV, odstavce 3 jednacího řádu, veřejnosti tak byla znemožněna účast) projednala Rada Českého rozhlasu stížnost na porušení Kodexu ČRo, zákona 484/1991 Sb., a zákona 231/2001 Sb. pracovníky ČRo 1 - Radiožurnálu zveřejněním Kubiceho zprávy, vysíláním nepravdivých informací, manipulací s důkazy z vyšetřování závažného trestného činu a zatajováním důkazů a i deformací před orgány činnými v trestním řízení, kterou jsem jí odeslal 15. srpna 2007. Rada dobře věděla, proč jedná s vyloučením a bez předchozího upozornění veřejnosti , včetně médií. Odflákla svou práci a rozhodla v rozporu se zněním zákona i Kodexu.

Týdeník Reflex přinesl nyní v posledním čísle rozhovor s bývalou tiskovou mluvčí UOOZ Policie ČR Blankou Kosinovou. A tvrzení novinářů, kterak se na svět a do médií dostala Kubiceho zpráva, se hroutí jak domeček z karet...

29. 2. 2008
ze stanoviska etické komise Syndikátu novinářů k případu Adama Komerse, který podepsal iniciativu "Ano pro Švejnara"

Komise obdržela od Mgr. Milana Fridricha, ředitele zpravodajství České televize, následující otázky, na které odpověděla.

Jaký má Komise pro etiku názor na podpis pod iniciativou Ano pro Švejnara ze strany novináře?
Komise se domnívá, že novináři nemají do podobných iniciativ vstupovat. Zvláště pak, pokud působí ve zpravodajství či publicistice - byť regionální. Jejich úkolem je o věcech referovat, posuzovat je, konfrontovat, nikoli být jejich přímými aktéry.

BL 7. 2. 2008 Česká televize se distancuje od aktivit Adama Komerse ZDE

29. 2. 2008

Vzali žurnalisté článek Jana Čulíka o konci moderny opravdu tak vážně?

Je až neuvěřitelné, jak neotřele se včera česká média zhostila informování o kauze bratří Mašínů. Vyznamenání, které předal Mirek Topolánek, opět rozproudilo jalové diskuze o tom, zda byli Mašínové vrazi či hrdinové. Znovu nafouklou mediální bublinu však zřejmě provází zlom v paradigmatu. Objevili tuzemští novináři konečně postmodernu?

29. 2. 2008

VRTĚNÍ MAŠÍNOVÝMI PSY

Debata o tom, jestli Mašín je padouch nebo hrdina, je jalová. V porovnání s touto vládou a její emocionálně symbolickými hrami jsou hrdinové všichni, i padouši. Všichni jedna rodina. Není podstatné, jestli Mašínové zastřelili před více než půlstoletím jednoho či tři policajty. Není podstatné, jestli byl pokladník, co vezl výplaty a kterého podřízli, ozbrojený nebo ne. Podstata vyznamenání vrahů stejně zůstala skrytá. Je jí Topolánkův strach z levice a shromažďování jednotné pravicové fronty. I za cenu inkorporace neonacistů a dalších pravicových extremistů.

Stejně tak je falešnou mediální hrou načasování vyznamenání pro Mašíny ve stejnou dobu, jako zveřejnění falešného "zrušení" víz pro Čechy. Asymetrickou vízovou politikou vůči USA (nesvobodný pohyb přes hranice pro občany ČR, absolutně volný přístup do Česka pro občany USA) ukazují Spojené státy nadřazenost. Ponecháváním asymetrie ukazuje česká diplomacie služebnost. Tak tomu je stále. Jen se žádost o vízum jmenuje dotazník a imigrační úředník nerozhoduje v Praze, ale na newyorském letišti.

Snaha neinformovat o překotné syrské diplomatické aktivitě manipulativním zamlčením mezinárodně politického kontextu, zamlčením návštěvy Zbigniewa Brzezińského a plivanci na předsedu ČSSD je další část zakrývací snahy, mající zaplnit mediální prostor balastem a dezinformacemi - právě ve chvíli, když vrcholí souboj dvou nepřátelských skupin americké zahraniční politiky - tajné služby a diplomacie - o podobu budoucí orientace politiky USA na Blízkém a Středním Východě. Odklon od bipolarity souboje dobra a zla k multipolaritě vazeb a zájmů je proměnou od politiky ultrakonzervativců a neocons k politice liberálů a Socialistické internacionály. Proměnou, které se Topolánkova zahraniční politika snaží usilovně zabránit.

29. 2. 2008

aneb Limity mediálních srovnání v kauze bratří Mašínů

Po obligátním a poměrně korektním důvodu se na rozhlasových vlnách rádia BBC, které je běžně poslouchatelné i v Praze, ve čtvrtek večer ozval jeden z bratrů Mašínů. Myslím, že to byl bratr Josef. Měl pevný hlas, bylo ale znát, že je trochu rozrušen. Reportérka, velmi energická a dosti věcná, se ho zeptala, zda lituje smrti svých obětí. Bratr odpověděl: "Ne." Nastala pauza a reportérka opáčila s naprosto okouzlující anglickou intonací, po níž se na nikoho nemůžete zlobit: "Why not?"

29. 2. 2008

Mašínové rádi zdůrazňují obdobu svého jednání s protinacistickým odbojem za 2. světové války. Budiž, píše Miroslav Tejkl.

Takže si představme, jak Gabčík a Kubiš zapálí stohy protektorátního sedláka, člena protektorátního Svazu zemědělců (zřejmě Háchova pochopa, který nic než smrt nezasluhuje) a zraní hasiče (další Háchův pochop), který se pokouší hasit. Pak podřežou českého protektorátního četníka (opět Háchův pochop) a přepadnou auto s penězi na výplatu nějaké protektorátní firmy - pokladníka (Háchův pochop)utlučou a zastřelí. A to bude, řekněme, vše.

29. 2. 2008

tiskové prohlášení Českého helsinského výboru

Předseda vlády Miroslav Topolánek se při své návštěvě USA v těchto dnech rozhodl vyznamenat svou zvláštní, nedávno zřízenou medailí bratry Josefa a Ctirada Mašínovy, kteří se na začátku padesátých let minulého století rozhodli pro ozbrojený odboj proti komunistickému režimu zahrnující násilné činy. Jejich motivy mohly být původně ušlechtilé. Při získávání zbraní a peněz a následném úspěšném pokusu o útěk do západního Berlína (a pak dále) však usmrtili několik osob na českém a německém území a k tomu je třeba přihlížet.

