Google: Požadavky vlád na přístup k osobním informacím uživatelů internetu výrazně stoupají

14. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Vládní dohled nad tím, co občané dělají na internetu, sílí, varuje firma Google. Upozorňuje, že počet žádostí vlád o osobní informace o jednotlivých uživatelích internetu i žádosti o odstranění materiálu z internetu ostře stoupá.

V prvním pololetí letošního roku se vládní úřady z různých zemí světa obrátily na firmu Google s 20 939 žádostmi o přístup k osobním datům uživatelů, včetně výsledků vyhledávání, včetné přístupu k osobním emailovým účtům na gmailu a včetně žádostí o odstranění videí z YouTube. V roce 2009, kdy Google začal zveřejňovat tyto informace, bylo v prvním pololetí podáno jen 12 539 takových žádostí.

V první polovině roku 2012 požádaly vlády v 1791 případech Google., aby odstranil 17 746 materiálů ze svých serverů. Byl to téměř dvojnásobek takových žádostí z r. první poloviny roku 2011, kdy vlády předložily jen 1048 takových žádostí.

Ostře stoupl počet těchto žádostí z Turecka, kde se 12. června 2011 konaly volby. Počet tureckých žádostí stoupl o 1013 procent. Turecké úřady požadovaly odstranění 426 videí na YouTube, materiálů na blozích, jeden Google dokument a jeden výsledek vyhledávání. Tyto materiály údajně kritizovaly Mustafu Kemala Atatürka, prvního prezidenta Turecka, a "zpochybňovaly turecké národní hodnoty". Google zabránil uživatelům v Turecku k přístupu k 63 procentům těchto videí, ostatní videa neznepřístupnil.

Největší množství žádostí příšlo od americké vlády. Americká vláda požádala Google o osobní údaje uživatelů internetu v 7969 případech, je to o 6321 případů více než o rok dříve. Google tyto žádosti splnil úplně nebo částečně v 90 procentech případů.

Google také v prvních šesti měsících roku 2012 byl požádán, aby odstranil sedm videí z YouTube, které kritizovaly místní a státní úřady, policii a další veřejné činitele. Firma Google tyto žádosti odmítla.

Evropa nyní patří k pěti z 10 nejaktivnějších zemí v tomto smyslu. Francie, Německo, Itálie, Španělsko a Velká Británie jsou všechny mezi prvními deseti státy požadujícími informace od firmy Google. Počet britských žádostí o odstranění materiálu z webu stoupl o 98 procent a španělských o 60 procent. V Británii místní policie žádala Google neúspěšně, aby odstranil odkazy na stránky, které kritizovaly policii, že nevyšetřuje zločiny a rasismus.

Británie v současnosti připravuje zákon, který bude vyžadovat od telefonních společností a poskytovatelů internetových služeb, aby archivovaly po dobu jednoho roku veškerou aktivitu uživatelů internetu, včetně aktivity na sociálních sítích.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8604

Diskuse

Obsah vydání | 15. 11. 2012