V Číně se kvůli sporu o ostrovy šíří protijaponské nepokoje

16. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

V několika čínských městech probíhají nepokoje vyvolané snahou japonského premiéra Jošihika Nody získat kontrolu na ostrovy Senkaku/Tiao-jü ve Východočínském moři. Několik zastupitelských úřadů je v obležení demonstrantů, některé firmy hlásí rabování a žhářské útoky. Japonský premiér vyzval čínské úřady, aby zajistily ochranu.

Na ostrovy Senkaku/Tiao-jü si činí nárok obě země, ale v posledních dnech Japonsko podniklo kroky k zakoupení tří ostrovů od jejich soukromého majitele. Čína reagovala označením akce za "provokativní narušení vlastní suverenity" a vysláním válečných lodí. Souostroví má strategický význam pro přístup z pobřežních vod Číny do Tichého oceánu, kontroluje přepravní trasy a v jeho vodách byly nalezeny zásoby energetických surovin.

V Pekingu včera demonstranti oblehli japonské velvyslanectví, na které vrhali kamení, vejce a lahve. Ne několika místech se střetli s policejním kordonem. V Šen-čenu na jihu země policie nasadila slzný plyn a vodní dělo k rozptýlení davu, který obsadil ulici. Přinejmenším ve čtyřech dalších městech demonstranti vyloupili jakonské obchody, útočili na japonská auta a podle televize NHK na východě ve městě Čching-tao vnikli asi do tuctu japonských továren.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7818

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2012