29. 2. 2008

V kauze rádoby hrdinů bratří Mašínů, podle západní definice spíše teroristů, se zapomíná na podstatný aspekt celé záležitosti. Tímto aspektem je dnešní působení hlavních aktérů dané kauzy. Tedy bratrů Mašínu a jejich komplice Milana Paumera.

Zatímco bratří Mašíni si užívají stáří ve svém vysněném "svobodném" světě, jejich komplic Milan Paumer se aktivně činí v zákulisí české politiky. Tak například je čestným členem Mladé pravice, skoromládežnické organizace radikální frakce v ODS, podle které jsou Mladí konzervativci levicoví(!). Dále působí v součinnosti s Konzervativní stranou (jejímž je členem) a podporuje výstavu americké základny v ČR. Také byl kandidátem na poslance do Evropského parlamentu a je čestný člen Klubu politických vězňů.

Velice zajímavé jsou i názory tohoto pána. Tak například se netají svou nenávisti vůči islámu a muslimům (aktivně ji projevuje účastí na protimuslimských akcích), nebo například na dotaz jednoho diváka na brněnské akci Konzervativní strany, jestli lze považovat jejich boj proti komunismu za terorismus, odpověděl ano.

Tedy vlastně podle logiky dnešní ODS je víc než možné, že v budoucnu budou odměňováni našimi řády i příslušnici palestinského Hamasu nebo al-Qaidy. A když již píší o al-Qaidě jistě stoji za pozornost, že dávno před brutálním podřezáváním zajatců v Iráku al-Kajdou, učinili stejně bratři Mašinové 28.9. 1951, v Čelákovicích. Obětí byl Jaroslav Honzátko, když při přepadení policejní stanice, za účelem získání zbraní, byl bezbranný podřezán Ctiradem Mašínem. Tedy určitě se dočkáme ještě mnoha podobných překvapení.

29. 2. 2008

Čas od času dojde ve společnosti k události, která v ní vyjeví výrazněji než každodenní její život nové nastupují jevy a procesy. Tak tomu bylo také při letošní volbě prezidenta, včetně předcházející prezidentské kampaně. O celé události bylo napsáno mnoho článků, komentářů, a vlastní prezidentská volba byla mimořádně zdokumentována on line. Vlastní přenos události byl prokládán komentátory a nejrůznějšími odborníky ze studia. Přesto se domnívám, že doposud nebyla upřena dostatečná pozornost na některé podstatné stránky celé události. Proto se chci v tomto článku věnovat jevům, které doposud byly mimo pozornost jak veřejnosti tak i odborníků a médií a které jsou dle mého názoru důležitější než vlastní výsledek prezidentské volby.

29. 2. 2008

Chci zde tvrdit, že ani výborná stupidologie od J. Drtilové a Fr. Koukolíka nám moc nepomůže, pokud si v ní budeme jenom číst a nebudeme konat nějaké docela určité skutky.

Je sice výborné, že si jí konečně někdo na BL všiml, když už ji dostal od autorů tak přímo pod nos. Neměli bychom se náhodou po takových knihách, ať už je náš obor kterýkoliv, pídit sami? Mám dojem, že BL už dlouho potřebovaly se povznést nad politické handrkovačky nebo stranické či skupinové hádanice.

29. 2. 2008

Joseph Stiglitz je nositel Nobelovy ceny za ekonomii za rok 2005, bývalý člen Rady ekonomických poradců prezidenta Billa Clintona a bývalý hlavní ekonom Světové banky. Nyní vydal studii, v níž analyzoval skutečnou cenu americké války v Iráku. Jmenuje se The Three Trillion Dollar War (Válka za tři biliony dolarů). V knize autor analyzuje, jaký byl, je a bude, po mnoho let, hospodářský dopad této války, na každého, od amerického Wall Streetu až po místní večerku u vás v ulici, na irácké civilisty a i malé africké podnikatele.

29. 2. 2008

Jejich premiér mé České republiky odletěl za „nejmocnějším mužem planety“ a při té příležitosti:

  • Skorouzavřel smlouvu o protiraketové obraně, bez konzultací s evropskými partnery v NATO a EU a 70% občanům ČR navzdory
  • Potvrdil dohodu o „bezvízovém“ styku (čti memorandum o porozumění mezi ním a Bushem), bez koordinace v rámci EU, aniž by tím fakticky zrušil asymetrický vízový styk.
  • Vyznamenal „svou“ medailí J. Mašína a tím si splnil svůj dávný velký sen bez ohledu na převažující veřejné mínění, bez konzultace s kýmkoli. Malý krok pro mne, velký krok pro ČR, kvitoval to čerstvý medailista J. Mašín

Ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů P. Žáček k tomu poznamenal, že bude nutné vyvinout nějaký typ séra pro příští generace, aby nepodlehli nějaké totalitě. O tom, zda prototyp takového séra byl zkoušen na Melčákovi s Pohankou, kompetentní místa zatím mlčí. Lékařská věda již dnes však zřejmě má vyzkoušené postupy, jak dosáhnout toho, aby se dostatečně zabránilo používání vlastního rozumu.

29. 2. 2008

Díky zákonu o volném přístupu k informacím z roku 1966 (Freedom of Information Act) dnes víme, že Spojené státy si na nechvalně známé, nicméně dodnes fungující vojenské škole, "School of Americas", vychovávaly diktátory, vojenské lídry a guerillové bojovníky. S těmi později spolupracovaly v "terénu" Latinské Ameriky, odkud pocházely i tisíce absolventů "School of Americas". Jejich vzdělání v oboru mučení, vraždění a plošného vyhlazování obyvatelstva, doma bez problémů uplatnili. Cestou k moci se zaměřovali na tzv. měkké cíle, kterými byli vůdcové občanských hnutí, církevní představitelé, učitelé, studenti, humanitární pracovníci, ale mnohdy šlo i o plošnou genocidu místního obyvatelstva, jako v roce 1981 v případě vesnice El Mozote v El Salvador. Při páchání těchto zvěrstev byli často podporováni a někdy i přímo řízeni CIA, která tak zajišťovala spolupráci budoucích diktatur, nejen v Latinské Americe, se Spojenými státy.

29. 2. 2008

tisková zpráva Českého helsinského výboru

Vyjadřujeme znepokojení nad okolnostmi, které vedly k nemožnosti omezit konání shromáždění neonacistů v Plzni, jež se uskuteční 1. března 2008.

