Strašení komunisty je směšné, dnes škodí ODS

20. 4. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Docela mne rozhořčilo, jak se Radek John bojí nástupu levice a komunistů. Především tento nástup by byl dán svobodnými volbami a "véčkaři" přece vždy tvrdili, že názor by měl být pro politiky zásadní. Dobrá otázka na celou pravicovou vládu zní takto: proč chce lid podle posledních průzkumů veřejného mínění tak jednoznačně vládu levice? Protože pravice se přinejmenším od případu Drobil, kdy nad vládou začal vládnout prezident Klaus, definitivně znevěrohodnila.

Sama ODS mne jako jejího voliče z roku 2010 přesvědčila o tom, že není reformovatelná (a po nástupu Nečase jako předsedy jsem doufal v opak), že její vazba na korupční systém v tomto státě je pro ni věcí života a smrti.

Jsem antikomunista, antikomunista mnohem tvrdší než prezident Klaus, který se komunistů zastával a který myslí k normalizační mentalitě dodnes. Já jsem antikomunista proto, že reálné komunistické systémy, včetně normalizace, chápu jako něco, co nesmírně škodilo celé společnosti, jako říši rozvratu a (s Ronaldem Raeganem) říši zla.

Když si však položím dnes, v naší současné české společnosti, otázku, co této společnosti dnes škodí nejvíce, nejsou to komunisté, nýbrž je to ODS (a celá Nečasova koalice), která po roce 1989 převzala normalizační mentalitu rozkrádání veřejného majetku a převtělila ji v kuponovou privatizaci či v opoziční smlouvu či podobné systémy vazeb, jako byla vazba Bém-Janoušek.

To je to, co dnes tuto společnost drtí, co okrádá daňové poplatníky o peníze v řádu desítek či stovek miliard, to je to, co posílá lidi do bídy a vynucuje si další absurdní a antisociální škrty a destrukci základních funkcí státu (kdybychom dokázali zabránit rozkrádání, nemusíme škrtat, ale rozkrádání je modus vivendi ODS jako politické strany s Drobilem jako jejím ideovým šéfem).

Pravice vyhrála volby s protikorupční kartou a právě v této věci totálně selhala. Jestliže si tedy dnes myslíme, že vláda ČSSD a KSČM je dnes rozumnou a vlastně jedinou cestou pro dobro celého národa, přesvědčila nás o tom právě pravice sama. A pokud jde o pravici, ta potřebuje jako sůl drtivou porážku a sebereflexi (u ODS spíše zánik, protože její odstřižení od korupčních toků by ji asi zabilo, neboť je podle všeho prorostlá rakovinou korupce až do morku kostí).

Účelové strašení komunisty ze strany Radka Johna, čunkiádních lidovců nebo poslance Doktora je dnes opravdu směšné a nechutné. Těmto lidem by už nikdo neměl věnovat pozornost.

Strašení komunisty na pozadí toho, co tu provedla pravice (o Věcech veřejných nemluvě), je zcela absurdní a věřím, že už nemůže na voliče (ani ty liberální a středové) zabrat. Nejdůležitější otázka dne zní jinak: dokáže se ČSSD (nikoli už komunisté) vyrovnat se svou opozičně-smluvní minulostí? Nebude další volební období probíhat ve znamení objevování toho, že ČSSD je stejně prorostlá korupčními klikami jako ODS?

0
Vytisknout
15126

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2012