Pohádka o předčasných volbách

23. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Byl jsem upozorněn ještě na jeden velmi prozaický, ale dost možná rozhodující důvod, proč lze sotva realisticky očekávat, že by se teď prezident podílel na vyvolání předčasných voleb. Preference Zemanovy strany SPOZ, kvůli vymahačské firmě expředsedy Mynáře lidově přezdívané Strana přátel organizovaného zločinu, se aktuálně pohybují pod hranicí volitelnosti. Efekt prezidentské kampaně se již vyčerpal a strana na nějakou novou kampaň nemá peníze. Doslova před několika dny, dávno po zákonné lhůtě (konec března), bylo uzavřeno účetnictví za prezidentskou kampaň v přibližné ceně 37,2 milionu korun (nejvyšší náklady ze všech kandidátů) a zaplaceny všechny dluhy. Strana SPOZ teď nemá prakticky ani korunu.

Zemanovské křídlo v ČSSD bylo z významné části "vyštípáno" ze stínové vlády a tento fakt nebude jednoduché po případných volbách obejít. Takže Zeman se svými mocenskými ambicemi by se zřejmě po volbách ocitl v postavení bez vlastní mocenské základny, neboť SPOZ by velmi pravděpodobně zůstala za dveřmi parlamentu a jeho příznivci uvnitř sociální demokracie by obsazovali jen malou část mocenských pozic. Volby na podzim tedy nejsou v jeho zájmu.

Definitivně jasno bude až v úterý, kdy se má Zeman veřejně vyjádřit. Třeba se věci ještě posunou. Třeba na účet SPOZ do té doby někudy prosáknou prostředky z kruhů, kterým velice velice záleží na 200 miliardách ze zakázky za dostavbu Temelína, ale Westinghouse to není ("zvítězíme", tak pravil Jan Mládek). To se samozřejmě teprve uvidí.

Ovšem představa, že se Zeman bude rozhodovat podle rad jakési lidové delegace v Lánech, patří každopádně do říše politických pohádek o prezidentovi dolních deseti miliónů.

0
Vytisknout
14980

Diskuse

Obsah vydání | 24. 6. 2013