29. 2. 2008

Kdeže lednové sněhy jsou! Tenkrát nás náměstek primátora Plzně pan Náhlík chtěl přesvědčit, jaká je mezi politickými stranami na plzeňské radnici shoda ve věci odporu proti pravicovým radikálům. Tehdy jsem na jeho oznámení reagoval 20. ledna pod stejným nadpisem, jen bez toho (ne). Z některých pravicových radikálů se mezitím vyklubali pravičáci dvakrát kovaní, totiž členové ODS. V podstatě se potvrdilo mé podezření, že pořadatelé mají v příslušných úřadech "své lidi", kteří už to zařídí - a zařídili. (viz dnešní text pana Hesse a MUDr. Emmerové). Takže tzv. neonacisté budou přece Plzní pochodovat, ale tentokrát bez protestů veřejnosti - ty byly zakázány (viz např. regionální plzeňská příloha MF Dnes).

Tak nám ta radniční plzeňská solidarita demokratů roztála, jako ten skrovný lednový sníh...

29. 2. 2008

Autorka článku Pojďme bojovat za demokracii" Monika Binke mi mluví z duše. Souhlasím s (ač explicitně nevyřčeným) názorem, že se v ČR začíná formovat nový typ totality. A situace je o to horší a absurdnější, že zdánlivě žijeme v "informačním věku", ve věku "neomezených komunikačních možností", ovšem problém je v tom, že se vše odehrává mimo oficiální mediální kanály. V oficiálních médiích panuje (až na výjimky) cenzura, mimo ně si však občan může psát a říkat téměř cokoli. Slovo tak ztrácí váhu. V něčem je to geniální strategie, jak občany pacifikovat: mluvte si co chcete, pište si co chcete, my (vláda) si toho stejně nebudeme všímat a v televizi, novinách, rádiu se to taky neobjeví. Máte svobodu vyjadřování, ale nám je jedno, co si myslíte, je to pouze "bzučení mouchy u našich uší".

29. 2. 2008

O Markétě Irglové, Janu Kaplickém, českých novinářích a jedné (ne)demokratické zemičce

Celý národ se stal svědkem toho, jak skromná a nadaná dívka z Valašského Meziříčí dokázala bez protekce dobýt svět. Ještě na podzim loňského roku téměř nikdo nevěděl, kdo je Markéta Irglová. Do povědomí se dostala především nominací na prestižní hudební ceny Grammy a Oscary. Nominace Irglové a irského zpěváka Hansarda byla ohrožena poté, co čeští novináři iniciativně telefonovali do USA, že pravděpodobně nesplňuje pravidla. Americká akademie filmových umění a věd tuto informaci vyvrátila a balada Falling Slowly z nízkorozpočtového filmu Once nakonec získala Oscara za nejlepší píseň. Od samého počátku jsem věřila v její úspěch. Snad to bylo i tím, že rozhodovala americká (ne česká) komise.

29. 2. 2008

Čtenáři Britských listů otevřeli zajímavou otázku. V reakci na projev premiéra Topolánka zpochybnili, že by autorem výroku "svoboda je poznaná nutnost" byl Karl Marx, jak "tvrdí" ve svém projevu předseda vlády. Podle jednoho čtenáře není jasné, zda je autorem výroku Friedrich Engels, nebo zda Engels odkazoval touto formulací na G. W. F. Hegela. Další čtenář se ptá na totéž a odkazuje přitom na článek uveřejněný na Britských listech, v němž se uvádí, že autorem výroku je Baruch Spinoza.

2. 3. 2008

Jenom malá poznámka k diskusi Štěpána Kotrby se Soňou Hromátkovou. Jsou lokální zastoupení firem, která si pořídila přednáškový sál. V tom na Evropské občas přednáším. Je pro přibližně padesát lidí a dá se pro jedno téma využít. 90 % budovy je využito pro aktivity, které se zdravotnictvím mají něco společného jen vzdáleně.

Nicméně sjezdy velkých společností - kardiologických, chirurgických nebo laboratorních čítají desítky tisíc účastníků. Center na světě, kde je lze uspořádat, není mnoho. I v USA by jste je spočítal na prstech jedné ruky. Proto se také víceméně ta místa opakují. V Čechách neexistuje místo, kde je možné uspořádat s ubytováním akci pro třeba 40 000 účastníků.

29. 2. 2008

"Pod hávem kongresů a seminářů odjíždí každoročně tisíce českých lékařů a lékařek za peníze zmíněných firem lyžovat do Alp, slunit se na řecké ostrovy nebo poznávat taje marocké pouště a veřejnosti nezbude než si nalhávat, že se na výpravy na velbloudech vydávají jenom proto, že jde o seminář o léčení natřesené kostrče..., " píše Tereza Šimíková

Toto je tak odporná pomluva, že nemám slov. Zdravotničtí pracovníci jsou povinni se neustále vzdělávat. Zmíněné semináře si všichni platíme, ať už je pořádá firma, nebo ne, píše Soňa Hromátková.. Ty firemní bývají o novinkách na trhu a jsou drahé. Přesto chce každý zdravotník být informován, aby mohl držet krok s nabízeným komfortem. Pokud má autorka informace o zdravotníku, který dostal "zájezd" zadarmo, nechť se laskavě vyjádří konkrétně a nepomlouvá tisíce zdravotníků, kteří se dovzdělávají v zájmu pacientů za vlastní peníze - považuji to za sprosťárnu.

Poznámka ŠOK: Soňa Hromátková je buď mladá, nebo naivní. Anebo obojí. Slušné firmy (například tradiční dodavatel lékařských přístrojů Olympus) si pořídily školící sály v Praze. Jejich semináře dávají lékařskému i zdravotnickému personálu opravdu to potřebné. To jsou firmy s vysokou firemní kulturou, tradicí a postavením na trhu. Firmy, jejichž školení pro Čechy se konají v přímořských letoviscích či lyžařských areálech, případně v různých exotických destinacích, potřebují odměnit dealery více než školit lékaře. Firmy, pořádající "lékařské kongresy" o vynikajících výsledcích právě se svými léky a svými postupy v Egyptě, Brazílii, Mexiku nebo v Malajsii budují pozici na trhu metodami více než problematickými. Chcete jmenovat? Proč? Všechny je stejně vyjmenovat nelze... Kongresová turistika bují ve většině lukrativních oborů, nejen v lékařství. Pokud si seminář platí lékař sám, či mu je platí jeho klinika, je to v pořádku. Pokud ne, tak to smrdí.

