Peake dokončuje podvodný projekt

20. 4. 2012 / Petr Uhl

čas čtení 4 minuty

Byla to lákavá představa, že Nečasův kabinet padne. Nové volby jsou dnes nadějí, vyjádřenou už před staletími Janem Ámosem Komenským: "Věřímť i já Bohu, že po přejití vichřic hněvu vláda věcí tvých k tobě se opět navrátí, ó lide český."

Ono to ale brzo nebude. Souručenství koalice po nahrazení Věcí veřejných (VV) novou platformou Karolíny Peake, tedy starými poslanci nové "platformy", stojí na pevné vazbě každého poslance k jeho mandátu, jenž by rozpuštěním Sněmovny zanikl. A dvojnásob pevnou mají tuto vazbu poslanci VV. Toto volební období je posledním, kdy si mohou mandátu a jeho slastí ještě užít. Strana VV už skončila.

Když v úterý Peake oznámila odchod z VV, věděla, že i další poslanci přestoupí do její "platformy". A protože ODS a TOP 09 mají 93 poslanců, musí těch odpadlíků být i s Peake aspoň osm. Ona jistě doufá, že jich bude deset, třeba i s poslancem Michalem Doktorem, zvoleným za ODS, který není v žádném poslaneckém klubu. To by pak koalice měla 103 poslance, tedy Nečasem požadovanou "jasnou" či "bezpečnou" většinu. A deset poslanců je přesně ten počet, který podle zákona smí smí vytvořit ve Sněmovně nový klub pod jiným názvem. než je název strany, za niž byli zvoleni. I ten nový klub Nečas vyžaduje, kvůli vážnosti, která má zakrýt fakt, že odpadlíci odešli ze strany, jíž dali občané hlasy, a to na její program a sliby.

Je více důvodů, proč by vláda měla padnout. Tři jsou společné celé vládní koalici. Jsou to asociální reformy, právem nazvané šílenými, a jiné ubírání kyslíku chudším vrstvám, aby bylo dost prostředků pro bohatší, pro banky a tuneláře. Je to i neochota jakkoliv omezovat korupci a klientelismus a krotit mafie. A je to také neschopnost spravovat zemi, prohlubovat evropskou spolupráci a čerpat peníze z evropských fondů. Pokud jde o VV, přistupují k tomu ale i další vady. Tato strana neplnila volební sliby -- například zavádění referend a progresívního zdanění, rušení regulačních poplatků ve zdravotnictví, prohlubování EU atd. Na rozdíl od ODS a TOP 09 nebyly VV nijak programově vymezeny, vydávaly se za "středovou" stranu.

Žádná z těchto vad a selhání Karolíně Peake a odštěpenecké části VV dva roky nevadila. Při prásknutí dveřmi nyní mluvila jen o vydírání, ultimatech a destrukci. Její dnešní výhrady ke stylu stranické práce, k nečitelnosti a nedůvěryhodnosti jsou neurčité. Jakoby jinými vadami VV netrpěly.

Peake nyní část VV vlastně odvádí k ODS. Byla v ní členkou už v letech 1997 -- 1998. Potvrzuje se to, co se říkalo před dvěma roky před volbami do Sněmovny, že VV jsou jako podnik bezpečnostní agentury jen podvodným uskupením, takovým utajovaným a jakoby protikorupčním béčkem ODS. Prostě podfuk na voliče. Peake je ve vládě jako její místopředsedkyně. Je to ale jen trafika, Peake nestojí v čele žádného ministerstva či jiného úřadu státní správy, který by měl vlastní rozpočet a byl by oprávněn vydávat obecně platné právní předpisy. Proto vytlačuje z křesla ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Ten sice ustrašeně, ale přece jen výrazněji než dříve vystupuje proti zájmům korupce a mafie hlavně ve státním zastupitelství, rozhodně výrazněji než Peake.

Karolínu Peake kritická situace ve státním zastupitelství nepálí, jde jí jen o ni samotnou. Po odvolání Renaty Vesecké z vedoucí funkce nikdy nepodpořila další nutné, ba nezbytné personální změny. A podporu Petra Nečase má Pospíšil střídavou, v poslední době spíše klesající. Ani většina ministrů a vedení ODS za ním nestojí, nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana chtějí dokonce vypudit.

Po zkušenostech s Peake může korupční část ODS očekávat, že je ochotna ji podporovat. S Peake jako ministryní spravedlnosti ve vládě se musí státní zástupci a s nimi demokratická část společnosti obávat toho nejhoršího.

0
Vytisknout
20904

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2012