Čína a USA tajně hrají společné "válečné hry"

16. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

Spojené státy a Čína se diskrétně podílejí na tajných "válečných hrách" uprostřed rostoucího hněvu ve Washingtonu nad rozsahem a drzostí kybernetických útoků proti západním vládám a podnikům, které organizuje a koordinuje Peking.

Činitelé amerického ministerstva zahraničí a pracovníci Pentagonu se loni podíleli na dvou vojenských cvičeních, jejichž cílem bylo zabránit náhlé vojenské eskalaci, k níž by mohlo dojít, kdyby získala jedna strana dojem, že je terčem útoku. Další takové cvičení se plánuje na květen.

Co si od jedenadvacátého slibuje vláda?

16. 4. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 12 minut

Sobota jedenadvacátého dubna se má stát symbolem odporu. Odporu proti asociální politice všech tří koaličních stran, odporu proti setrvávání ministrů podezřelých z korupce ve vládě, odporu proti vládě postavené na spolupráci se stranou, jež měla v době svého vstupu do vlády napojení na soukromou bezpečnostní agenturu a jejíž představitelé, V. Bárta a J. Škárka, byli nepravomocně odsouzeni k trestům za uplácení, respektive podvod.

Sliby, chyby - podupaní jsou občané

16. 4. 2012 / Egon T. Lánský

čas čtení 5 minut

Nemýlil jsem se v očekávání, že týden po svátcích, a zdá se, že ještě nějaký čas poté, se tisk a média budou vyžívat v bulvárním vzrušování občanů chrlením "úvah a analýz" kolem údajně politických činů některých bývalých veverčích členů vládní koalice a také jejich koaličních partnerů, kteří pseudostraně VV špínu rozmazávají po tvářích, ale pokorně se ke spolupráci s ní vracejí.

Paušální navýšení paušálních odměn advokátů je neospravedlnitelné

16. 4. 2012

čas čtení 7 minut

Děkuji zástupci advokátního stavu za jeho promptní reakci, která ostatně musela zákonitě přijít. Souhlasím s ním, že v trestním řízení byla advokátům mimosmluvní odměna snížena o 10% a následně o 30%. Stejně tak byla snížena mimosmluvní odměna v občanském soudním řízení u ustanoveného opatrovníka (tedy už ale nikoliv u odměny advokáta, kterého si vezme účastník sám na plnou moc). Ovšem tady můj souhlas končí a rád bych poukázal na to, že argumenty oponenta spíše využívají komplikovanosti jednotlivých předpisů o odměnách advokátů, než že by nějak plausibilně ospravedlnily paušální navýšení paušálních odměn, odpovídá autor, jehož totožnost je redakci známa.

27610

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Nenakupujte! Obchod!

16. 4. 2012 / Štefan Švec

čas čtení < 1 minuta

Když někde parkujete vy, tak určitě nechcete, aby tam parkoval někdo jiný. Ale označkovat si vlastní místo tímhle způsobem moc nefunguje. Logo firmy nevypadá jako součást nápisu, takže kolemjdoucí si spojí dvě graficky i významově korespondující části textu v oranžových polích. A nestačí se divit. Nechoďte tu! Chodník!

Obama opustil Británii ve věci Falklandských ostrovů

16. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Pouhý měsíc poté, co štědře vychválil britského premiéra Davida Camerona, americký prezident Barack Obama na tiskové konferenci v Kolumbii nepodpořil britský postoj ve věci Falklandských ostrovů, o něž Londýn vede dlouholetý spor s Argentinou.

Odpověď kamarádovi

16. 4. 2012 / Jitka Švecová

čas čtení 2 minuty

Rozesílám pozvánky na demonstrace a setkávám se vstřícnými,ale i s nedůvěřivými reakcemi. Lidé souhlasí s tím, že je politika špinavá, ale není jim jasná alternativa.

O zlatém koblížkovi (Pohádka pro děti od 3 do 99 let)

16. 4. 2012 / Sandra Wain

čas čtení 2 minuty

Milé děti, chudí a po celoživotní práci nemocní a ožebračení důchodci Dědeček a Babička dostali chuť na koblížek. Vysmýčili zoufale prázdnou truhlu na mouku, použili pečlivě schovaný mastný papír od 5% másla, vymyli od nepaměti prázdnou cukřenku, našli tři zapomenutá zrnka draselné soli a dvě plesnivé kvasinky.

Otevřený dopis poslancům Horníkové (ODS), Markové (KSČM), Orgoníkové (ČSSD) a Štětinovi (VV) -- a nejen jim

16. 4. 2012 / Emil Ruml

čas čtení 5 minut

Paní poslankyně a pane poslanče!

