Ukrajina by se mohla stát pro Rusko novým Afghánistánem

6. 12. 2021

čas čtení 2 minuty
 

Znepokojujicí časy, píše nestor britských televizních novinářů, reportér John Simpson: Rusko se chová, jako že chce provést invazi na Ukrajinu, Čína se zase připravuje k invazi na Tchajwan. Obojí by ohrozilo světový mír, obojí invaze by zavedly úplně nový, brutální světový pořádek. Musíme doufat, že jsou to jen teatrální akce.



Demokratický senátor za Connecticut Chris Murphy řekl v neděli v televizi CNN: "Byl jsem na Ukrajině šestkrát. Viděl jsem ty výzvědné informace, ta hrozba je závažná. Myslím, že není náhražka za osobní diplomacii. Takž doufám, že ten videotelefonát mezi prezidentem Bidenem a prezidentem Putinem k něčemu povede.


Jestli se Rusko rozhodne provést invazi hlouběji na Ukrajinu, byla by to pro Moskvu historická chyba. V této chvíli Moskva okupuje východní část Ukrajiny. To je ta část Ukrajiny, která nemá tentýž postoj ukrajinského nacionalismu jako ostatní Ukrajina. Ukrajina se může pro Rusko stát novým Afghánistánem jestliže se Rusko rozhodne provést invazi hlouběji do té země. A je na nás v Kongresu dát najevo, že budeme diplomatickými, politickými a vojenskými partnery Ukrajiny a že jí poskytneme zvýšené vojenské systémy, aby se mohli ubránit. Doufám, že podnikneme v nadcházejícím týdnu v Kongresu takové kroky, aby to bylo zcela jasné."

Murphy dodal: "Právě teď máme v Senátu zákonný dodatek, který by dramaticky zvýšil množství letální pomoci Ukrajině. Já ho podporuji. Republikáni v Senátu nyní tento zákonný dodatek blokují. Republikáni také blokují jmenování našich velvyslanců, zejména do Evropské unie, kde se bude dělat velké množství této práce, aby se naši spojenci sjednotili. Takže naši Republikáni si musejí uvědomit, že je tohle reálná hrozba."

Podrobnosti v angličtině ZDE 

0
Vytisknout
8201

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2021