Dva drůbežáři v Anglii mají pozitivní test na ptačí chřipku

17. 5. 2023

čas čtení 3 minuty
 

Zdravotníci sdělují, že neexistují žádné známky přenosu z člověka na člověka, ale v rámci prevence se provádí sledování kontaktů



Podle britské Agentury pro zdravotní bezpečnost (UKHSA) byli dva pracovníci drůbežářského podniku pozitivně testováni na ptačí chřipku poté, co přišli do kontaktu s nakaženými ptáky na téže farmě v Anglii.

Případy byly zachyceny v rámci screeningového programu pro osoby, které přišly do úzkého kontaktu s virem, ačkoli ani u jednoho z nich se neprojevily příznaky nákazy a oba byli od té doby testováni s negativním výsledkem.

 
Zdravotníci uvedli, že nebyly zjištěny žádné známky přenosu viru z člověka na člověka, který se dramaticky rozšířil v populacích volně žijících ptáků a postihl i další druhy, ale dodali, že u jednoho z pracovníků se preventivně provádí sledování kontaktů.

"Současné důkazy naznačují, že viry ptačí chřipky, které pozorujeme kolovat u ptáků po celém světě, se nešíří snadno na lidi," uvedla profesorka Susan Hopkinsová, hlavní lékařská poradkyně UKHSA. "Nicméně již víme, že virus se může šířit na lidi po úzkém kontaktu s infikovanými ptáky, a proto prostřednictvím screeningových programů, jako je tento, sledujeme lidi, kteří byli vystaveni tomuto riziku, abychom se o tomto riziku dozvěděli více."

Na základě načasování expozice drůbežářských pracovníků a výsledků jejich testů UKHSA uvedla, že se domnívá, že jeden z případů nebyl nakažen ptačí chřipkou, ale vdechl do nosu a krku materiál obsahující virus, který vyvolal pozitivní výsledek nosního stěru.

Ve druhém případě zdravotníci nákazu virem nevyloučili, i když stejně jako v prvním případě mohla osoba vdechnout virus, který se neprojevil jako infekce. Úřad UKHSA uvedl, že tato osoba je předmětem probíhajícího vyšetřování a že bylo provedeno preventivní sledování kontaktů. Oba případy se týkají kmene ptačí chřipky H5N1.

Tyto dva případy jsou nejnovější od ledna 2022, kdy byla zjištěna nákaza ptačí chřipkou u jedné osoby žijící v jihozápadní Anglii. Úřad UKHSA nezjistil žádné důkazy o dalším přenosu od nakažené osoby. Agentura uvedla, že tyto dva nové případy nemění úroveň rizika pro lidské zdraví, která zůstává pro běžnou populaci "velmi nízká".

"V celosvětovém měřítku neexistují žádné důkazy o šíření tohoto kmene z člověka na člověka, ale víme, že viry se neustále vyvíjejí, a proto jsme i nadále ostražití a sledujeme jakékoli důkazy o změně rizika pro populaci," uvedl Hopkins. "I nadále je velmi důležité, aby se lidé vyhýbali dotýkání se nemocných nebo uhynulých ptáků a aby se řídili radami Defra ohledně hlášení."

Týmy ochrany zdraví v UKHSA denně kontaktují osoby, které jsou vystaveny vysokému riziku nákazy ptačí chřipkou, a ptají se jich na případné příznaky. Poslední dva případy byly zjištěny v rámci programu asymptomatického dozoru agentury, kdy jsou pracovníci drůbežářského průmyslu požádáni o odběr výtěrů z nosu a krku, které jsou testovány na přítomnost viru po dobu 10 dnů po nákaze.

Někteří pracovníci jsou také požádáni o provedení krevních testů z prstu, které UKHSA kontroluje na přítomnost protilátek proti ptačí chřipce, což by ukázalo na infekci, která vyvolala imunitní obranu organismu.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4118

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2023