Musáví vyzývá k "umírněným" protestům, Revoluční gardy vyhrožují demonstrantům

22. 6. 2009

KD│Íránské Revoluční gardy vyhrožují, že potlačí jakékoliv další opoziční protesty ohledně sporných prezidentských voleb, a varují demonstranty, aby se připravili na "revoluční konfrontaci", pokud znovu vyjdou do ulic, napsali Alí Akbar Dáreiní a Jim Heintz na Serveru Salon.com. Gardy, které jsou "armádou v armádě" a podporují nejvyššího vůdce Chameneího a prezidenta Ahmadínežáda, nařizují demonstrantům "ukončit sabotáže a pouliční potyčky" a označily odpor proti volbám za "spiknutí" proti Íránu.

Opoziční lídr Musáví v neděli v noci vyzval své příznivce k pokračování v protestech, vybídl je však k umírněnosti a naznačil, že mají hledat alternativní cesty k vyjádření nesouhlasu neohrožující jejich bezpečí, jako například rozsvícení automobilových reflektorů během odpoledne. Označil přitom příslušníky bezpečnostních jednotek za "bratry" a "ochránce revoluce a režimu". Bývalý reformní prezident Chatámí vydal prohlášení na podporu pokojných demonstrantů, v němž hovoří o tom, že "civilizovaný protest" je nezadatelným právem všech. Prohlásil též, že Rada strážců je sama podezřelá ze zapletení do volebního podvodu a nemůže tedy věrohodně posuzovat správnost volebních výsledků. Není jasné, zda se opozice pokusí ve městě přeplněném policejními checkpointy zopakovat masová shromáždění. Navzdory radikálním prohlášením se zatím zdá, že nenašla strategii, která by jí umožnila udržet si iniciativu. Oficiální údaje hovoří o 10-12 lidech zabitých jen během sobotních střetů s bezpečnostními jednotkami, neoficiální údaje jsou několikanásobně vyšší. Podle policie bylo jen v sobotu uvězněno 457 lidí.

Státní televize odvysílala prohlášení o tom, že do pouličního násilí jsou údajně zapojeni exiloví teroristé ze skupiny Lidoví íránští mudžáhedíni (MEK). (Tato skupina se podle íránských zdrojů v Paříži přihlásila k sobotnímu bombovému útoku na Chomejního mauzoleum; vzhledem k tomu, že je v zemi všeobecně nenáviděna, ji však režim také může používat jako sjednocující obraz nepřítele - KD.) Současně byla odvysílána také údajná přiznání britských agentů "organizujících protesty".

Ministerstvo zahraničí v pondělí obvinilo zahraniční média a západní vlády z rasistické mentality a z předsudku, že Íránci patří do rozvojového světa.

Celý článek v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 22.6. 2009