Evropská dluhová krize se začíná vymykat z rukou

9. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

čtvrtek 10.00: Světové burzy utrpěly ve čtvrtek dopoledne silné ztráty. Londýnský burzovní index FTSE 100 poklesle o téměř 100 bodů na 5360.9 Asijské trhy také poklesly, japonský index Nikkei o 2,9 procent, hongkongský Hang Seng poklesl o téměř 5 procent a singapurský o 3,1 procenta.

Úroky za desetileté italské vládní obligace zůstaly ve čtvrtek dopoledne na vysoké úrovni, 7,3 procent, blízko rekordu 7,5 procent, dosaženého ve středu. Úroky za desetileté španělské vládní obligace stouply, na 5,9 procent, přiblížily se "zóně nebezpečí", kdy burzy ztrácejí důvěru ve schopnost vlád vyhnout se bankrotu.

* * *

Francie a Německo zahájily rozhovory o rozčlenění eurozóny. Vládnou obavy, že Itálie je příliš velká na to, aby ji bylo možno zachránit.

Obavy, že dluhová krize evropských států začíná být nezvládnutelnou, výrazně posílily. Politický chaos v Athénách a v Římě a hrozící hospodářský útlum vyvolaly paniku na světových trzích.

Z Bruselu přicházejí zprávy, že Německo a Francie zahájily předběžné rozhovory o rozbití eurozóny, uprostřed obav, že je Itálie příliš velká na to, aby se dala zachránit.

Navzdory oznámení Silvia Berlusconiho, že odstoupí, jakmile italský parlament schválí rozpočtové škrty, rozklad důvěry investorů v třetí největší evropskou ekonomiku vedl k rekordnímu vzrůstu úroků uvalených na italský suverénní dluh. Úrokové míry na italské státní obligace překročily 7 procent, což se považuje za kritickou hranici. V určitou dobu ve středu dosáhly 7,5 procenta. 7 procent je úroveň, která vyvolala nutno záchrany Portugalska, Řecka a Irska.

V Athénách se rozhovory o jmenování nového premiéra dostaly do slepé uličky. Budou pokračovat až ve čtvrtek ráno.

Angela Merkelová uvedla, že situace začala být "nepříjemná", a vyzvala členy eurozóny, aby zrychlili plány na těsnější politickou integraci. Vysocí činitelé v Paříži, v Berlíně a v Bruselu jednali o možnosti, že by jedna nebo více zemí opustily eurozónu, zatímco ostatní by rychle vykročily směrem k hlubší hospodářské integraci, včetně daňové a finanční politiky. "Francie a Německo o této otázce už jednají na všech úrovních celou řadu měsíců," sdělil vysoký činitel EU v Bruselu tiskové kanceláři Reuters.

Finanční regulační orgány po celé Evropě pečlivě zkoumají situaci vysoce zadlužených bank uprostřed obav, že by státy mohly zbankrotovat, anebo že by bude nutno rozbít eurozónu.

Analytikové v londýnské City se domnívají, že nynější chaos v eurozóně povede k hluboké recesi v Evropě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
16710

Diskuse

Obsah vydání | 11. 11. 2011