Dodává Soňa Hromátková: Nejsem ani naivní ani mladá na to, abych trvala na svém, že takto (jako v prvním odstavci původního článku) neseriosně se nelze vyjadřovat. Konkrétní informace autorka nedodala, takže je to "jedna paní povídala". Žádám ji i ostatní přispěvatele, aby se též vždy vyvarovali soudům (přívlastkům, hodnocením) o případných oponentech. Jinak v BL nebudeme číst nic jiného, než kdo z autorů je naiva, levičák, pravičák, povrchní, úzce vzdělaný. Měla by se uvádět jen fakta, ne dojmy, ev. osobní útoky. Takový požadavek se tu již několikrát objevil a stále se osobní útoky objevují.

29. 2. 2008
Tereza Šimíková

Že je české lékařské prostředí do značné míry zkorumpované, je bohužel veřejným tajemstvím. Farmaceutické firmy se nezdráhají použít jakýchkoli praktik až na samé hranici zákona k povzbuzení lékařů, aby si při volbě, který ze tří podobně působících preparátů předepsat, vzpomněli právě na jejich výrobek. Je to divoké prostředí, kde je leccos dovoleno a pod hávem kongresů a seminářů odjíždí každoročně tisíce českých lékařů a lékařek za peníze zmíněných firem lyžovat do Alp, slunit se na řecké ostrovy nebo poznávat taje marocké pouště a veřejnosti nezbude než si nalhávat, že se na výpravy na velbloudech vydávají jenom proto, že jde o seminář o léčení natřesené kostrče...

29. 2. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

V noci z minulé neděle na pondělí se v Hollywoodu a v Hamburku oslavovalo. Na obou místech šlo o vítězství. V Americe bylo jasné, kdo zvítězil, protože každý vítěz dostal Oscara. V Hamburku po volbách zajímavým způsobem prohlásily oficiálně všechny strany, že vyhrály, ačkoliv z těch voleb jen jediná strana vyšla jako nejvíce volená, a to byla CDU. To, že v Hamburku údajně ve volbách údajně zvítězily všechny strany, může být důvodem k údivu; je to ale také základem téhle poznámky.

29. 2. 2008

Podle mne je postmodernismus něco, co už bylo, něco, co není výzvou, nýbrž jen konstatováním - a konečně něco, co je pouze rozkladem a poslední fází něčeho (moderny), nikoli nástupem nových směrů.

Za největší výzvu současnosti považuji výzvu k návratu, který bude brát v úvahu naší moderní a postmoderní zkušenost. Musíme znovu reflektovat a přetavit víru v umění, v jeho nadčasové úspěchy, v jeho mimořádný a jedinečný význam pro lidský život.

Musíme využít a aktualizovat tisíciletou zkušenost víry a náboženských mystérií. Zahazovat a ničit už nemůže být program dne. Musíme také zaujmout postoj k vědě, vyjasnit si znovu její roli, která v moři postmodernismu a relativismu vypadá stále neotřesitelně autoritativní, což je ovšem nebezpečné zdání.

29. 2. 2008

Jan Čulík se nám snažil podat na několika stránkách, jaký je dnešní svět, a vyzývá nás, ať sami posoudíme. Nuže, dovolím si k tomu poznámku. Předně, tvrzení o "rozdílu mezi mezinárodním a domácím českým diskursem, který bývá především založen na mocenském prosazování vlastních mýtů a netoleranci a ohrazování vůči názorům jiných a jinakosti" je samo na hranici mýtu, aspoň v tom smyslu, že je rozmlžené, plošné a zjednodušující. Všudypřítomné, protože módní slovo diskurz zde má znamenat co?

28. 2. 2008

Opět jsem si při pobytu v České republice připomenul, jak obrovský je rozdíl mezi mezinárodním a domácím českým diskursem, který bývá především založen na mocenském prosazování vlastních mýtů a netoleranci a ohrazování vůči názorům jiných a jinakosti. Svět je dnes někde trochu jinde. Ale jaký je dnešní svět? Pokusil jsem se o shrnutí, především podle populární americké příručky pro mladé čtenáře od Jima Powella Postmodernismus for Beginners. Posuďte sami. (JČ)

29. 2. 2008

Odpověď na tuto otázku je snadná: poslat poštou svých deset prstů na oskenování je jaksi nepraktické, navíc se na žadatele o víza američtí úředníci z Tržiště těší - setkat se face to face při osobním rozhovoru.

Stejně jako poté, pokud je žadatel úspěšný a vízum dostane, jejich kolegové na vstupních přepážkách imigrační kontroly za velkou louží, kteří si ještě navíc k otiskům pořídí foto a kde se občas někomu přihodí, že čeká na imigračním někdy i pár hodin, když náhodou něco v databázích nesedí (a pokud přitom někdo propásne další spoj, ty pracovité úředníky to samozřejmě vůbec nezajímá). Amerika je prostě něco extra, přesně jak píšete, konstatuje J. Jiráček.

29. 2. 2008
Aleš Hess, Milada Emmerová

Pokud stále žijeme v demokratickém systému a v právním státu, který má být hoden tohoto názvu, pak se nemůžeme spokojit s nedávným postupem kompetentních orgánů třetího plzeňského městského obvodu a dále pak hlavního představitele Magistrátu města Plzně. I když svolavatel akce neofašistů, pan Bureš, byl v lednu 2008 dosud členem ODS, nemělo by to nikoho kompetentního odradit, byť šlo o jeho stranického kolegu, od řádného a předepsaného postupu, daného zákony. Proč je tedy nerespektovat v našem právním státě? Neznalost neomlouvá...

28. 2. 2008

"Příští rok bude Evropská Unie řízená z americké radarové základny v brdských lesích."

Když se před třemi lety prezident Jacques Chirac prodíral davem a podával ruce návštěvníkům zemědělského salónu v Paříži, na otázku, co si myslí o právě probíhající národní debatě o euroústavě, odpověděl zdvořile: «Ne euroústavě je kravina» (connerie). Francouzští rolníci se ale obávali, že «volná a nerušená konkurence», kterou euroústava nalinkovala, je bude pomalu a jistě v Evropě likvidovat, a Chiracovu odpověď si nevzali k srdci. Malí a střední rolníci řekli 29. května 2005 masově Ne. Prezident Chirac v televizním prohlášení rytířsky přiznal svou osobní porážku.