Jako poslance zvolené do Parlamentu ČR za kraj královéhradecký, který je mimo jiné i zřizovatelem středních škol, jsem Vám, veden snahou naznačit jaké praktiky se ve školství prosazují a hlavně snahou o zlepšení školství, poslal na Vaše poslanecké parlamentní adresy v červnu roku 2010 mail s přílohami, který Vás měl na příkladu se situací seznámit, a jak jsem (naivně) doufal, i aktivovat k řešení problémů, které ve svém důsledku zásadním negativním způsobem ovlivní konkurenceschopnost naší republiky v časovém horizontu deseti a více let.

Polovina Británie je postižena suchem

16. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Polovina Británie je podle oficiálních údajů postižena suchem, přičemž jde o nejhorší nedostatek vody od roku 1976. Situace může trvat až do Vánoc nebo i déle.

Iniciativa ProAlt vydala kritického průvodce reformami "Proti vládě škrtů"

16. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva iniciativy ProAlt

Iniciativa ProAlt připravila a vydala publikaci "Proti vládě škrtů: Kritický průvodce reformami". Informuje v ní veřejnost o hlavních rysech "reforem" v oblasti sociální, důchodové, zdravotní, vysokoškolské a daňové politiky. Kritice podrobujeme jak celkové neoliberální východisko současných reforem, tak jejich nejhorší rysy v případě konkrétních oblastí veřejných a sociálních politik.

POZVÁNKA:

Debata "Česká republika po reformách. Jak budeme žít ve zreformovaném světě?"

16. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Iniciativa ProAlt vás zve na debatu "Česká republika po reformách. Jak budeme žít ve zreformovaném světě?", která se koná ve středu 18. dubna od 19:00 do 22:00 na Novotného lávce 5, Praha (místnost č. 318).

Debatu pořádá iniciativa ProAlt v rámci Týdne protestů kampaně Stop vládě.

Vystoupí na ní Jiří Šteg a Jan Májíček.

27609

Michaela Siváková: Líbí se mi Čercheňa i George Benson

16. 4. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 7 minut

Mezi romskou mládeží i pro-romskými aktivisty a pracovníky nevládek zaznamenává velkou sledovanost a oblibu nedávno založená stránka Nejkrásnější Romka na facebooku. Redakce Romano hangos by ráda vyšla vstříc i mladším čtenářům. Rozhodla se proto letos přinést vždy v každém čísle nejen sérii fotek, ale i životní příběh a názory jedné z těch, jejichž fotografie bývají na této stránce "lajkované", komentované a soutěží zde se snímky dalších slečen.

Bisfenol A: Švédsko oznámilo zákaz v obalech potravin pro děti

16. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Bisfenol A je po desetiletí významnou průmyslovou chemikálií, které se ročně vyrábí milióny tun hlavně pro potřeby platiskářského průmyslu. Bisfenol A je látka toxická pro vodní organismy a schopná narušovat hormonální systém (tzv. endokrinní disruptor). Proto jsou intenzivně studovány rozmanité negativní účinky, které by mohl mít na lidské zdraví. Pravděpodobně může hrát roli při vzniku vážných onemocnění jako cukrovka 2. typu, rakovina prsu, varlat nebo prostaty. Největší obavy odborníků vzbuzuje působení bisfenolu A na zdraví novorozenců a malých děti.

Švédská vláda ohlásila 12. dubna, že přijala řadu opatření týkajících se bisfenolu A. Jedním z nich je zákaz použití v obalech potravin určených dětem do 3 let věku.

Podrobnosti naleznete ZDE.

Talibán v Afghánistánu přešel do protiútoku

15. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Hnutí Talibán v Afghánistánu zahájilo koordinované útoky na cíle v Kábulu, ale i v jiných částech země. Existují zprávy o útocích přinejmenším na sedmi místech v hlavním městě. Mluvčí Talibánu oznámil, že bojovníci provádějí útoky na velvyslanectví uvnitř diplomatické enklávy, na velitelství NATO a na budovu parlamentu ve západě města. V Kábulu je slyšet výbuchy a střelbu.

