Gruzínské ministerstvo obrany je paralyzováno

14. 11. 2012 / Jimi Dabrundašvili

čas čtení 8 minut

Hlavní statní zástupce Gruzie 7. listopadu 2012 ohlásil zatčení náčelníka generálního štábu ministerstva obrany Gruzie. Brigádního generál Giorgi Kalandadze byl obviněn ze závažné trestné činností a zatčen. Údajně před rokem on a bývalý ministr obrany Bacho Achalaja fyzicky napadli několik důstojníků ozbrojených sil v jejich kanceláři a strhli jim výložky.

K zatčení náčelník generálního štábu došlo v době, kdy je Gruzie téměř ve válečném stavu s Ruskem.Od roku 2008 po rusko-gruzínské válce Rusko okupuje jednu čtvrtinu území Gruzie. A navzdory tlaku mezinárodního společenství Rusko nepodepisuje mírovou smlouvu s Gruzii -- navíc způsob zadržení Kalandadzeho a společně s ním i velitele vojenského útvaru čtvrté brigády je naprosto alarmující: Ve tří hodiny ráno 7. listopadu byl generál nečekaně předvolán do budovy generálního štábu a zatčen. Ozbrojené síly Gruzie se tak najednou ocitly bez velitele. Kromě uvěznění velitele není jasné, zdali nedošlo k úniku tajných a citlivých informací z budovy ministerstva obrany. Státní zastupitelství zatím detaily nekomentovalo. Veřejnost  se dozvěděla, že během zatýkání generála v jeho kanceláří byl hlavní státní zástupce Gruzie a ministryně spravedlnosti. Oba jsou členy nové vlády strany multimiliardáře Bidzini Ivanišviliho "Gruzínský sen".

Po říjnových volbách se v Gruzii vystřidala vláda. Vládnoucí strana Prezidenta Saakašviliho "Jednotné nacionální hnuti" ustoupila vítězné straně Bidziny Ivanišviliho. V Gruzii poprvé v historii došlo ke změně vlády volebním způsobem. Nečekané vítězství a absence volebního programu zmátly Ivanišviliho, proto rychle začal formovat novou vládu, ovšem za necelý měsíc několikrát změnil svůj názor a odvolal několik úředníků. Ministrem obrany se stal pan Irákli Alasanja, někdejší člen Saakašviliho vlády a poté pravá ruka Bidziny Ivanišviliho. Hlavním státním zástupcem se také stal jeden z členu "Gruzínského snu" Archiv Kbilašvili. Ministryně spravedlností Tea Tsulukiani je zatím jediná ministryně Ivanišviliho kabinetu se západním vzděláním a léta pracovala v organizaci na ochranu lidských práv v Evropě.

Dále, představitelé opoziční strany obvinili novou vládu z použití metod KGB a vyzvali k bezpodmínečném propuštění tří osob: Bachy Achalajii, bývalého ministra vnitra a obrany (2009-2012), jemuž je připisováno, že zavíral oči před mučením vězňů, když velel vězeňské službě v Gruzii a nechal tam své lidi, aby pokračovali v mučení. Zároveň je považován za nejúspěšnějšího státního činitele Saakašviliho vlády, jež dokázal v Gruzii potlačit vlivné klany organizovaného zločinců tzv. "Voru v zákoně".

Současní náčelník generálního štábu Giorgi Kalandadzemu je pouze 32 let, před necelým měsícem se stal náčelníkem generálního štabu Gruzie. Podle gruzínské ústavy prezident Gruzie vybírá a schvaluje, kdo bude velitelem ozbrojených sil, což Saakašvili bleskově učinil, jakmile pohrál volby. Dosadil svého muže. Brigádní generál Giorgi Kalandadze byl během rusko-gruzínské války v roce 2008 velitelem čtvrté brigády, která utrpěla těžké ztráty. Díky nedbalostí velitele Gruzínci zanechali velké množství techniky a munice Ruské armádě. Sám velitel byl zraněn, ale přesto zůstal se svými vojáky.

Gruzínský prezident Michail Saakašvili na tiskové konferenci odsoudil postup státního zástupitelství, vyzval novou vládu Gruzie, aby nepodkopávala státnost Gruzie. Giga Bolerka, nejvýraznější politik opoziční strany "Jednotné nacionální hnutí", vyzval k okamžitému propuštění těchto osob a nazval je politickými vězni.

Musím podotknout, že kmotří organizovaného zločinu (převážně z Ruska) mají velký zájem na tom, aby lidé, kteří je donutili odejít z Gruzie, byli potrestáni. Proto ne všichni bývalí ministří Saakašviliho vlády jsou v Gruzii. Například poslední ministr obrany Saakašviliho vlády Dimitrij Šaškin a někdejší ministr spravedlnosti, který údajně také musel vědět o mučení věznů, po volbách v tichostí odletěl do USA a svou rezignaci oznámil přes Facebook.

