Koronavirus: Světová zdravotnická organizace apeluje na politiky, aby ukončili "ostudnou nerovnost v distribuci vakcín"

11. 8. 2021

čas čtení 3 minuty
Nejpostiženějšími oblastmi nákazou jsou Praha (22,7 nákaz na 100 000 obyvatel), Praha-východ (21,17), Jihlava (25,51), Olomouc (21,66), České Budějovice (24,92), Tachov (20,12). Plzeň (18,59). Nákaza je stále relativně mírná, avšak velmi silně rozšířená po mnoha místech v ČR. V úterý 10.8. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 263  denních nákazV ČR do 10.8. zemřelo 30 371 lidí.. V nemocnicích je 52 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 675 450 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

První dávkou bylo v ČR očkováno 5 598 519 osob, i druhou dávkou  4 970 839 osob. Před nebezpečnou variantou delta je tedy dosud v ČR stále ještě nechráněno cca 50 procent obyvatelstva.

- Jižní Korea zaznamenala více než 2200 nových denních nákaz, je to od začátku pandemie rekord, konstatoval ve středu jihokorejský ministr zdravotnictví  Kwon Deok-cheol.

- Světová zdravotnická organizace naléhá na 20 nejmocnějších světových politiků, aby ukončili "ostudnou" globální nerovnováhu v přístupu k vakcínám, které nemají chudé země, aby  se do letošního října zabránilo dalším vlnám covidu.

- Rusko zaznamenalo 799 nových denních úmrtí na covid. Už po čtvrté tento měsíc je to absolutní rekord.

- Pracovníci, kteří se vrací v Británii do kanceláří, mají problém s hlukem. Studie 2000 úředníků zjistila, že se kvůli hluku v kanceláři nedovedou soustředit na práci, nemají v zaměstnání dostatečně funkční onlinovou infrastrukturu pro videokontakty a více než polovina konstatuje, že při práci doma byli daleko produktivnější, zejména mladí.

- Thajsko začíná testovat očkování prostřednictvím nosního spreje, po "slibných" testech na myších.

- Facebook odstranil stovky účtů, generovaných v Rusku, které šířily dezinformace proti očkování. Zaměřovaly se na občany v Indii, v Latinské Americe a v USA.

- Americký vládní poradce varuje, že se koronaviru nikdy nezbavíme a bude to sezónní infekce.

- Ruský ministr zdravotnictví Michail Muraško uvedl, že vakcína Sputnik V je vůči variantě delta účinná "z asi 83 procent", což je méně, než se původně usuzovalo.

- Třetí, posilovací vakcína se zřejmě bude v Británii dávat lidem se slabým imunitním systémem, ale asi ne všem lidem starším 50 let.

- Britský ministr zdravotnictví Sajid Javid se vyjádřil, že se připravuje v Británii od podzimu posilovací očkování třetí dávkou,a však čelný expert konstatoval, že takové rozhodnutí věda nepodporuje a je zbytečné.

 

- Dosáhnout stádní imunity ve společnosti s variantou delta je nemožné, varoval Dolní sněmovnu čelný britský vakcinolog Pollard, protože vakcíny sice chrání před vážným průběhem nemoci a smrtí, nezastaví ale šíření viru, takže ho nakonec dostane každý a neočkovaní lidé jsou ohroženi smrtí.

- Německo plánuje zrušit testy zadarmo, aby přimělo občany se nechat očkovat.

- Thajská vláda ustoupila od široce kritizovaného předpisu, jímž chtěla stíhat "osoby šířící zprávy vyvolávající strach". Šlo především o kritiku neefektivnosti thajské vlády v boji proti koronaviru.

- Armáda v Myanmaru uskutečnila od únorového puče nejméně 252 útoků a hrozeb proti zdravotníkům. Usmrtila nejméně 25 zdravotniků a blokuje úsilí proti nové vlně koronaviru.

- Donald Trump se "bál", když "hrdinně" vystoupil na balkón v Bílém domě poté, co byl propuštěn po vážné infekci koronavirem z nemocnice, tvrdí jeho sestřenice Mary Trumpová. Identifikovala v Trumpově tváři pro rodinu charakteristický výraz děsu.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE 

2
Vytisknout
6564

Diskuse

Obsah vydání | 17. 8. 2021