Čmárání

16. 9. 2012 / Jitka Švecová

čas čtení 1 minuta

V předvolebním období nás na ulicích a na silnicích obklopuje spoustu nápisů,obrázků a hesel.Tyto čmáranice dávají prostor lidové tvořivosti .Někomu se může chtít tato díla doplnit Myšlenka si říká o výtvarné ztvárnění.

Devětadvacetiletý pan Smetana po plakátech kreslil loni v květnu černým fixem. Politikům přidělával třeba tykadla a k předvolebním heslům připisoval slogany, v nichž politiky označoval za lháře, zloděje a korupčníky. Nakonec ho udal jeden z kolegů.

,,Ano, pomaloval jsem nejméně třicet reklam, pravděpodobně ale ještě mnohem více. Nikdy jsem toho nelitoval, protože z mé strany to bylo svobodné vyjádření názoru občana, který nemá na rozdíl od politických stran k dispozici obrovské prostředky na propagaci," prohlásil Smetana. "Přišlo mi proto správné vyjádřit svůj názor na ně právě na jejich reklamách, které jsme si zaplatili z vlastních daní, z nichž jsou strany financovány. Byl to z mé strany zcela nenásilný odpor vůči politickým elitám. Moje náprava je naprosto vyloučena.

Nehledejte ale v mém činu nějaké hrdinství, prostě jsem jen vyjádřil svůj názor na politické strany, jen to, co si většina lidí myslí. Nic víc v tom není. Se všemi možnými následky jsem předem počítal, žádným pro mě nesnesitelným trestem systém naštěstí nedisponuje," vzkázal Smetana.

Odsuzování někoho za vyjádření se proti politickým elitám v demokratické systému v době, kdy je zjevné, že tyto elity rozkrádají státní, tedy společný majetek ve velkém, je samo o sobě přinejmenším zarážející. Musíme společně docílit v naší společnosti změny k lepšímu. Co vy na to? Což takhle taky zkusit ČMÁRÁNÍ ?

0
Vytisknout
10152

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2012