Historicky první změna vlády v Gruzii demokratickými volbami ještě nemusí znamenat vykročení správným směrem. Diskreditace a ohrožení důležité statní instituce, jako jsou ozbrojené sily Gruzie, jsou naprosto nepřípustné. Nejmenovaný představitel NATO pátek v Rádiu Svobodná Evropa potvrdil, že návštěva delegace Aliance v Gruzii, která byla naplánovaná koncem tohoto měsíce, byla zrušena kvůli nejistotě, zda taková schůzka bude mít nějaký výsledek.

Zvedají se protestní hlasy gruzínské společností. Nikdo netuší, jak státní zastupitelství dokázalo během několika dnů své působnosti vypracovat tak závažní obvinění, aby byl zadržen náčelník generálního štábu. Na sociální síti už se objevila stránka vyzývající k protestu na podporu politických věznů Ivanišviliho vlády. V pátek několik mladých lidí s transparenty stálo u budovy Tbiliského soudu.  

V roce 1996 jsem musel jako student pár měsíců projít službou v gruzínské armádě.

V 90. letech byla gruzínská armáda zkorumpovaná, mezi vojáky byl rozšířen   alkoholismus a často docházelo k úmrtí kvůli podvýživě a různým nemocem. Do   gruzínské armády narukovali mladíci, jejichž rodiče nemohli dát   odpovídající úplatek činovníkům ministerstva obrany. Mizerné platy nutily   důstojníky, aby prodávali zbraně. Například v roce 2004 během eskalace   konfliktu tzv. Jižní Osetii se zjistilo, že ve skladech chybí část munice a  místo nábojů v bednách byly bedny zatíženy kameny. Po příchodu Michaila   Saakašviliho od roku 2004 bylo prioritou financování ministerstva   (dvacetinásobný nárůst). Gruzínci už neodmítali jít na vojnu a starou gardu   důstojníků rychle vystřídaly mladé tváře. Špatnou stránkou těchto   uspěchaných reforem byla neprofesionalita, naprostý amatérismus, což se   nejvíce projevilo během rusko-gruzínské války v roce 2008. Saakašvili   prosazoval lidi, kteří věrně sloužili jeho politické straně, proto musel   osmkrát změnit ministra obrany. Impulzivní prezident Gruzie si na své konto připsal nemálo chyb. Například zavíral oči před korupcí na ministerstvu obrany. Několik diplomatických depeší zveřejněných serverem Wikileaks je toho dobrým důkazem.  

Pro malou a chudou zemi jako je Gruzie je velice důležité mít aspoň účinnou protivzdušnou obranu. Zatčením náčelníka enerálního štábu je přímo ohrožena bezpečnost pohybu a chodu vojenských oddílů ozbrojených sil, které jsou kvůli malé geografické velikosti země  neustále v pohybu. Po prohrané válce odmítly západní země včetně   Izraele dodávat do Gruzie moderní protitankové a protiletadlové systémy.   Vedle zastaralých střel ruské výroby disponuje Gruzie pouze několika kusy   moderních systémů protivzdušné obrany izraelské výroby (Spyder SR) kterou země nakoupila před rusko-gruzínskou válkou. Ty jsou však finančně velice nákladné a složité na provoz bez odpovídající udržby. Rozmisťování systému je dlouhodobě plánováno a po Gruzii probíhá neustálý přesun z místa na místo. Zbraně obrany vzdušného prostoru se v Gruzii kvůli neustálé vytíženosti po roce 2008 neobjevovaly dokonce ani na Saakašviliho oblíbených pompézních vojenských přehlídkách při oslavě výročí nezávislosti.

Olej do ohně přililo páteční rozhodnutí Tbiliského soudu, který   obvinění statního zástupce vůči náčelnikovi generálního štábu a velitele   čtvrté brigády neshledal tak závažným a stanovil jim kauci v přepočtu do 300 tisíc korun (bývalý ministr Bacho Achalaja stále zůstavá v cele). Takže   momentálně ozbrojené síly Gruzie mají za velitele generála, který byl propuštěn   na kauci a čeká na soud. Saakašvili odmitá jeho odvolání, sešel se s ním a vyjádřil mu svou podporu... snad to nedopadne tak, jak napsal jeden gruzínský důstojník: "Kdyby náčelníka generálního štábu Gruzie vzaly pod stráž speciální jednotky GRU (Rusko), to bychom vědeli, jak máme postupovat, ale co očekáváte od vojáků, když se ráno probudí a dozví se, že jejich velitel byl tajně zatčen vlastní vládou?"

_blank

0
Vytisknout
8370

Diskuse

Obsah vydání | 15. 11. 2012