Průběžné zpravodajství:

Třetí vlna covidu postihuje Evropu

14. 3. 2021

čas čtení 3 minuty
V sobotu 13.3.  bylo v ČR zaznamenáno dalších  6 914 nových denních nákaz. (O víkendu systémy v ČR nefungují.) V ČR do 13. 3. zemřelo  23 226 lidí, to je denní nárůst o 143 mrtvých.   V nemocnicích je 8365 lidí.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 399 078 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Počet očkovaných v ČR je stále strašně malý. V sobotu 13.3.  bylo v ČR očkováno jen 16,409 osob! Ukončeno bylo očkování jen  u 1249 osob! Celkem je vykázáno 1 068 683 očkovaných dávek. Pro srovnání: V Británii bylo v sobotu 13.3. očkováno 369 578 lidí. Celkem je v Británii první vakcínou proočkováno 35,5 procent obyvatelstva.

- Británie v neděli registrovala 4618 nových denních nákaz a 52 denních úmrtí. Má ovšem šestkrát více obyvatel než ČR, která v sobotu registrovala 6914 denních nákaz a 143 úmrtí.

- Šéf britské Labouristické strany Keir Starmer (58) byl očkován na covid.

- Brazilský ministr zdravotnictví Eduardo Pazuello bude odstraněn z funkce, oznámila Bolsonarova vláda. 

 


- Itálie v neděli registrovala 264 úmrtí a dalších 21 315 denních nákaz. Minulou neděli to bylo 207 úmrtí a 20 724 nákaz.

- Holandská policie použila vodních děl a obušků proti několika tisícům protilockdownových demonstrantů v Haagu, den před všeobecnými volbami. V Holandsku platí od ledna tvrdý lockdown. Je zakázáno setkávání více než dvou lidí, restaurace a bary jsou uzavřeny a platí noční zákaz vycházení. Většina voličů lockdown podporuje, vzhledem k vysoké míře nákazy v Holandsku. Lockdown platí od 23. ledna a byl prodloužen do konce března.

- Irsko dočasně pozastavilo užívání vakcíny AstraZeneca, v důsledku norské zprávy, že se v Norsku vyskytly čtyři případy srážlivosti krve. Irsko konstatuje, že nejsou žádné důkazy o tom, že by tyto případy měly cokoliv společného s vakcínou.

- Třetí vlna covidu postihla Evropskou unii a vynutila si obnovení omezení. Nové varianty se šíří v Itálii, ve Francii, v Německu a v Polsku. Infekce v EU je nyní nejvyšší od začátku února. Země EU jsou postiženy pomalým očkováním. 
 

- Očkovací strategie Anglie se rozloží, pokud země nezačne urychleně řešit sociální nerovnost, varují experti. Existují obrovské rozdíly mezi mírou očkování mezi chudými a bohatými oblastmi, až o 25 procent.  ZDE 

- Francesco Zambon, pracovník Světové zdravotnické organizace v Benátkách, byl donucen k rezignaci, poté co svědčil o tom, že na něj vyvíjeli nátlak, aby utajil skutečnost, že Itálie neaktualizovala svůj protipandemickýá plán od roku 2006. ZDE 

- Ministr zdravotnictví v Jordánsku rezignoval poté, co v nemocnicích zemřelo nejméně šest pacientů v důsledku nedostatku kyslíku. ZDE  

- Není pochyb, že Británie bude na podzim postižena další vlnou koronaviru, řekl v televizi profesor Ian Diamon, ředitel britského státního statistického úřady. Hlavní britský vládní zdravotník profesor Chris Whitty také zdůraznil, že je pro Británii stále riskantní rozvolňovat protikoronavirová opatření, přestože bylo očkováno více než 35 procent obyvatelstva.

- Rusko zaznamenalo 10 083 nových nákaz za posledních 2 hodin a 395 dalších denních úmrtí.

- Dva lidé byli v Kodani zatčeni při protikaranténních protestech. Jeden člověk házel na policii rachejtle, druhý se choval násilně. Demonstranti skandovali "Svobodu pro Dánsko!"


Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
7107

Diskuse

Obsah vydání | 16. 3. 2021