Zpravodajství ČT se bulvarizuje. Všímají si už i jiní.

23. 12. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 4 minuty

O tom žádná. Bulvarizuje se drsně. Proč tomu tak je? Protože diváci jsou okouzleni debilizovaným programem Novy, generální ředitel je z televize Nova a jako první krok se za svých 230 tisíc měsíčně rozhodl namísto vyvážených a objektivních informací ve zpravodajství přinášet mainstreamové "zážitky". Jednotnost myšlení a banalitu. Ovšem ředitel zpravodajství Šámal má poslední zkušenosti programového ředitele bulvární televize Metropol, která v zoufalé snaze o sledovanost neváhala ani s čistým PR a neváhala by ani nad zprávami "nahoře bez". Zpravodajství ČT rezignovalo na obsahovou pestrost, kvalitu i objektivitu. Soutěží ve sledovanosti, ale ČT není Nova.

"Co je posláním České televize? Podle zákona je hlavním úkolem veřejnoprávního vysílání "především poskytování objektivních, ověřených, ve svém celku vyvážených a všestranných informací pro svobodné vytváření názorů, a přispívání k právnímu vědomí obyvatel České republiky". ČT má zkrátka informovat a vytvářet podmínky pro debatu o společenských problémech. Určitě má i bavit. Ale nikoli působit na city a dojímat, tedy rozhodně ne ve zpravodajství", píše Jan Charvát na serveru Česká pozice a cituje Neila Postmana, Jeana Baudrillarda a Pierra Bourdieau.

Jan Charvát, Česká pozice: Poslání České televize: Informovat, nebo dojímat? ZDE

Bourdieau ve své knize On television, která je přepisem dvou přednášek na College de France, tvrdí, že zbulvarizovaná televize představuje vážné nebezpečí pro všechny možné oblasti kulturní produkce - pro umění, literaturu, vědu, filozofii i práva. Nabízí kulturní "fast food". Má pravdu. Ale já se s hamburgerem odmítám smířit.

Pierre Bourdieu : On Television. Kapitola 1. - In Front of the Camera and Behind the Scenes. Překlad do angličtiny Priscilla P. Ferguson. The New Press,1998. ISBN: 1-56584-407-6 ZDE

Současná Česká televize mi nedává ovšem jinou možnost. Rada, která by měla dohlížet nad dodržováním zákona za nás diváky, nevidí. Protože nechce vidět. Neslyší, protože nechce slyšet. A nekoná, protože je to tak pohodlné. Díky za každé nové ráno a každý měsíc na výplatní pásce.

Většinu v Radě má generální ředitel politicky či jinak ochočenou, vliv ODS je zde nepřehlédnutelný. Stejně tak je tomu v Parlamentu, který by měla Rada být odpovědná ze své činnosti. Ono "dojetí" ve zprávách, kterého si všiml Charvát, je výsledkem zoufalé snahy o "popularitu" bez obsahu - a nepochopením role veřejné služby.

Bourdieu si myslí, že televizní kultura ponižuje žurnalistiku jako celek, protože zvýhodňuje ne látku, ale'' lidské příběhy'', které izoluje a odpolitizovává. Nebezpečí úpadku veřejné služby a její redukce na "topinkovač s obrázky'' spočívá v rozporu mezi zákonem deklarovanou (a občany zaplacenou) objektivitou zpráv a propagandistickou realitou každodenního pohledu na obrazovku. Lidé nejsou ovce. Dvořák a Šámal svou neschopností vnímat skutečnou realitu, skutečné mínění lidí ohrožují jinak kvalitní službu ČT. Televize veřejné služby musí stát na straně občanů, ne na straně arogantních mocných. Na straně celého spektra voličů, ne na straně vlády.

Na televizi veřejné služby nepatří "investigace", která je pouze medializací úniku informací tajných služeb a policie, na zakázku zveřejňované lidmi v pozadí. Na televizi veřejné služby nepatří "hlasování" v jinak kvalitním pořadu HydePark. Na televizi veřejné služby nepatří bulvár a jeho mediální "hvězdy" v jakékoliv podobě. Ten, kdo se hodlá dobrovolně producírovat v bulváru, nepatří na obrazovku ČT. Na televizi veřejné služby nepatří přebírání propagandistického slovníku politiků - termíny "rozpočtově odpovědná vláda" či "nutné reformy".

To si generální ředitel České, tedy naší televize stále ještě není schopen uvědomit. Přeju České televizi pod stromeček a do nového roku lepší management. Abych opět mohl Českou televizi považovat i za svou.

0
Vytisknout
11439

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2012