Kryl a Landa -- Básník a hulvát

15. 4. 2012 / Boris Cvek

čas čtení < 1 minuta

Zase jsem narazil na to, jak se písně Karla Kryla nějak spojují s Danielem Landou, což mne nesmírně popuzuje, neboť je to svědectví o naprostém pohrdání Krylovým univerzalistickým, humanistickým dílem, které je v přímém rozporu se vším, co představuje Daniel Landa.To že Radiožurnál často hraje Landovu píseň o nadějí v posmrtný život, kde budou čisté záchody a nebude "finančák", krásně ukazuje na to, jak Landa chápe křesťanství a jak si ho plete s neplacením daní. Pro mne je to, že se Kryla chopil zrovna Landa, srovnatelné s představou, že se básní a étosu Jana Zahradníčka chopí KSČM.

Odporná banda Věcí veřejných

14. 4. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Před rokem jsem napsal článek "Spolek charitativní pomoci pro zámožné", kde jsem vyslovil názor, že Bártovo i Škárkovo chování je trestným činem. O Bártovi jsem napsal přímo tato slova:

"Taky bych byl na Bártově místě rozrušen - ne však lidskou nevděčností, ale tím prostým faktem, že jeho charitativní činnosti se normálně říká korupce. Všichni ti, kdo na tom brífinku stáli kolem Bárty, musejí dobře vědět, že se tak stavějí za panem ministrem výslovně přiznanou korupci ústavního pořádku (že by byli lépe placeni než Škárka a Huml a Kočí?)."

ANALÝZA PROJEDNÁVÁNÍ STÍŽNOSTÍ NA RADU ČESKÉHO ROZHLASU A RADU ČESKÉ TELEVIZE

Protiprávnost pod záminkou práva na právo

14. 4. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 44 minut

Volební výbor Sněmovny, který má v gesci bdění nad dodržováním mediálních zákonů, se začal ve čtvrtek zabývat třemi stížnostmi na porušení zákonů Radou Českého rozhlasu a Radou České televize, kterými jsem poslance "obtěžoval" v minulých měsících. Zákon totiž praví, že mediální rady jsou odpovědné ze své činnosti Parlamentu. Dopadlo to přesně tak, jak jsem očekával, ba hůř. Za patnáct let, co jsem v Poslanecké sněmovně akreditován jako novinář a za dvanáct let, po které se zabývám mediální legislativou, jsem nezažil tak diletantské projednávání, takovou aroganci a ignorování zákona samotnými poslanci, jako teď.

Státem legalizovaná lichva

13. 4. 2012

čas čtení 6 minut

O níže uvedeném otřesném případě informuje Renata Haráková z organizace IQ Roma servis. Konkrétní jména a názvy firem byly z případu odstraněny. Jde v této etapě o informaci o tom, co je v důsledku špatné legislativy v ČR možné.

Fotografie, která stále klame svět

13. 4. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Před několika dny si svět připomněl památku 11 541 obětí obléhání Sarajeva v průběhu bosenské války. Bosenský konflikt stále vyvolává různorodé vášně, stejně tak i prezentace, ačkoliv existují pevně daná fakta, s nimiž žádná ideologie pohnout nemůže. Článek, který nedávno otiskl list Guardian, opět potvrdil, že jednostranný pohled na tragédii na Balkáně, kdy je bezvýhradně definován srbský viník na jedné straně a jeho chorvatské a bosensko-muslimské oběti na straně druhé, stále přežívá. Autor článku na potvrzení svých argumentů vytahuje proslulou fotografii Fikreta Aliče, jež měla tenkrát dokázat, že Srbové páchají stejná zvěrstva jako nacisté a ostatní jsou jimi jen bezmocně masakrováni.

Čunkiáda II.

13. 4. 2012 / Petr Wagner

čas čtení 1 minuta

Na naší politické scéně existuje zajímavý fenomén. Důvěryhodnost se měří prizmatem soudních rozsudků. Kdo není v teplácích, může být vrcholným politikem. Pravda, někdy je potřeba nadstandardních odklonění spravedlnosti, aby se dotyčný politik teplákům vyhnul.

Druhý pilíř slibuje vyšší důchod mladým na úkor generace jejich rodičů

13. 4. 2012 / Tomáš Fiala

čas čtení 5 minut

Představme si, že by se někdo přišel zeptat: "A co mi vlastně nabízí ten druhý pilíř a co je to ten opt-out? Ale vysvětlete mi to srozumitelně, lidsky, jsem obyčejný člověk, nejsem ekonom." A dostal by následující odpověď: "To znamená, že pokud budete ochoten odvádět nějakému penzijního fondu 2 % z Vaší hrubé mzdy, můžete si k nim přidat ještě další 3 %, která byste jinak odevzdával na důchody svým rodičům a jejich vrstevníkům."

Nestydatost!

13. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Ve středu dne 11. dubna 2012 schválila naše vláda tzv. úsporná opatření. V jejich rámci schválila asi nejkrutější opatření za poslední léta pro naše nejchudší spoluobčany: zrušení Doplatku na bydlení. Doplatek na bydlení je částka, kterou dostávají zejména bezdomovci, kteří si z ní platí ubytování v azylových domech a na ubytovnách. Ti tedy, pokud to schválí náš pravicový parlament, přibudou k těm, kteří již žijí přímo na ulici. Bratře Nečasi, jak si tento škrt vyřešíte s Bohem, který nás bude soudit podle toho, co jsme udělali pro ty nejubožejší? Nevím, co dřív, zda hledat kapesník k otření slzí nad příštím osudem českých bezdomovců, či burcovat na demonstraci na 21. dubna 2012 na Václavské náměstí. Asi obojí, píše čtenářka Eduarda Heczková.

"Napoleon" na Elbu nemíří

13. 4. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Tak nám odsoudili Víta Bártu. Jenže do vězení nepůjde, dostal za úplatky jen osmnáctiměsíční podmínku. Soud zohlednil fakt, že vylákání "půjček" ze strany Jaroslava Škárky bylo součástí plánu na Bártovu diskreditaci, že Škárka manipuloval s nahrávkou a během své výpovědi u soudu lhal. Proto sám Škárka míří na tři roky za mříže. Snad mu tam pobyt brzy zpříjemní známý kolega vězeňský psycholog...

Žižka & Švejk - společnost s ručením velmi omezeným

13. 4. 2012 / Josef Mikovec

čas čtení 9 minut

"Jeroným Pražský, upálený v Kostnici roku 1416, rovnou vyhlašuje, že Čechové jsou "svatosvatý národ" a bezprostřední potomci Řeků. V době české reformace, takzvaného husitství, tak již můžeme plně mluvit o českém mesianismu..."
Petr Hlaváček

"Ne, Švejka vám neprodám.
Vy to nečtete jako literaturu, ale jako návod, jak žít !"
Kreslený vtip Vladimíra Renčína

Bývali Čechové statní junáci

Bertold Brecht řekl "Nešťastný národ, který potřebuje hrdiny". Nešťastnější je však národ, který potřebuje nepravé a nepravdivé hrdiny, nepravou a nepravdivou historii. Měli jsme hrdiny, před kterými se docela třáslo půl Evropy. Osobnosti, ke kterým celý svět vzhlížel s bázní nebo úctou a obdivem, pokud o nich věděl. Hrdiny slavné i proslavené, což se doposud rádo zaměňuje. Hrdiny pravé a skutečné i nepravé, padělané a neskutečné i vytvořené z důvodů potřeb. Hrdiny literární, kteří by měli mít své místo v literatuře a literární historii, ne však v dějinách, hodnocení historie, propagandě a tvorbě národního charakteru. Jedním takovým přístupným hrdinou je nezaměnitelný, Josef Švejk coby ukazatel, předloha a vzor.

Česká DNA

13. 4. 2012 / Bohumír Tichánek

čas čtení 5 minut

Někteří lidé dnes spílají sami sobě - odsuzují svůj český národ. Příčinou rozmrzelosti bývá nejen neuspokojivé politické vedení státu, ale i veřejnost, jež ono vedení určila. Můžou za to mladí? Můžou za to voliči stran - netykavek? Anebo byl rozhodující přístup toho voliče, který do důležitého postavení českého premiéra zvolil právě rozvážného předsedu ODS?

Postřelený Froilán

13. 4. 2012 / Lubomír Molnár

čas čtení 2 minuty

Na velikonoční pondělí přivezli do nemocnice ve městě Soria chlapce se zraněnou pravou nohou. Bylo zjevné, že příčinou zranění jsou broky z pušky. Chlapec, hezký jako obrázek, vlnité vlasy, všehovšudy třináctiletý. V zemi kde pětisetletá arabská nadvláda zanechala bohaté tradice užívání střelného prachu, nejsou zranění střelnou zbraní či od petard, rachejtlí a ohňostrojů nic neobvyklého, kdyby...

Nevychovanost, trapasy, paskvily. To lze vidět v pořadu Máte slovo

13. 4. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 7 minut

Kladu si otázku, kdo je více trapný, zda ten, který pustí paní Jílkovou jako moderátorku do pořadu Máte slovo, nebo samotná paní Jílková, nebo jako host, nepřehlédnutelný pan ministr zdravotnictví Heger.