28. 2. 2008

Poslanci a senátoři zvolili jednoho prezidenta, posluchači populární hudby druhého. Oba jsou nacionalisté a oba je má v úctě premiér Mirek Topolánek. První se jmenuje Václav Klaus, druhý Daniel Landa.

Zatímco volbu prezidenta komentoval jeden politolog vedle druhého, žádnému z nich nestálo za vyjádření, že Daniel Landa se stal nejprodávanějším zpěvákem (ano, předběhl i Gotta). Jako kdyby triumf nacionalistického písničkáře nebyl „politickým“ tématem. Obě události spolu přitom úzce souvisejí a prozrazují o nás něco velmi nelichotivého. Stojí za to si je připomenout v souvislostech.

28. 2. 2008

VÝROK ROKU:

"Zelení představují v těchto volbách reálnou šanci na změnu. Váš hlas pro Stranu zelených bude současně hlasem pro kvalitu života hlasem pro změnu politiky a pro postupnou proměnu atmosféry v naší společnosti. Děkujeme" - Martin Bursík, předvolební poděkování, 2006

,,Ona ta kráva nás už ani neumí oslovit. To je neuvěřitelný. Donutíme je ke spolupráci silou, Kaťuško. Políbení, martin"

,, A to je prostě úděl politika prosazovat také věci, které jsou nepříjemné. A k tomu mi ta krabice nepomůže."

- Martin Bursík, 2008

Když Martin Bursík nastoupil do čela Strany zelených, mohl si dopřát naprosto dokonalý mediální servis. Celá dnešní pravicová vláda má v dosti závislých médiích velkou, téměř píarovou podporu, leč jen málokterému z jejích představitelů se podařilo utvořit si prostřednictvím nich profil neobyčejně sympatického, vstřícného, bezprostředního, slušně a věcně se projevujícího a morálně čistého politika tak, jako Bursíkovi.

28. 2. 2008

tisková zpráva

Záměr vlády transformovat fakultní nemocnice v akciové společnosti omezuje aktivní účast studentů na fungování a rozvoji těchto zdravotnicko-vzdělávacích institucí. Návrhy ministerstva zdravotnictví také neposkytují dostatečné záruky zachování vysoké kvality výuky. Reforma fakultních nemocnic může navíc vést až k jejich nekontrolované privatizaci.

Studentská komora Rady vysokých škol vyslovila na své schůzi dne 21. 2. 2008 nesouhlas s věcným záměrem zákona o univerzitních nemocnicích a univerzitních pracovištích. Ministerstvo zdravotnictví plánuje v tomto návrhu přeměnit současné fakultní nemocnice na akciové společnosti s menšinovým vlastnickým podílem veřejných vysokých škol, které zajišťují v daných fakultních nemocnicích výuku svých studentek a studentů. Věcný návrh studující zmiňuje pouze jako objekty vzdělávací činnosti, a zásadním způsobem tak snižuje jejich možnosti aktivně se podílet na rozvoji zdravotnického zařízení, kde se vzdělávají, ovlivňovat jeho směřování a přispívat ke zvyšování úrovně vzdělávacího procesu.

28. 2. 2008

Jenom malá technická poznámka k tiskovému prohlášení Studentské komory. Změnit fakultní nemocnice na akciové společnosti je samozřejmě zcela unikátní nesmysl, ale pokud má Univerzita blokační minoritu, což návrh předpokládá, tak mimo jiné, bez jejího souhlasu, nelze navýšit základní jmění.

Otázka ovšem je, proč by to evtl. soukromý vlastník zbylých dvou třetin akcií dělal. I tak by si na valné hromadě odhlasoval cokoliv, co nevyžaduje souhlas vlastníka třetiny akcií. Tj. zejména vedení společnosti, ať už přes představenstvo nebo dozorčí radu, a následně management a také nakládání se ziskem.

Pojem neziskové akciové společností v našem obchodním zákoníku není a zatím je jenom v prohlášení ministerstva zdravotnictví. Ostatně by bylo zajímavé slyšet názor právníků, zda něco takového vůbec kde ve světě existuje.

28. 2. 2008

V sobotu 1. března od 18 hod. bude v basilice sv. Markéty v Břevnovském klášteře celebrována zádušní mše u příležitosti 14. výročí úmrtí Karla Kryla. Po mši zazpívají členové Klubu Karla Kryla jeho písně v restauraci U Kláštera na Bělohorské třídě, píše Martin Štumpf, Opus bonum.

28. 2. 2008

Bouřit proti lži a zároveň ji bytostně podporovat

Premiér České republiky Mirek Topolánek přednesl projev k příležitosti 60. výročí komunistického puče, který proběhl v roce 1948, a po němž se společnost tohoto státu stala společností jedné "fronty", mlčící, rezignované, šedé a zdřevěnělé fronty na cokoliv, co bylo povoleno režimem vládnoucí strany. Více než čtyřicet let tak zde byla popírána samotná podstata slova společnost, kterou si vykládám jako sdílení všeho, co lidská existence ve své různosti obnáší. Projev pana Topolánka byl kompletně o lži. Celý by se dal shrnout krátkým citátem, jehož význam se v projevu pouze opakuje, nikoliv však rozšiřuje či doplňuje:

"Komunisté vždy lhali o svých pravých záměrech. Vždy lhali o svých odpůrcích. Vždy lhali o důsledcích své vlády. Lhali před únorem 1948, lhali v únoru 1948, lhali po únoru 1948 a lžou dodnes!"

Co se ale stane, když prokazatelně ulhaný politik poukazuje na historickou lež? To je vcelku jednoduché -- etabluje lež jako běžné kritérium politického života a činí ji tak morálně přijatelnou. Jinými slovy, pan Topolánek, se vším, co představuje, svým projevem o lži připouští lež jako východisko, ať už v roce 1948, nebo v roce 2008.

