20180

Tomáš Koloc

Narodil se 27. prosince 1977 v Pardubicích, žil ve Všetatech u Mělníka, Zruči nad Sázavou, Golčově Jeníkově, Praze, Hradci Králové, švýcarském Bernu, velšském Monmouthu, sudetském Tachově a v Srbči na Rakovnicku. Nyní žije opět v Hradci Králové.

Kromě Britských listů se jeho texty pravidelně objevují v týdeníku Kulturní noviny (především fejetony), měsíčnících ČiliChili (reportáže a rozhovory) a Dobrá adresa (literární útvary), a v reklamním magazínu Šťáva (rozhovory).

Po maturitě na Gymnáziu a Střední pedagogické škole v Čáslavi pracoval jako knihovník, textař, asistent stomatologa, sanitář, pouliční prodejce, pracovník technických služeb, prodavač nábytku, festivalový (Techfilm), deníkový (Haló noviny), časopisecký (revue PROSTOR) a rozhlasový (ČRo 6) redaktor.

Články publikoval také ve Tvaru, Listech, Hospodářských a Pirátských novinách, Reflexu, Meduňce, věstníku české Obce křesťanů Okruh a střed a slovenském deníku Slovo, rozhlasové rozhovory na vlnách ČRo Hradec Králové, kreslené vtipy pak v magazínech Trnky-Brnky a Srandokaps. Je autorem dvou vydaných sbírek poezie a krátkých próz: Osek (Gaudeamus, 2001) a Někdy je to blízko (Tvar, 2003) a členem týmu, který v nakladatelství Thesan připravil k vydání kompletní autorizovaný český překlad nábožensko-psychologického projektu profesorky University of Columbia Helen Schucmanové A Course in Miracles.

Během studií občanské výchovy a českého jazyka na pedagogické fakultě Univerzity Hradec Králové, která dosud nejsou uzavřena, spoluzaložil společenský čtvrtletník České listy, který souběžně převzal tradici filosofického časopisu Prométheus. Je spoluzakladatelem královéhradeckého Spolku přátel krásného slova, který v roce 2011 po deseti úspěšných ročnících přeměnil svou nejznámější aktivitu, juniorskou literární soutěž o hmotné ceny O Cenu Hradeckého Škrabáka, na soutěžní "Škrabodílny", v nichž vítězové získávají účast v kurzu tvůrčího psaní. Je vedoucím soutěžní dílny tvůrčího psaní poezie a členem redakční rady spolkového časopisu Škrabopis.

V roce 2012 ukončil absolventským představením hry Carlo Pietznera Epifánie -- moderní tříkrálová hra šestiletý studijní program Akademie sociálního umění. V současné době pracuje jako asistent v královéhradeckém charitním středisku sociálních služeb pro lidi bez domova Dům Matky Terezy a jako učitel angličtiny v jazykové škole.

Od listopadu 2005 jasně věří v Boha...

Blog autora v časopise ČiliChili ZDE

Autorův rozhovor s Igorem Chaunem pro Český rozhlas ZDE

Dokumentární film o Svatopluku Benešovi pro Českou televizi (námět, osobní výpověď) ZDE