Středobodem, jakkoliv by to měli být hosté, byla, je a nejspíše i nadále zůstane (jak dlouho ještě?) paní Jílková. Ta je nepřehlédnutelná už svou vždy nepřehlédnutelnou róbou, což ovšem by tak nevadilo jako to, že je zcela nepřeslechnutelná! Budiž mi prominuto, ale nemohu jinak než se vyjádřit, že ta mele, mele a mele stále tu svou, ústa nezavře ani tenkrát, když ji host požádá o dokončení, skáče do řeči a nenechá hosty dokončit svou větu či myšlenku. Dokonce je tak "oprsklá", že mluví-li někdo a ona už o jeho slova nejeví zájem, klidně se obrátí k jinému hostu a odvede pozornost na jiné téma, čímž se tak od hovořícího hosta distancuje a ukončí jeho řeč. V lidové hantýrce se tomu říká, že takový člověk "má vychování řeznického psa".

Kterak Drábkovi drábkové honí sprosté podezřelé

12. 4. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

Ministr Drábek zjevně soutěží s ministrem Kalouskem v tom, čí exkrement lid v podhradí na svých hlavách už neunese. Protože jde zjevně o prestižní záležitost, nedají si pokoj.

Zatím posledním trumfem ministra práce je pokyn, jímž jemu podřízený Státní úřad inspekce práce (SÚIP), přikazuje svým inspektorům, aby razantně přitvrdili v buzeraci zaměstnavatelů i zaměstnanců.

Vláda "zapomněla" škrtnout stropy na odvody na důchodové pojištění

12. 4. 2012 / Miroslav Opálka

čas čtení 4 minuty

Vláda ČR urychleně rozšířila ve středu svůj program jednání o vládní novelu zákona č. 55/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve které Parlamentu ČR předkládá návrh na změnu valorizačního vzorce u vyplácených důchodů. Svou většinou ve sněmovně zákon jistě prosadí, a tak dojde ke snížení reálné výše důchodů. Zdá se, že členové vlády, hledaje různé úspory a zdroje ke snižování tempa zadlužování veřejných rozpočtů, „zapomněli“ na zrušení stropů na odvody na důchodová pojištění.

Od Marxe k etnologii

12. 4. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut

Gumiljov, Lev Nikolajevič: Od Rusi k Rusku. Dauphin, Praha 2012. 346 stran. ISBN 978-80-7272-399-7. Přeložil Bruno Solařík.

Je široce známo, že marxističtí myslitelé mívali s pochopením kolektivní identity a etnicity zvláště zhruba stejné obtíže jako současná bruselská byrokracie - a to až do té míry, že to u nich vedlo k řadě nebezpečně překompenzovaných komplexů. Když "disidentský" ruský historik a etnolog Lev Gumiljov v doslovu své poslední knihy konstatuje, že Rusko fungovalo dotud, dokud od svých národnostně a kulturně velmi pestře složených obyvatel kromě poslušnosti nevyžadovalo také stejnost, ale naopak tolerovalo každému vlastní tradice a zvyklosti, zní to docela aktuálně. "Kdo se chce podobat někomu druhému?", vznáší Gumiljov řečnickou otázku, za niž by ho někteří Češi vyškolení na marxleninismu (a uniformní průmyslové moderně) patrně ocejchovali coby "liberála" - a varovně zvedali prst, že myšlenkově uvízl v 60. letech. Leckdo si přitom právě v této souvislosti vybaví vztek německého filosofa Jürgena Habermase nad politikou současné kancléřky, která ničí poválečnou praxi propojené Evropy, v níž si ještě každý národ mohl uchovat vlastní životní formu. A protože magni fures parvum ducunt, další si mohou zase vybavit bědování nad tím, že prý roztříštěná česká levice nemá sjednocujícího Fica...

Mezinárodní měnový fond varuje: Západní vlády podceňují prodlužující se délku života

12. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Mezinárodní měnový fond uvedl, že i mírné prodloužení délky života povede k vzniku obrovského břemena pro státní rozpočet evropských eokonomik. Dodal, že západní vlády systematicky podceňují, jak rychle se prodlužuje délka života. Průměrná délka života je prý v současnosti podhodnocována o asi tři roky, co znmená, že by veřejný dluh např. v Británii stoupl z nynějších 76 procent HDP na 135 procent HDP.

Podle oficiálních britských statistik se muži narození r. 2010 mají průměrně dožít věku 78,2 let a ženy věku 82.3 let. Očekává se, že asi třetina dětí narozených v roce 2012 se dožije sta let.

34664