Český "odezdikezdizmus", "pseudodemokracie", ... aneb "7 kulí v Sarajevu":

4. "kule": Naivita některých jedinců o majetku a moci je nebetyčná

13. 2. 2013

čas čtení 2 minuty

V sérii mých sedmi navazujících článků vám předkládám další "kuli". Po řadě let mého fungování v businessu jsem se přesvědčil, že v současném systému, kde metrikou úspěchu jsou peníze a moc, není tak složité vydedukovat, jak se chovají a budou chovat lidé, kteří mají obojí, tzn. značné peníze i moc. Uvedu Vám dvě krásné humorné scény z filmu "Dědictví aneb kurvahošigutntag". 1. scéna: Bohuš je v roli zaměstnance lesů, kácí s kolegy stromy a křičí na ně, ať toho nechají a jdou si lehnout a napít se. Pak leží, nepracují, popíjí, ... 2. scéna: Bohuš se stane ze dne na den majitelem obrovského majetku a přichází do své cihelny. Tam pokuřují dva zaměstnanci a Bohuš je ihned, již z pozice "kapitalisty", velmi rázně "koučuje" v duchu "tady se bude kouřit jen z komína", píše Pavel Taušl.

Většina lidí se nad tím pousměje a někteří se i domnívají, že to je přehnané, ale opak je pravdou. Ještě jsem v praxi nezažil situaci, že by se ten, kdo vlastní velké majetky a značné finanční zdroje, choval jinak. Vždy svůj majetek chce minimálně zachovat a své finance zhodnocovat. K tomu potřebuje mít vliv na ty, kteří mu mohou vytvořit optimální podmínky, tzn. politiky.

Jestliže se tedy někdo domnívá, že čím větší má kdokoli majetek, tím více bude hájit pozice "prolétů" (opět pojem z Orwellova románu -- 1984), svědčí to o jeho naivitě, nebo neschopnosti zobecnění reality do fungujících, léty ověřených principů a vzorců chování.

Kdyby tomu tak nebylo, proč tedy existují lobbisté? Lobbista je člověk, jehož cílem je ovlivňovat jednání jiných osob majících vliv ... říká jedna z definic lobbingu. To je jasný důkaz toho, že "mocní" udělají vše pro to, aby si svůj majetek i moc upevňovali. Proto se lobbisté tak často a hojně objevují právě v politice, protože politici jsou pro zadavatele lobbistů "pouhé loutky" pro plnění jejich zájmů.

Motto na závěr z filmu Pelíšky: "Brašule, nesmíš věřit všemu, co říkají v televizi."

0
Vytisknout
6897

Diskuse

Obsah vydání | 13. 2. 2013