27. 2. 2008

PŘETRVÁVAJÍCÍ BEZMOC OBČANŮ

pokračování článku čtenářky Ivety Koulové s názvem „My také nechceme sloučení škol a také se nás nikdo neptá“, článu čtenářky Yvetty Popelkové s názvem „Referendum nežádoucí - čertovský manuál pro starosty ... a nejen pro ně“, reakci "Referendum je všelék při zchlazování přehřáté všmocnosti politiků", konstatování Štěpána Kotrby pod titulkem „Některé činy nelze ani vysvětlit, ani obhájit“ a návodem ke zkrození politiků ČSSD v Unhošti od Vladislava Černíka "S referendem žonglovati aneb flagrantní stranické souvislosti arogance poslankyně Mazuchové viděné optikou nadcházející konference" a doposud posledního příspěvku Yvetty Popelkové s titulkem "Mazuchová, arogance a místní referendum v Unhošti". Posledním dílem seriálu byl článek "Unhošť: referendum v místních podmínkách koalice Mazuchové s ODS".

Po pondělním večeru opravdu nemůže být pochyb, že referendum je věc více než nežádoucí. Občane, zapomeň na to, že tebou zvolení politici budou zastupovat tvé zájmy. A pokud si náhodou myslíš, že tví zastupitelé budou postupovat ve tvém zájmu a dle platných zákonů, probuď se ze svého snu a vrať se zpátky do reality. Místní referendum? A podporované tak nahlas v tisku a v televizi všemi vrcholnými politiky ČSSD? To jste se měli přijít podívat 25. 2. 2008 do Unhoště... Na poslankyni ODS, pardon, ČSSD Lenkou Mazuchovou. Ač byly občany podány dva návrhy na místní referendum, nebyl schválen ani jeden, píše občanka Unhoště Iveta Koulová..

Poslankyně ČSSD v tomto divadle ODS hrála - jako už tradičně - hlavní roli.

Poznámka redakce BL: Redakce dala poslankyni Mazuchové možnost reagovat na články občanů Unhoště. Prohlásila, že se k tomu nebude vyjadřovat. Nemusí. Může. Ta možnost trvá stále. Jestli najde poslankyně ČSSD odvahu vyvrátit vzrůstající podezření, že hraje v dresu ODS v rozporu s programem ČSSD, má možnost. Její vyjádření samozřejmě zveřejníme. Slova budou občané poměřovat činy.

11. 2. 2008

Při pročtení Čulíkovy obsáhlé knihy o současném českém filmu Jací jsme zůstává v mysli snad jen povzdychnutí, že se česká filmologická obec nechala v reflexi současné kinematografie předběhnout Janem Čulíkem. I Čulíkovy Britské listy se již delší dobu specializují na dobývání aktuálních prvenství žhavě ukvapenými komentáři, aby ostatním mnohdy ukázaly, že tudy cesta nevede.

Lucie Česálková, Literární noviny

Kniha je k dispozici ke koupi na www.kosmas.cz ZDE, též přímo z nakladatelství Host ZDE. Ukázka z jedné ze shrnujících kapitol a obsah knihy ZDE

30. 11. 2007

PRVNÍ SOUBORNÁ KNIHA O ČESKÉM HRANÉM FILMU OD ROKU 1989

Jan Čulík, Jací jsme: Česká společnost v hraném filmu devadesátých a nultých let. Host, Brno, 2007, 656 str. Barevná fotografická příloha. 429 Kč. ISBN 978--80--7294--254--1. Vychází s finanční podporou University of Glasgow.

"Neocenitelná historicko-kritická práce, přehledná, vnímavá a dobře napsaná."

Josef Škvorecký, 6. ledna 2008

Právě přichází na předvánoční trh nová kniha o českém filmu od Jana Čulíka. K dispozici ke koupi na www.kosmas.cz ZDE, též přímo z nakladatelství Host ZDE

V první souborné knižní práci o českém hraném filmu od roku 1989 rozebírá autor více než dvě stě devadesát snímků, které vznikly za posledních osmnáct let. Filmovou produkci rozdělil tematicky do několika celků: v období kolem pádu komunismu se objevila celá řada trpkých výpovědí o životě v Československu sedmdesátých a osmdesátých let; naproti tomu svědectví o stalinském útlaku z padesátých let většinou už nesvědčí o životě v totalitě s tak úzkostnou naléhavostí jako snímky o normalizaci. Autor se dále věnuje četným filmům s historickými tématy, zejména z traumatických období, dále snímkům svědčícím o prvních zkušenostech z postkomunismu, včetně "pokleslých" komerčních komedií, a rozebírá též množství filmů vzniklých o současné společnosti. Nejnověji se česká kinematografie zabývá především mezilidskými vztahy; tyto snímky patří podle autora k nejlepším. Kniha analyzuje i filmy pro děti a mládež, dále četné, více či méně úspěšné umělecké experimenty, a závěrem vybírá "nejlepších pětačtyřicet" --- snímky vysoké kvality, které podle autorova názoru zřejmě přežijí.

Cílem autorovy analýzy bylo zjistit, jakým způsobem vypovídá současná česká kinematografie o dnešní české společnosti, zda o ní vytváří mýty a jakého hodnotového systému se podle českých filmů dnešní společnost přidržuje. Podrobným sémantickým rozborem příběhů jednotlivých hraných filmů dochází autor k překvapivým závěrům.

Současná česká kinematografie zaujímá vůči české společnosti svobodný a kritický postoj. Vytváří o ní podle jeho názoru pozoruhodně ucelené svědectví.

Informace ze záložky
ukázka z jedné ze shrnujících kapitol a obsah knihy ZDE
12. 2. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco málo nad 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro jeji podporu nevzchopí?

V lednu 2008 přispělo celkem 161 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 56 692.22 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.1. 2008 částku 246 031.56 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 783.89 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely.

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
16. 2. 2008 Pehe zveřejnil protestní nótu: vztahy Česka s USA se prý po zvolení Klause zhorší Štěpán  Kotrba
15. 2. 2008 Kdo se bojí Václava Klause ? Ivan  Veselý
15. 2. 2008 Jana Bobošíková: Hlava státu zmůže mnohé, když se nebude bát hlasitě hájit hodnoty a principy civilizované společnosti, když bude připravena sloužit lidem a ne posluhovat mocnostem Jana  Bobošíková
15. 2. 2008 Embargo je formou lži Jiří  Maštálka
15. 2. 2008 Václav Klaus: Jsme už úplně jinde, jen na to, co bylo předtím, nějak příliš rychle zapomínáme Václav  Klaus
14. 2. 2008 Komunista Maštálka: Pouze politik, který si "zašpinil" ruce pravicovou politikou minulých let, dokáže něco změnit Jiří  Maštálka
13. 2. 2008 Jana Bobošíková na Hrad! ...? Jan  Hamáček

