Kolpaševo: "Odejdi, nebo zemři"

17. 5. 2023

čas čtení 1 minuta
Obyvatelé 70 % měst v Ruské federaci, a to jak těch, která jsou klasifikována jako podniková města, jejichž základní průmysl zmizel, tak i jiných, o nichž to neplatí, mají nyní pocit, že stojí před volbou "odejít, nebo zemřít". Lidé zde totiž nemají žádné vyhlídky do budoucna, tvrdí Maria Gunková, geografka na moskevské Vyšší ekonomické škole.

Její zjištění předložené v nedávné přednášce přimělo regionální zpravodajství Sedmkrát sedm v podrobném a bohatě ilustrovaném článku prozkoumat jedno takové město, Kolpaševo v Tomské oblasti.

Jejich rozhovory s obyvateli tohoto kdysi pulzujícího města daleko od civilizace potvrdily zjištění Gunkové a naznačují, že síly, o kterých se obvykle předpokládá, že jsou omezeny pouze na firemní města, nyní zasahují stále větší podíl z více než 1 100 ruských měst. V takovém rozsahu se vymírání velké části Ruska a růst jeho megalopolí nezastaví.

A to znamená, že současné ruské vládní programy na pomoc firemním městům nejenže nejsou pro tato místa adekvátní, ale je třeba je rozšířit na velkou část ruských malých a středně velkých měst, která nikdy nebyla zahrnuta do kategorie "podnikových měst".

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
3372

Diskuse

Obsah vydání | 19. 5. 2023