Skončí parlament jako shromáždění excentriků, neboli O právech a o povinnostech

11. 6. 2009 / Uwe Ladwig

Jan Čulík vznesl v BL velice odůvodněnou otázku, jestli Evropský parlament skončí jako shromáždění excentriků, protože ona očividně stále se snižující účast občanů na volbách vede k tomu, že stoupenci výstředníků mají sílící hlas. To si uvědomili němečtí politici a začali se rozmýšlet, co by se proti tomu dalo dělat...

Základem demokracie je ovšem pochybná důvěru v důmyslnost a přiměřenost mínění většiny obyvatelstva. Proto si někteří politici, jako například německý federální ministr vnitra Wolfgang Schäuble, myslí, že by se měl budit zájem voličů budoucími přímými volbami evropského prezidenta. Jiný návrh se mi ale zdá být zajímavější, protože ve spojení s ním by lidé pochopili, že v politice nejsou práva vlastně oddělitelná od povinností. A tak, jak se právo na práci nedá oddělit od povinnosti, tak i volební právo by mělo být spojeno s odpovídajícím úvazkem účastnit se aktivně budoucích voleb.

Podle mého byl tenhle názor nepřímo potvrzen zajímavým způsobem reakcí na návrh člena strany sociálních demokratů a poslance německého federálního parlamentu Jörna Thießena, že k hlasováním oprávnění, ale voleb se neúčastnící občané by měli platit za trest pokutu 50 euro. V listě Bild-Zeitung se ozvalo mnoho lidí, kteří jsou proti tomu, někteří dokonce Thießenovi za to nadávali do nacistů.

Tenhle Thießenův nápad ale není vůbec nic nového, i já jsem například už o tom psal v roce 2007 v BL pod titulkem 'Volit, nevolit: netrhejte ostny kaktusu, aneb povinnost demokratů'. Dalo by se ovšem mluvit o tom, jestli a jak by se měla trestat případná neúčast ve volbách v různých částech EU. Přes všechny pochybnosti v důmyslnost a přiměřenost mínění většiny obyvatelstva by se podle mého mínění volební povinnost zavést měla, a to nejen ve volbách do evropského parlamentu. Nebo myslíte, že by se tohle od občanů nemohlo očekávat ?

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 11.6. 2009