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
23. 2. 2008 Radar nebude pod velením a řízením NATO, říká generál Obering Daniel  Solis
5. 2. 2008 Dopouštějí se členové vlády a další osoby závažné trestné činnosti? Václav  Drbohlav
4. 2. 2008 Radar s digitálním tvarováním vysílaného svazku: klíč k ruským obavám   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
1. 2. 2008 Podílela se firma STEM na manipulaci veřejného mínění ve věci amerického radaru? Jakub  Rolčík
31. 1. 2008 Už i časopis Popular Mechanic tvrdí to, co Vondra s Klvaňou stále popírají   
28. 1. 2008 Bývalý analytik CIA Steven E. Meyer : Radar je najmä o politike. Je to akoby Rusi postavili radar v Mexiku.   
23. 1. 2008 Klvaňovi došly argumenty - má přehlcenou linku Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
18. 1. 2008 Coyle připustil, že americké rakety v Polsku jsou schopné nést i jaderné střely Štěpán  Kotrba

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
29. 2. 2008 Kubiceho zpráva: Stížnost proti odfláklému stanovisku Rady Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
28. 2. 2008 Sněmovně přibude návrh na odvolání Ladislava Jíši z Rady Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
22. 2. 2008 Vzkaz TV Prima: Než takovéto zprávy, to raději žádné   
21. 2. 2008 Barbora Tachecí je pryč. A co Rada? Irena  Ryšánková
21. 2. 2008 Češi jsou přesyceni reklamou v elektronických médiích   
21. 2. 2008 Rozhlas by měl otevřít diskusi o tom, jak by měl Radiožurnál vypadat Boris  Cvek
15. 2. 2008 Jiřina Jirásková pokřtí Lucii Bílou v roli malé černé gorily   
13. 2. 2008 Stálá komise pro sdělovací prostředky bude rozhodovat o odvolání Marie Ptáčkové Štěpán  Kotrba
12. 2. 2008 Je DAB digitální rozhlasové vysílání slepou uličkou?   

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Čunkova demise na pokračování RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2007 Nechte orgány činné v trestním řízení pracovat Zuzka Bebarová Rujbrová
7. 11. 2007 Od Tuchačevského k Čunkovi Vladislav  Černík
7. 11. 2007 Déja–vu televizní krize Štěpán  Kotrba
5. 11. 2007 Kokardy, jásot, na praporu prapor - a inovace Miloš  Štěpánek
5. 11. 2007 Jenom Čunek...?!? Ladislav  Žák
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
2. 11. 2007 Čunek odstoupil pozdě Pavel  Kováčik
2. 11. 2007 V ČR fungují jen Parkinsonovy zákony   
2. 11. 2007 Proti politikovi se v ČR nikdy nepovede spravedlivý proces   
2. 11. 2007 Za určitých okolností je porušování zákonů nutné   

Kongres Evropské levice, Praha 2007 RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2007 Demagogický populismus Georgi  Margaritov
25. 11. 2007 Jak česká média ignorovala kongres evropské levice Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Bertinotti: "Evropská levice nemůže vzniknout na platformě nějaké ideologie"   
25. 11. 2007 Evropskou levici povede Lothar Bisky. K příštím evropským volbám?   
25. 11. 2007 Zkreslená vize Vojtěcha Filipa Jan  Čulík
24. 11. 2007 Lothar Bisky: K evropské kultuře patří obsáhlá historie demokracie, osvícenství, veřejné debaty   
24. 11. 2007 Neubert: Evropská levice už ušla svůj kus cesty - jiný svět a jiná Evropa jsou nejen možné, ale i nutné Milan  Neubert
24. 11. 2007 Oskar Lafontaine v Praze   
24. 11. 2007 Lafontaine: "Levice je věrohodná pouze tehdy, když je demokraticky obnovená"   
24. 11. 2007 Filip: "Jsme v situaci, kdy se odzbrojuje lid a ozbrojují se ti, kteří vládnou penězi" Vojtěch  Filip

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
28. 2. 2008 Plány ministerstva zdravotnictví ohrožují vzdělávání budoucích lékařů   
28. 2. 2008 Blokační minorita Petr  Wagner
21. 2. 2008 Americké zdravotnictví v zrcadle NEJMu Boris  Cvek
19. 2. 2008 Jak jsem onemocněl   
31. 1. 2008 Premier Topolánek hat wieder Bescheid gegeben...! Vladislav  Černík
17. 1. 2008 Poplatky u lékaře platit nebudu   
17. 1. 2008 Jako lékař MUSÍM pacienta ošetřit Petr  Wagner
14. 1. 2008 Zdravotnictví plně hrazené ze zdravotního pojištění může dosahovat velmi dobrých výsledků Darina  Martykánová
11. 1. 2008 Zničí Julínek špičkové lékařské pracoviště?   
8. 1. 2008 Turecké hospodářství?   

Radiožurnál podle Tachecí RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2008 Konvalina chce vysvětlení svého odvolání? Může ho mít. Štěpán  Kotrba
31. 1. 2008 Který film naposledy rozplakal Petra Vachlera?   
21. 1. 2008 Stížnost Radě Českého rozhlasu: Tachecí porušila Kodex Českého rozhlasu aneb co je to "myslet nově" Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Každý by měl dělat, co umí, aneb, paní Tachecí, potřebujeme vás jinde a jinak! Karel  Šolín
21. 1. 2008 Volejte ředitelce, volejte Báře aneb čí chleba jíš, toho píseň zpívej   
18. 1. 2008 Svět kolem rádia František  Řezáč
17. 1. 2008 První významná internetová iniciativa?   
17. 1. 2008 Barbora Tachecí: 4000 lidí nepokládám za mnoho   
16. 1. 2008 Radiožurnál: Pro řešení neexistuje rychlý, jednoduchý, schematický recept Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 "S nutným časovým odstupem budeme změny vyhodnocovat"   

Smrt Bénazír Bhuttové RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
9. 1. 2008 BBC a indicie naznačující budoucí realitu v Pákistánu a Afghánistánu Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Bhuttová: Důkazy jsou pryč, za smrt si podle Mušarrafa mohla sama   
8. 1. 2008 Konspirace, nebo zvídavost? Jiří  Jírovec
8. 1. 2008 Neprofesionalita nebo Profesionálové? Jan  Zeman
8. 1. 2008 BBC je zaprodaná vládě Michal  Vimmer
8. 1. 2008 Atentát na Bhuttovou vyšetřuje pákistánský inspektor, který řešil vraždu reporéra Wall Street Journal   
8. 1. 2008 Editor pořadu Newsnight: BBC případ dvou "diplomatů" vyhoštěných z Afghánistánu vyšetřuje Jan  Čulík
7. 1. 2008 Complaint to the BBC - Stížnost na BBC   

