POMOC V KRIZI:

Možnost ubytování v azylových domech

15. 12. 2010

Přečetla jsem si v BL článek o paní Martině v krizi, píše Martina Brzobohatá. Pokud můžete a chcete, tak byste jí mohli předat informaci o existenci Azylových domů pro matky s dětmi. Jedná se o pobytovou sociální službu. Azylové domy lze vyhledat například v registru poskytovatelů sociálních služeb, přístupném z webových stránek každého krajského úřadu, (většinou přes sekci sociálního odboru). ZDE

Za ubytování v AD se platí 70,- Kč za dospělého a 40,- Kč za nezletilé dítě (cena za ubytování včetně energií). Naše zkušenost je taková, že v ideálním případě lze nastoupit okamžitě do tzv. krizového pokoje a 1. platba se dá po dohodě s vedením AD odložit (např. počkají, až matce přijde rodičovský příspěvek). Bohužel do AD si člověk nemůže vzít nábytek, jen osobní věci, neboť pokoje jsou zařízené. V zařízení by měli s rodinou průběžně a systematicky pracovat sociální pracovníci, pomáhat jí najít si běžné bydlení, příp. práci, školku, novou školu atp.

Člověku v situaci paní M. bych doporučila na zajištění si náhradního bydlení (ubytování) začít pracovat okamžitě. Doporučila bych též prozkoumat výši výživného na děti (zdali nedošlo ke změnám, které by byly důvodem k podání návrhu na jeho zvýšení. Škodu, kterou paní M. způsobila její kamarádka, může paní M. soudně vymáhat. Atp. Odborné sociální poradenství v situaci paní M. lze získat zdarma u poskytovatelů této služby dle jejich působnosti. Více info lze nalézt opět v registru.

S pozdravem

Martina Brzobohatá,

ředitelka Jekhetani Luma - Společný Svět, o. s. (provozovatel Sociální poradny Mladá Boleslav)

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 15.12. 2010