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   
1. 10. 2007 Tadžikistan: Snaha o posilnenie pozície Peter  Stupavský
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba

Írán RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
17. 10. 2007 Íránská opozice nechce finanční pomoc z USA Lukáš  Lhoťan
12. 10. 2007 Hraje si s bombou -- aneb naivním konstruktivismem vpřed! Kateřina  Amiourová

Hacking, hackeři a bezpečnost sítí RSS 2.0      Historie >
10. 9. 2007 Co nejspíše rozluštila slovenská tajná služba Vlastimil  Klíma
28. 6. 2007 nbusr123: Policie zabavila servery kvůli rok starému hacku Štěpán  Kotrba
26. 7. 2006 Vy jste hackeři - vy to můžete udělat, učinit svět lepším místem Štěpán  Kotrba
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba
14. 7. 2003 Co říká zpráva Ministerstva vnitra o extremismu a co už neříkají média Štěpán  Kotrba
10. 7. 2003 x-ker : My sme buducnost   
9. 7. 2003 Četka, které by bylo potřeba hacknout zpravodaje v New Yorku... Štěpán  Kotrba
9. 7. 2003 Václav Jirovský pro HN: Až opravdu přijde vlk   
7. 7. 2003 1986 - Hackerův manifest   
7. 7. 2003 Bruce Sterling: The Hacker Crackdown   

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Čína RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2008 Čína obvinila Spojené státy, že používají dvojí metr   
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
14. 1. 2008 ČRo a Čína: Radní jako diplomatičtí diletanti Štěpán  Kotrba
14. 1. 2008 Číňané mají financovat Citibank, aneb Další ukázka nezadržitelných změn ve světovém hospodářství Uwe  Ladwig
8. 1. 2008 Nezadržitelná změna ve světovém hospodářství, neboli O rostoucí kupní síle čínských firem Uwe  Ladwig
5. 1. 2008 Čínsko - indická výzva Západu   
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
16. 10. 2007 Nynější sjezd Čínské komunistické strany ovlivní celý svět   
16. 10. 2007 Hu oznámil mírné reformy   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2008 Je nesmysl vést o docházející energetické zdroje války Mojmír  Babáček
31. 1. 2008 Firma Shell zaznamenala "obscénní" zisky   
29. 1. 2008 Další kroky Gazpromu na Balkáně   
28. 1. 2008 Nová ruská energetická stratégia Vladimir Petrovič Radjuhin
25. 1. 2008 Nabucco je mrtvé, Rusko posiluje pozici dominantního dodavatele plynu a ropy pro Evropu Jiří G. Müller
22. 1. 2008 Ceny energie rostou. Bude hůř? Petr  Frish
9. 1. 2008 ČEZ! ČEZ? Martin  Martínek
31. 12. 2007 Vondra chce od neziskového sektoru připomínky k českému předsednictví EU Štěpán  Kotrba
21. 12. 2007 Přikaspický plynovod   
19. 12. 2007 Tak nám lhali o radaru   

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
29. 2. 2008 "Tak trochu jiná" euroatlantická diplomacie v Sýrii: Brzeziński a Paroubek Štěpán  Kotrba
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
5. 2. 2008 Britský princ Andrew kritizoval USA za iráckou válku   
5. 2. 2008 Americké firmy korumpují irácké poslance Anna  Voňavková
2. 2. 2008 Student odsouzen k smrti, že si stáhl z internetu chartu práv žen   
29. 1. 2008 Návrat do Falludže   
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
15. 1. 2008 Vážné pochybnosti o regulérnosti voleb a férovosti prezidentské volební kampaně Jan  Zeman
5. 1. 2008 Irácký voják prý "zabil dva americké vojáky"   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   
22. 12. 2006 Jak úspěšně ovlivňovat a nenechat se zmanipulovat Jozef Bohumil Ftorek

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
14. 11. 2007 Náš mlčící maturant Patrick  Ungermann
14. 11. 2007 Nechceme sloučení škol Simona  Szekelyová
11. 10. 2007 Vzdělání je důležité Hynek  Bíla
10. 10. 2007 Včera se tančilo všude, aneb dříve bylo všechno lepší Michael  Volný

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
27. 2. 2008 Kdy přestanou lhát? Boris  Valníček
26. 2. 2008 Aktivisté proti americkému radaru v ČR přivítají českého premiéra před Bílým domem   
26. 2. 2008 Protesters Against US Radar in Czech Republic to Greet Czech Prime Minister at the White House   
26. 2. 2008 Mějme sílu a odvahu myslet...   
26. 2. 2008 Je nejvyšší čas ukázat naši společnou vůli Soňa  Hromátková
23. 2. 2008 Radar nebude pod velením a řízením NATO, říká generál Obering Daniel  Solis
22. 2. 2008 Raketová obrana funguje   
20. 2. 2008 Volební program Strany zelených a realita elektromagnetických zbraní Milan  Hlobil
13. 2. 2008 Chladné ANO pro radar i NATO je totéž, co teplé NE - rozhodně nikterak vřelé vztahy k USA Martin  Martínek
7. 2. 2008 Americký systém protiraketové obrany by zvýšil pravděpodobnost vzniku jaderného konfliktu   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík
25. 1. 2008 Čtenář je partnerem autora Irena  Zítková
17. 1. 2008 Založen Přípravný výbor Společnosti přátel Památníku národního písemnictví   
11. 1. 2008 Zemřeli dva spisovatelé, kteří milovali Jesenicko Libor  Martinek
4. 1. 2008 Jan Čulík, Knihy za ohradou   
14. 12. 2007 Znovu: Bude zrušen Památník národního písemnictví?   
17. 11. 2007 Člověk zahrada širá: Milan Kundera jako mladý stalinista Jan  Čulík
16. 11. 2007 Lašsko-evropský básník Óndra Łysohorsky Libor  Martinek
7. 11. 2007 Ludvík Vaculík: Hodiny klavíru. Památník národního písemnictví, 7. 11. 2007, 18 hod.   
6. 11. 2007 Básník a darebák podruhé Petr  Král